אחד הנושאים הבעייתיים בטיפול בדיכאון הו הפרעות השינה הנילוות לדיכאון אשר לפעמים נמשכות גם אחרי שהתסמינים המוכרים של הדיכאון חולפים.
כשבודקים את השינה של אדם דיכאוני, היא נוטה להיות קצרה יותר, פחות עמוקה ועם יקיצות מרובות. לפעמים אנחנו יכולים לראות גם בעיות בתזמון של תנועת העיניים ושל עוצמת תנועת העיניים בשלב ה REM של השינה. לחלומות של מי שסובל מדיכאון יש הרבה פעמים גם גוון דיכאוני ויש חוקרים שחושבים שיש גם ליקוי במנגנון שמסייע לחלומות לשפר את מצב הרוח שלנו. בכל מקרה, נוצר מצב שבו במקום שהשינה תהיה זמן של מנוחה והתאוששות, האדם הדיכאוני חווה את השינה כמשהו רע, והוא מתעורר פעמים רבות עייף ולא רענן. המצב יכול אפילו להסתבך יותר אם הוא לוקח תרופה נוגדת דיכאון אשר נועדה לשפר לו את מצב הרוח אבל פוגמת באיכות השינה שלו.
בעבר, הרעיון בטיפול בהפרעות השינה היה שאם יש דבר שגורם להפרעת השינה כמו דיכאון או בעיה גופנית אחרת, צריך לטפל בגורם להפרעת השינה. טפלו בגורם והשינה תסתדר לבד. כלומר אם מישהו לא הצליח לישון בלילות כי הוא סובל מדלקת פרקים כרונית או שסבל מהפרעת שינה בגלל הדיכאון שלו, הטיפול העיקרי היה טיפול נוגד דלקת וכאב או טיפול נוגד דיכאון והשינה תסתדר באופן טבעי.
בשנים האחרונות הגישה השתנתה, בין היתר כי להפרעת השינה יכולים להיות דפוסים מובחנים מהדיכאון. כפי שכתבתי בתחילה, הפרעת השינה יכולה להמשיך זמן רב אחרי ששאר תסמיני הדכאון משתפרים, וצריך לזכור שהתמשכות הפרעת השינה יכולה להיות קשורה לסיכוי גבוה יותר להתפתחות אפיזודה דכאונית נוספת. בנוסף, מתברר שטיפול בהפרעת שינה יכול בעצמו לשפר במעט את תסמיני מצב הרוח. השורה התחתונה היא שאנחנו מבינים שבעיית השינה בדיכאון היא בעיה בפני עצמה שיכולה להיות קשורה או שלא לדיכאון ולכן אם שתיהן מתרחשות במקביל אנחנו צריכים גם לטפל בשתיהן במקביל.
הדבר הראשון שצריך לזכור זה שכדורי שינה מסורתיים שמטפלים בבעיות שינה כמו בונדורמין או ואבן לא משפרים דיכאון. לעומת זאת, טיפול בבעיית שינה במקביל לנוגדי דיכאון יעזרו לשינה ויתכן אף שישפיעו על היעילות של נוגדי הדיכאון לטובה (הדיכאון ישתפר יותר). בנוסף, סוג של פסיכותרפיה שמוכר בשם טיפול קוגניטיבי התנהגותי להפרעת שינה (CBT-I) נמצא כמסייע גם לשינה וגם לתסמינים הדיכאוניים אצל אנשים שלוקחים טיפול תרופתי אנטי דכאוני. תוספת של מינון נמוך של תכשיר אנטי דכאוני סדטיבי (מרדים) כמו טרזודיל או רמרון גם נמצאה כמשפרת את השינה למרות שיש עדיין ויכוח אם היא גם משפיעה לטובה על מצב הרוח ולכן צריך לחשוב גם על אינטראקציות בין תרופתיות. כלומר, יש חשיבות לטיפול יעודי בהפרעת השינה.
שינה טובה תהיה כמובן חוויה טובה עבור מטופל שסובל בדיכאון, במיוחד אם היא מתחילה עוד לפני שנוגד הדיכאון מתחיל לעבוד (כפי שאנחנו זוכרים לנוגדי דיכאון לוקח כמה שבועות עד שהם מתחילים להשפיע). אם אתה סובל או סובלת מדיכאון והשינה מתחילה להשתפר זה יכול לעודד אותך שקיבלת החלטה נכונה להתחיל טיפול ולקבל עזרה ושהדברים ישתפרו.
וויליאם סטיירון (סופר, בחירתה של סופי) כתב בספרו חשיכה נראית על הדיכאון שהוא חווה: "תמיד זה סביר שתנצח בקרב וכמעט בטוח שתנצח את המלחמה." ואם אנחנו יכולים לתת לאדם שסובל מדיכאון תקווה עם שינה טובה יותר, הרי זה כבר נצחון בקרב אחד.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”איך ומתי לטפל בהפרעת השינה של דיכאון“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום רביעי, 13 במרץ 2019 בשעה 19:08
אני סובלת כבר שנים.. בהתחלה רק סביב אירועים מלחיצים עכשיו כבר כרוני.
כדורי שינה עוזרים לשרוד אך לא מרגישים פיתרון נכון.
ניסיתי המון דברים כולל cbt שעבד על עיקרון של חסך שינה.
הבנתי שיש תרופה חדשה שעוד לא משווקת בארץ?