הטלה רפואה כאן כדי להשאר

אנחנו במאי 2022, ואנחנו כבר שוכחים איך היה פה בתחילת 2020. הקורונה הביאה לנו את הטלה-רפואה, אבל מכיוון שרפואה זהו תחום מאד חדשני מצד אחד ומאד שמרני מצד שני, אנחנו אפילו טרם הצלחנו להבין מהי המשמעות של כניסת הטלהרפואה במימדים אמיתיים על הבריאות של כולנו.

מרשל מקלוהן הגדיר נקודת מעבר כרגע שבו משהו משתנה בצורה מהותית בשימוש שלנו במדיה חדשה. כשאנו פוגשים צורת תקשורת חדשה, אנחנו נוטים לרוב להשתמש בה בצורה שמחקה את הדפוס המוכר לנו. תחשבו על יוטיוב לדוגמא. בהתחלה השתמשנו בה כדי לצפות בסרטונים, אבל לקח עשור והיום העוצמה של יוטיוב מגיעה מעולם שלם של יוצרים שמשתמשים בפלטפורמה כדי לתקשר עם מליארדים של עוקבים.

להתבונן בטכנולוגיה בעיניים של האתמול

אמנם מקלוהן התייחס לתקשורת ולא לטכנולוגיה, אבל גם בנושא הטכנולוגיה יש רגעים מכוננים שמתייחסים להתנהגות של המשתמשים. כשרוב האנשים חושבים על טלה רפואה, הם עדיין מסתכלים על רפואה כעל מפגשים בין מטפלים למטופלים. יש לנו רגע שבו אנחנו מגיעים למרפאה, פוגשים רופאה או אחות, מבצעים כל מני פעולות ומקבלים כל מני המלצות. באותו הרגע, המפגש הסתיים. קשה לנו לדמיין מערכת יחסים שונה עם מערכת הבריאות, כי כל מערכת הבריאות בנויה ככה. בין אם זה ביקור אצל רופאת משפחה, אצל רופאת אאג במרפאה יועצת או אפילו אשפוז. יש התחלה, אמצע וסוף. ככה כולם רגילים – המטופלים והמטפלים.

לכן, כשאנחנו חושבים ובונים מערכות טלה רפואה, אנחנו משכפלים את המודל המוכר למודל מקוון. טלה רפואה מתקשר אצל רוב האנשים לפגישה בטלפון, בצ'אט או בווידאו עם הרופא. זה מוכר ונעים ומייצר פחות התנגדות. וזה גם קיים כבר חמש עשרה שנים באיכות יותר או פחות טובה. אנחנו משתמשים גם בטרמינולוגיה מוכרת כמו ביקור אצל הרופא, חדר המתנה וירטואלי ומרשם מקוון, כדי לומר לאנשים שזה אותו דבר אבל רק מרחוק. 

הגל הבא של טלהרפואה

הגל הבא לוקח את הטלה-רפואה לרמה אחרת. רמה שונה. במקום לחקות תהליכי עבודה מוכרים לנו של ביקור במרפאה, טלה רפואה תתפתח לטיפול מרחוק שישנה את חווית הטיפול עצמה וישתמש בתכונות החשובות של טיפול מרוחק. מכיוון שניתן לנטר את מצב המטופל במגוון דרכים מרחוק, עצם המפגש ייראה שונה לחלוטין. בנוסף, גם הציפיות של המטפלים ושל המטופלים ישתנו כך שהנוחות של חדר הרופא המוכר לנו תהפוך להיות הסטוריה של העידן הטרום דיגיטלי.

בנקודה הזו, טלהרפואה תעלם לחלוטין. מה שישאר עבורנו זו פשוט רפואה. רק אחרת.

אנחנו צריכים להתרגל לרעיון שיש רצף של חיבורים בין מערכת הבריאות לבין המטופל, שיכלול תקשורת אסינכרונית בין הרופא למטופל או בין הנתונים של המטופל למערכות של הרופא, ועד מצבים שבהם הרופא יניח יד על הבטן של המטופל ויבדוק אותה. יש דברים שאף טכנולוגיה לא יכולה להחליף, ויש שכדאי לשנות בהקדם. הדיון מהו הקשר האופטימלי בין רופא למטופל ימשיך ללוות אותנו גם בעתיד.

טיפול הוא תהליך ולא רצף של מפגשים

מעבר לכך שהקשר בין הרופאים למטופלים לא יהיה מוגבל למדיום אחד, הוא גם לא יהיה מוגבל לנקודה מסויימת בזמן, של 'הפגישה'. מערכת היחסים בין המטופל, המידע הרפואי והמערכת הרפואית לא תתקיים רק בזמן המפגש, אלא תתנהל בזמן אמת. יהיו לזה משמעויות גם למטפלים (ניהול זמן ותגמול שונים) וגם למטופלים (חיבור והעברת מידע). ההצלחה שלנו כאנשי בריאות תהיה תלויה ביכולת שלנו להתאים את עצמנו לשינוי בפרדיגמה הרפואית הבסיסית ביותר, ולתפקד בעולם רפואי מחובר. 

כמובן, שגם כאן מדובר בתהליך. כמו תמיד, אנחנו מתבוננים בעתיד בעיניים של העבר. הצעדים שלנו יהיו רצופי מעידות על המהמורות שבדרך. אבל אם נמשיך להסתכל עם העיניים של אתמול, לא נראה את המחר גם כשנגיע אליו. 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.