כבר כתבתי פעם על נושא חוות דעת פסיכיאטריות וכל מני הבטים שלהן, אבל מכיוון שכל הזמן אנשים מפנים אליי שאלות בנושא, אני חושב שיש דברים שכדאי לחדד לגבי כתיבת חוות דעת רפואיות בכלל, וחוות דעת פסיכיאטריות בפרט.
במערכת המשפט של ישראל, בכל הליך משפטי הכולל תביעה ונוגע לנכות רפואית או לנזיקין הקשורים ברפואה, יש להתחיל את ההליך בקבלת חוות דעת רפואית מתאימה לתחום הפגיעה. כך לדוגמא אם הלכתם ברחוב ונפלתם על מדרכה שבורה וכתוצאה גם שברתם את היד וגם הופיעו לכם חרדה ואגורפוביה, אם זקוקים לחוות דעת אורתופדית וחוות דעת פסיכיאטרית עוד לפני שאתם מגישים את התביעה לבית המשפט. יש פורמט מקובל לכתיבת חוות דעת רפואית ולכן כדאי לפנות למי שעוסק בחוות דעת.
האמת היא שאם אין הליך משפטי מתוכנן (לדוגמא מתכננים תביעה) או הליך משפטי שחוששים שיגיע – לדוגמא בעת כתיבת צוואה כשיש חשש משמעותי שהצוואה תותקף לאחר מות כותב הצוואה – אין ממש סיבה לכתוב חוות דעת רפואית.
ברוב המקרים אנשים פונים אלי ומבקשים חוות דעת פסיכיאטרית על מנת לגשת לביטוח לאומי ולקבל קצבת נכות או חוות דעת על מנת להוציא אפוטרופסות בגלל מצב דמנטי (אלצהיימר לדוגמא). אבל במקרים אלו אין באמת צורך בחוות דעת פסיכיאטרית מלאה. במקרה הראשון על מנת לפנות לביטוח לאומי יש לצרף מכתב רפואי שבו הפסיכיאטר כותב על מצבו הנפשי של האדם ועל רמת תפקודו בסיטואציות שונות. במקרה של פניה לאפוטרופסות בדרך כלל יש צורך בתעודת רופא, שהיא מסמך מעט יותר מגובש בפורמט ספציפי.
אם אתם מעוניינים בחוות דעת פסיכיאטרית, כדאי שתדעו שחוות דעת זו עולה בממוצע יותר מחוות דעת רפואיות אחרות נפוצות כמו חוות דעת אורתופדית, למשל. הסיבה היא שעל מנת לקבוע נזק לעצם האורתודפד זקוק לרוב לבדיקה קצרה ואולי צילום או CT. הפסיכיאטר יזדקק ליותר פגישות על מנת לגבש חוות דעת, יאלץ לקרוא יותר מסמכים רפואיים ולהשקיע הרבה יותר מזמנו על כן הוא גם יגבה סכום גדול יותר עבור חוות הדעת שלו.
חוות דעת משפטות ניתנות באופן פרטי (למעט חוות דעת פסיכיאטרית פלילית מטעם המדינה), כיוון שמדובר בהליכים אזרחיים. כתיבת חוות דעת פסיכיאטרית דורשת השקעת זמן. כאשר אתם משיגים את חוות הדעת הזולה ביותר היא תהיה שטחית כי היא נכתבה בחופזה (אחרת זה לא משתלם) והתוצאה יכולה להיות לרעתכם בבית המשפט.
מצד שני, לא בהכרח צריך ללכת לחוות הדעת הכי יקרה שתמצאו. לצערנו אפשר למצוא רופאים שכותבים חוות דעת שנראות כמו שכפול של חוות דעת אחרות שלהן. אינני עורך דין ואני רואה לפעמים חוות דעת שמביאים לי מטופלים שלי ולפעמים אני יכול לדעת מה כתוב במסקנות רק על פי שם כותב חוות הדעת. מצב זה שבו אתה יודע כבר מה יכתוב הרופא מראש יכול לפעמים לשרת את מבקש חוות הדעת ולפעמים לפעול כנגדו.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה