הפרעות שינה עלולות לשבש את החיים ולפגוע בתפקוד, אבל כך גם שימוש ארוך בכדורי שינה. בחלק גדול מהמקרים ישנו טיפול אחר שיכול להשיג תוצאות טובות יותר עם פחות תופעות לוואי. לפעמים אפשר אפילו בלי תרופות.
אחת התלונות הנפוצות ביותר אצל רופאים, בין אם מדובר בפסיכיאטרים או ברופאי משפחה, היא של קשיים בשינה.
יש אנשים שבאים לפסיכיאטר ומספרים שהם לא מצליחים להירדם, אחרים מספרים שהם מתעוררים כמה פעמים במהלך הלילה, או מתעוררים לפנות בוקר ולא מצליחים להירדם בחזרה. יש כאלה שישנים מספיק שעות אבל מתעוררים עייפים כאילו כלל לא ישנו.
כמו בכל דבר בעולמנו חסר הסבלנות, אפשר לקחת כדור שיפתור את קשיי השינה – והאמת היא שהיום גם קל מאד לקבל מרשם לכדורי שינה.
מצד שני, כשמשתמשים בתרופה תמיד יש לזה השלכות. כדורי שינה יכולים לעזור מאד במקרים מסוימים ולהזיק מאד במקרים אחרים.
חשוב להבין: אין תרופות שמשרות שינה טבעית לחלוטין לאורך כל הלילה ואין תרופות שינה שממשיכות לעבוד בלי סוף. כל תרופות השינה משפיעות על "ארכיטקטורת השינה", על דפוסי השינה. שימוש ממושך עלול לגרוע מהתכונות וההשפעות הטובות של השינה, על הזיכרון ועל הקואורדינציה.
ראשית, לפני שמחליטים על טיפול תרופתי, חשוב מאד לנסות להבין את הגורם להפרעת השינה.
אם אתם לא ישנים מספיק כי אתם משחקים באינטרנט עד שלוש לפנות בוקר וקמים לאוניברסיטה עייפים, הטיפול המתאים לכם הוא לא כדורי שינה. גם אם אתם מתקשים להרדם כי אתם מוצפים בחרדות לפני בחינה או עיסקה חשובה, או כי אתם סובלים מהשמנת יתר ובעצם הבעיה שלכם היא במערכת הנשימה.
בכל מקרה: הטיפול חייב לבוא אחרי אבחון מסודר.
שנית, גם אם נדמה כאילו הפרעות השינה שלכם הופיעו מעצמן, ללא קשר לשום דבר אחר, כדאי שתבדקו מהם הרגלי השינה שלכם ומה אתם מכניסים לגוף במהלך היום.
יכול להיות שאתם ממלאים את עצמכם בקפה או ברד בול? האם אתם אוכלים ארוחה גדולה לפני השינה? ואיך אתם מתכוננים לשינה – האם זה בחדר שבו הטלוויזיה דולקת ובדיוק לאחר שחזרתם מפעילות ספורטיבית?
ישנן שאלות רבות שאפשר לשאול ושינויים שאפשר לעשות שיכולים להשפיע על איכות השינה, ופסיכיאטר אחראי ימליץ לכם לנסות לפחות כמה מהם לפני שימליץ לכם על שימו בכדורי שינה. כדאי למצות את האפשרויות לפני שפונים לפתרון תרופתי.
יש כמה טיפולים תרופתיים אפשריים בהפרעות שינה.
הכי נפוצות הן תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים. התרופות עם ההשפעה הארוכה כמו ואבן (Vaben), לוריבן (Lorivan) או ואליום (Valium), סביר שיעבירו לכם את הלילה בשלום, אך ייתכן שיגרמו לכם להרגשה של הנגאובר בבוקר כי הן נשארות במערכת זמן ארוך יחסית.
לעומתן הבנזודיאזפינים הקצרים כמו קסאנקס או קלונקס, יצליחו להרדים אתכם אך לא בהכרח ימשיכו את פעולתם לאורך כל הלילה. יש אנשים שמשתמשים בתרופות הקצרות אם הם מתעוררים באמצע הלילה ורוצים לישון עוד כמה שעות – אבל אז צריך להזהר שההשפעה לא תמשיך אל תוך הבוקר.
יש גם תרופות שינה שאינן בנזודיאזפינים, כמו סטילנוקס. ההשפעה שלהן דומה לתרופות שציינתי קודם אבל המנגנון טיפה שונה.
אפשרויות נוספות הן תרופות שיש להן שימושים מקוריים אחרים אבל שחלק מההשפעה שלהם היא על השינה. דוגמאות יכולות להיות שימוש בתרופות נוגדות דיכאון בעלות אפקט מרדים כמו טראזודיל (trazodil) או בנוגדי היסטמינים כמו פנרגן (Prothiazine) שגם הם יכולים להרדים אתכם ולסייע בשינה.
אם אתם משתמשים בתרופות לאורך זמן, שימו לב למה שקורה לכם בשעות הלילה אבל גם למה שקורה בשעות היום. יש אנשים שהתרופות רק מסייעות להם, ויש אנשים שהתרופות משפיעות על הזיכרון שלהם לרעה. לפעמים תופעות הלוואי מגיעות כתוצאה משימוש לרעה בתרופה, לאורך זמן או במינונים גבוהים מדי (המקום היחיד שצריך לקחת בו כדור לשינה הוא המיטה שלכם!).
חשוב לזכור: המינון האידיאלי הוא המינון הנמוך ביותר שאתם יכולים לקחת. כמו כן, קומבינציות של תרופות שינה והרגעה עלולות להזיק לכם – במיוחד כשהן נעשות ללא פיקוח רופא. רק תשאלו את מייקל ג'קסון מה הוא לקח לשינה. אה, אי אפשר…
הדבר האחרון שאתם רוצים הוא להתרגל לכדורים ולהעלות בהדרגה את המינון. כדי שזה לא יקרה צריך לשקול לפעמים להחליף את הכדור, או לעשות הפסקה. לפעמים כדאי לעבור למשפחה אחרת של כדורים, העיקר שלא תתרגלו לכדורי השינה.
הפרעות שינה ותרופות שינה עלולות לשים אתכם בין הפטיש לסדן – חוסר שינה יגרום לכם לעצבנות, עייפות, הפרעה בזיכרון ולמצב רוח ירוד. חלק מכדורי השינה יכולים לגרום לבעיות די דומות.
בגלל תופעות הלוואי והסיכונים, חשוב לא רק לבחור בתרופה הנכונה ולהשתמש בה בזהירות ורק לפי הוראות הרופא, אלא קודם כל לבדוק את הגורמים להפרעת השינה. לפעמים, הפרעת השינה היא רק סימן משני לבעיה אחרת – פיזית, נפשית או כזו שקשורה להרגלים שאפשר לשנות.
בטיפול תרופתי בהפרעת שינה חשוב לעבוד עם הרופא שלכם, לחפש ביחד את האיזון הנכון ולהקפיד על ביצוע מדויק של ההנחיות שאתם מקבלים. אם הבעיה נמשכת זמן רב ללא התקדמות, כדאי לבקש חוות דעת נוספת.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
65 תגובות לרשימה ”האם ומתי כדאי לקחת כדורי שינה?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 11 באוגוסט 2016 בשעה 8:56
שלום אני בן 52 מעולם לא סבלתי מבעיות שינה שהחלו לפני כשנה
בתחילה השתמשתי בסירקדין שהפסיק לפעול לאחר תקופה קצרה
ולאחר ביקור במעבדת שינה שם הומלץ לי להתחיל ולקחת נוקטורנו 7.5 לפני השינה
אכן לוקח כבר תקופה של כ-8 חודשים מרגיש שהתרופה עושה את העבודה
לפני כ-4 חודשים התחלתי להוריד למינון הקטן של 3.75 ולפני כחודשיים התחלתי ממש להאבק לא לקחת בכלל מה שגורם לי בגדול לקחת כדור במינון קטן במשך 3-4 ימים ובשאר הימים להילחם ולהירדם ללא כדור .
מאד מלחיץ אותי שאחרי תקופה של כשנה עדיין לא הצלחתי להתגבר על הבעיה שהופיע לפתע (לדעתי ללא סיבה נפשית ואו לחצים) ועדיין נאלץ למרות שנלחם לא לקחת את הכדורים .
אשמח מאד לשמוע את חוות דעתכם בנושא
תודה מראש
מיורה
יום שישי, 12 באוגוסט 2016 בשעה 8:54
סובלת מקצת דכדוך וחרדה. בעבר נטלתי פאקסט ומאד עזר.
הרופאה נתנה לי שוב פאקסט. האם הפאקסט ממכר? האם כשארגיש יותר טוב ואצה חהפסיק יהיו לי תופעות כלשהן? אני לא זוכרת איך זה היה בעבר הרחוק….
יום רביעי, 26 באוקטובר 2016 בשעה 16:20
היי.
לאיזה גילאים מומלץ לקחת כדורי שינה? אני בת נוער בסביבות גיל 14-15 ואני לא חושבת שכדורי שינה זה הפתרון הכי טוב אבל אני לא יודעת על פתרונות אחרים ואני ממש מתקשה לישון.. ובמקרה שלי זה מקשה עליי בבית הספר.
אני מנסה להירדם בכל כוחי אבל אני עדיין מוצאת את עצמי ערה מול הטלוויזיה בשעותצ כמו 4 בלילה. (שלא לדבר על זה שאני צריכה לקום בשבע בבוקר בגלל בית הספר ואני לא ישנה שנצ"ים)
אהה כן.. ואין לי שום בעיות נפשיות או חרדה או מתח מסוג כלשהו.. אני באמת לא יודעת מאיפה זה נובע ומה אני יכולה לעשות… בבקשה תעזרו.. תודה מראש.
יום שישי, 16 בדצמבר 2016 בשעה 19:29
אולי זה נגרם מגירוי יתר של הטלויזיה, תנסי לשים לך דימיון מודרך לפני השינה או מוסיקה מרגיעה בפלאפון ולהניח אותו בצד. אם קשה לך עם החושך המוחלט תנסי למצוא מנורה עדינה מאוד שמשרה רוגע כמו של ילדים קטנים… תנסי אולי גם לשתות משקה חם ולא מעורר לפני, ולעשות איזשהו טקס קטן של הרפייה, שיחרור מדאגות והתמקדות בחלומות שאת רוצה לזמן לך ללילה. שיהיה בהצלחה ולילה טוב(:
אני מדברת מתוך ניסיוני האישי כנערה בעלת דפוסי שינה דומים ואני חושבת שבזמנו ממש לא היה צורך לערב חומרים כימים ולהרוס מנגנון טבעי. היום לאחר תאונה דרכים אני רואה מתי כן נחוץ להשתמש בהם ולכן אני ממליצה לך לנסות לפתור את הקושי בדרכים טבעיות(:
יום שלישי, 28 בפברואר 2017 בשעה 9:28
עכשיו שעות הבוקר ובטעות נדירה לקוחתי נוקטורנו 3.75 שמדי פעם אנו משתמשת במקום כדור טריטייס
אני חרדה שאצנח באמצע היום לתנועה לא רצונית , שאלה קצת טיפשית מה עושים?
שבת, 10 ביוני 2017 בשעה 5:57
היי אני כבר יומיים ללא שינה או הפסקה של מנוחה, הייתי בחתונה שתיתי 2 כוסות של וויסקי
אני לא מעשנת
והמשכו עד הבוקר , מאותו בוקר שהחזקתי את עצמי עד שועות הערב נכנסתי למיטה מקלחת טוב. וארוחת ערב . שום דבר לא עזר אפילו לא כדורי שינה לקחתי כדור וחצי . לא הצלחתי להירדם עד למחרת שזה אומר בערך יומיים וחצי
יום שלישי, 27 ביוני 2017 בשעה 22:35
שלום רב
דחוף בהול
אני בחרדות ממקרה מסויים ולצערי באיי שקט
נטלתי 5 כדורי לוריוון
מה יקרה לי ?
יום חמישי, 13 ביולי 2017 בשעה 19:41
היי אני נמצא יום לפני טסט וצריך לישון מוקדם בשביל לקום מוקדם רציתי לדעת איזה כדור ניתן לקחת בלילה לפני השינה עם השפעה קצרה יחסית כדי שלא ישפיע לי על הנהיגה למחרת בבוקר
יום שישי, 08 בספטמבר 2017 בשעה 17:23
אהי סובלת מחרדות ולוקחת קלונקס 0.5 מג 3 פעמים ביום. סובלת מנדודי שינה בגלל Ixel. הרופאה שלי המליצה על ולריאן אני תוהה למה פסיכיאטרים לא ממליצים על תרופה צמחית זו במקום על כימיה ממכרת? האמת שעוד לא התנסיתי בוולריאן כי אני חוששת להיות יוצאת דופן
יום ראשון, 18 בפברואר 2018 בשעה 22:28
יש לי בעיות שינה, אינני יכול להרדם במשך כול הלילה. אגב, אני אוכל בריא, ללא קפאין בצהריים או בערב ומתאמן. אולי רק פעמיים בשבוע אני יושן שעתיים ולא יותר. אני יושן בחושך וכמעט ללא רעש והשינה פשוט לא מגיעה. הינני בן כמעט 14 וביקשתי מהוריי שיקנו לי כדורי שינה, אך הם לא מרשים מכול מיני סיבות לדוגמא התמכרות וזה עלול לגרום נזק. הינני ללא שום בעיות חרדה, ובעיות פסיכולוגיות. אשמח אם תענו 🙂
שבת, 12 במאי 2018 בשעה 2:14
היי שאלה, האם זה בסדר לקחת כדור שינה אחרי דליקה של MDMA? כאילו בשלב שהכל כבר נרגע אבל עדיין לא מצליח להירדם….. האם אפשר\מומלץ לקחת כדור שינה במצב הזה?
יום רביעי, 20 ביוני 2018 בשעה 13:02
בן 65, מתוח, סובל מתחושה שלא מצליח לפעמים לסיים נשימות ומתיחות בבטן (הרקע נפשי, פסלו כל האפשרויות האחרות) ולכן ישן מעט וכשמתעורר אחרי 4-5 שעות לא מצליח להירדם. האם עדיף כדור שינה במרשם רופא, כדור ללא מרשם, או קלונקס שאותו ניסיתי והיה יעיל. תודה.
יום שישי, 13 ביולי 2018 בשעה 23:27
שלום. אני בת 17 משתמשת בכדורי שינה שהפסיקו ככל הנראה לעזור. סטילנוקס. לקחתי אחד ואני לא מצליחה להירדם האם מותר לקחת שוב?
יום רביעי, 07 בנובמבר 2018 בשעה 1:11
בן 25.
פעם היו לי המון בעיות בשינה וכדורים לא עזרו לי ויותר גרוע מזה הכדורים גרמו לי לתופעות לוואי שדפקו לי שבתות בצבא אז התחלתי לחקור בנושא וגיליתי שיש המון תופעות לוואי ושזה ממכר מאוד , בסוף חבר המליץ לי על אתר שמוכר מוצר שעוזר לשינה והירגעות, אחרי התלבטויות החלטתי שאני חייב לשים סוף לבעיות שינה שלי וקניתי את המוצר .
אני ממליץ הנה הקישור לאתר אתם מוזמנים לבדוק אותו https://bit.ly/2JJU8HH
(אגב אני מקבל עמלה אם זה לא מפריע לכם)
יום שישי, 25 בינואר 2019 בשעה 9:36
שלום לכולם הציפרלקס עוזר מאוד