עוד מעט יגיע הזמן. בין אם זה ילדכם הבכור ובין אם היא בת הזקונים, המתח של המעבר לכתה א' שמלווה את ההתרגשות של השנה החדשה ישפיע עליכם במישרין. יתכן שאתם לא זוכרים בדיוק את היום הראשון של כתה ' אצלכם, אבל ההורים שלכם בוודאי זוכרים. היום הראשון בבית ספר פותח תקופה של הסתגלות למסגרת הדורשת יכולות חדשות והתמודדות מול אתגרים לימודיים, חברתיים ורגשיים.
לא כל הילדים משתפים את ההורים בחששותיהם מהשנה החדשה ולפעמים הדבר מקבל ביטוי בהתנהגויות שונות כמו: עקשנות, עצבנות, הסתגרות או הגברת התלותיות.
לדובב – כדאי לשוחח עם הילד גם במהלך החופש הגדול וגם לאחר התחלת שנת הלימודים על חוויות ההתחלה החדשה. הדגישו את הציפייה והשמחה אך במקביל אפשר לתת לגיטימציה לביטוי חששות ללא הכחשה שלהן. חשוב שהילד יספר ויבטא את הדברים שמטרידים אותו באמצעות מילים, זה עשוי להפחית את ביטוי החששות באמצעות התנהגות. שימו לב לא "לחפור" יותר מידי, בעיקר לבנים שבחבורה.
להבין – גם לכם כהורים היו בעבר התחלות חדשות וגעגועים למסגרת קודמת. אם תעצרו לרגע ותנסו לשחזר את הרגשתכם לפני התחלה חדשה: הגיוס לצבא, כניסה למקום עבודה חדש, אולי אתם אפילו בעלי זיכרון טוב ואתם זוכרים את יומכם הראשון בביה"ס . הדבר יכול לסייע לכם בהבנה של רגשות הילד. כאשר הוא משמיע את הדאגה שלו, או הגעגועים לגן, חשוב שתשדרו הבנה, ותתנו לו הרגשה שהוא לא חריג בכך.
במקביל להזדהות עם הילד, חשוב לזכור שאנחנו והילדים שלנו איננו יצורים זהים. יכול להיות שאתם אנשים שמייד עם כניסתכם לחדר מושכים תשומת לב ועניין אבל דור ההמשך שלכם יכול להיות שונה, וימצא את עצמו יותר על מגרש כדור הרגל או יעדיף לשחק בשקט עם כמה חברים שמכיר כבר מהגן. כלומר, בתחום החברתי ההתמודדות שלכם היא שונה. אם תבינו יותר מה מטריד אותו, תוכלו לתת לו את הטיפים המתאימים ולא להשליך עליו את זכרונות הילדות שלכם.
לאזן – לאחר שתאזינו ותתנו מקום לחששות מבית הספר, יש מקום לאזן. להזכיר גם את ההיבטים המשמחים בכניסה לבית הספר וכן להזכיר לילד את יכולותיו והצדדים החזקים שלו. כמו גם התנסויות קודמות בהן הצליח להסתגל. "נכון עומר מאד הציק לך בהתחלה בגן, אבל מאז שהסכמת לצאת לרכב איתו באפניים, הוא הפסיק להציק והיום אתם חברים".
לאזן זה אומר שלצד ההאזנה לחששות, להתפעל ולחזק גם את יכולותיו של הילד וכן לשדר אמונה ביכולת ההשתפרות שלו בתחומים הרלוונטיים.
לפעמים המעבר מהגן לבית הספר מלווה בשינויים נוספים כמו מעבר דירה. למרות שמומלץ להמנע מהתחלות חדשות ושינויים מרובים בו זמנית, גם אם עברתם דירה, נולד עוד אח או הסבתא חלתה, עדיין יש צעדים בהם אפשר לנקוט כדי לעזור לילדכם לרכך את המעברים והגורמים מעוררי הלחץ ולסייע לו להתיידד עם המצב הצפוי החדש.
במידה שילדי הכיתה ברובם אינם מוכרים, חשוב שתנסו לברר מי הם, דרך "דף קשר" למשל. התגברו על המבוכה – בשבילו אין כמו פנים מוכרות כדי להרגיש תחושת בטחון.
יש עוד כמה דברים שהם באחריות האישית שלך של ההורים, במיוחד לאור העובדה שההכנה לכיתה א' לא מסתיימת לפני תחילת השנה אלא ממשיכה כם בשבועות הראשונים ללימודים.
המעבר מן הגן לבית הספר, זוהי נקודת ציון והתחלה הן לילד והן לכם כהורים. להתחלה זו חשיבות רבה, בכך שיש לה משמעות והשלכות גם לגבי התמודדות עם געגוע והתחלות עתידיות בחיי ילדיכם. במקרים מסויימים שבהם אתם מרגישים שאתם זקוקים ליעוץ, ניתן להתייעץ גם עם אנשי מקצוע.
—————————
רשימה זו נכתבה על ידי ציפי רולניק, עו"ס קלינית, לשעבר יו"ר האיגוד לפסיכותרפיה, מנהלת מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה