"ריטלין" הפך שם קוד לכלל הטיפול התרופתי להפרעות קשב, אך ריטלין איננה התרופה היחידה. להלן סקירה של האפשרויות התרופתיות.
בהמשך לדברים שכבר כתבתי אין ספק שהטיפול להפרעת קשב וריכוז צריך להיות טיפול משולב, כלומר תרופתי וגם פסיכולוגי / אימוני. יש אנשים שבוחרים ללכת דווקא לכיוון התרופתי ויש כאלו שנמנעים מתרופות. בכל אופן, כשאתם מגיעים לאבחון אצל פסיכיאטר והוא אכן מאבחן הפרעת קשב וריכוז, הוא גם צריך לחשוב על הטיפול המתאים למרות הנטיות האישיות שלכם ולהציע גם תרופות אם צריך אותן.
כולם מכירים את הריטלין. הריטלין הוא היום שם קוד לכלל הטיפול התרופתי. אבל הוא לא מהווה את כל הטיפול התרופתי האפשרי.
הטיפול התרופתי מתחלק לתרופות ממריצות ולתרופות אחרות. התרופות הממריצות הותיקות מבוססות על חומר שנקרא מתילפנידט וההבדלים ביניהן הם בדרך ההגשה של החומר ומכן נובעים היתרונות והחסרונות של כל אחת. בעיה מרכזית שצריך להכיר בה היא שלא כל התרופות כלולות בסל התרופות. בחלקן יש השתתפות של הקופות במסגרת הביטוח המשלים ואז הן עולות סביב ה-200 עד 300 שקלים, ואילו גרסאות אחרות של התרופות לא נמכרות בארץ בכלל ויש ליבאן ביבוא אישי (יש הליך כזה) והמשמעות היא שהן יכולות לעלות עבור מבוגרים שסובלים מבעיות קשב מאות שקלים בחודש ואפילו 1000 שקלים בחודש.
ריטלין (רגיל) כמו שהזכרנו קודם, הריטלין הרגיל מגיע בכדורים במינון של 10 מ"ג, כאשר משך ההשפעה של הכדור הוא 3-4 שעות בלבד. הכדור, שאותו ניתן גם לרסק עבור אנשים שמתקשים לבלוע כדורים, מתחיל להשפיע כחצי שעה לאחר נטילתו, ועל כן מומלץ לקחת אותו בבוקר, ובמידה ומדובר ביום פעילות ארוך של לימודים או עבודה, יש לקחת כדור נוסף לקראת הצהריים. עקב העליה המהירה בריכוז התרופה בדם, והצניחה בריכוז שמתרחשת לאחר סוף השפעתו ישנם אנשים שסובלים מתופעות לוואי שונות ולכן הם עוברים לטיפול בכדורים עם שחרור מושהה. קיים גם בשמות אחרים כמו רפנידט (Rephenidate)
ריטלין SR Sustained release, היא בעצם ריטלין אשר משתחרר באיטיות רבה יותר ולכן משפיעה במשך 6-8 שעות מרגע נטילת הכדור. ריטלין SR קיים רק במינון של 20 מ"ג ואפשר באמצעותו לחסוך את נטילת הכדור באמצע היום – זה כאילו לקחתם כדור אחד של ריטלין רגיל בבוקר ועוד אחד בצהריים. החסרון של ריטלין SR הוא שלא ניתן לשבור אותו. תרופה זו לא משווקת כיום.
קונצרטה (Concerta) הוא עוד כדור שמכיל מתילפנידט ומיוחד בכך שהוא בנוי מקפסולה שמורכבת משני חלקים: חלק אחד משחרר באופן מיידי כחמישית מהחומר, והחלק השני משחרר את שאר החומר בהדרגה במשך כ-12 שעות. התוצאה של המבנה המיוחד הזה הוא שרמת החומר הפעיל נשארת קבועה יחסית לאורך כל אותן שעות. בגלל היציבות ברמת החומר בגוף שלכם, יהיו פחות תופעות לוואי ומשך הזמן שהתרופה משפיעה יהיה ארוך יותר. הקונצרטה נמכרת במינונים של 18, 27, 36 ו-52 מ"ג ואסור לשבור או לפורר את הכדור כדי שאפקט השחרור הממושך יעבוד. המינון הדרוש למבוגרים הוא 54 עד 72 מ"ג ביום אצל רוב האנשים, ובמקרים חריגים ניתן לעלות אפילו מעל למינון של 100 מ"ג קונצרטה.
ריטלין LA, או Ritalin LA היא תרופה שונה המכילה את אותו חומר. בשונה מהקונצרטה, 50% מהחומר משתחרר באופן מיידי והשאר משתחרר לאחר כארבע שעות. גרסה זו של ריטלין אמורה לפעול במשך 7-10 שעות ולשמור על רמה קבועה יחסית של החומר בדם כדי למנוע תופעות לוואי מיותרות. בגלל ההבדל בזמני שחרור החומר לעומת קונצרטה אחת מהתרופות יכולה להתאים לכם יותר מהשניה ואם אתם רואים התאמה חלקית אפשר לשקול להחליף לתרופה השניה. הריטלין LA מגיע בצורה של קפסולה המכילה כדוריות קטנות שניתן לפתוח ולאכול בכפית. יש אנשים שקשה להם לבלוע כדורים וזה יכול להיות פתרון טוב עבורם.
כשאנו בולעים תרופה היא נספגת במעיים ועוברת אל הכבד שם היא עוברת תהליך פירוק. תוצרי הפירוק האלו יכולים לגרום לתופעות לוואי שונות ולכן כל דרך שמפחיתה את פירוק התרופה יכולה לשפר את יעילות התרופה ולהוריד את הסיכוי לתופעות לוואי.
דייטרנה (Daytarna) היא תרופה חדשה יחסית ומגיעה בצורת מדבקות המכילות מתילפנידט. מדביקים את המדבקות על הירך והחומר נספג דרך העור בצורה איטית והדרגתית ביחס לבליעת כדורים. התרופה נכנסת ישירות לזרם הדם ולא עוברת בכבד לכן אפשר להשתמש במינונים נמוכים יותר של ריטלין כך שמשך הפעילות הוא עד 12 שעות ובגלל המינון הנמוך יותר אנו יכולים להפחית תופעות לוואי ולמנוע תופעת ריבאונד.
בנוסף, בניגוד לכדור שנכנס לגופנו ואין לנו יכולת להוציא אותו אם אנחנו רוצים, אפשר להוריד את המדבקה בכל זמן שאנחנו מחליטים וכך לקטוע את ההשפעה שלה (לאחר זמן מה).
פוקלין ( Focalin). המתילפנידט שנמצא בכל התרופות הקודמות שהזכרנו מורכב בעצם משני חומרים די דומים אבל רק אחד מהם הוא חומר פעיל, כשהשני איננו פעיל ולכן יכול רק לגרום לתופעות לוואי מיותרות. הפוקלין בעצם מכיל רק את ה-dexmethylphenidate hydrochloride שהוא החצי הפעיל של המתילפנידט ומסיבה זו המינונים של הפוקלין נמוכים משמעותית וכך גם תופעות הלוואי הפוטנציאליות.
התרופה קיימת במינון של 2.5, 5 ו-10 מ"ג והיא נלקחת פעמיים ביום כדי להגיע להשפעה מירבית. כדי להקל עליכם פותח גם פוקלין XR במינונים של 5, 10 ו-15 מ"ג, אשר בדומה לקונצרטה מאפשר שחרור מושהה ולכן אפשר לקחת אותו פעם אחת ביום. המינון המירבי לילדים הוא 20 מ"ג ליום, בשתי מנות.
ריטלין (לסוגיו) אינו הממריץ היחיד שיכול לעזור לכם. כדאי לזכור שכל אדם מגיב בצורה מעט שונה לתרופות ולכן אם תרופה עזרה רק באופן חלקי כדאי לבחון תרופות אחרות שאולי יוכלו להיות יותר יעילות עבורכם.
אדרל (Adderall) שנמכרת בארץ תחת השם אטנט (Attent) היא תרופה ממשפחת הממריצים שנמצאת בשימוש כבר עשרות שנים. היא מורכבת שווה בשווה מארבעה ממריצים שונים: dextroamphetamine saccharate, amphetamine aspartate monohydrate, dextroamphetamine sulfate, amphetamine sulfate. לשילוב הזה יש השפעה יחודית וארוכת טווח יותר משילובים אחרים והיא מצליחה להשפיע במשך 4-10 שעות. כמו כן נראה שהשילוב מאפשר הורדת המינון של כל אחד מהחומרים בנפרד, עובדה שמובילה לכמות תופעות לוואי פחותה. האדרל יעילה בטיפול כמו ריטלין לסוגיו, והיא מהווה אלטרנטיבה טובה לטיפול בריטלין כיוון שיש אנשים שמגיבים לאדרל גם אם לא הגיבו לטיפול בריטלין.
האדרל נמכר בשתי צורות: הצורה קצרת הטווח שפועלת עד 6 שעות, וגרסה ארוכת טווח Adderall XR שפועלת עד 10 שעות. בעבר הועלו טענות בנוגע לתופעות לוואי לבביות אצל ילדים שהשתמשו באדרל ונפטרו. בדיקה מעמיקה שערך המנהל התרופות האמריקאי גילה שהאדרל לא היה גורם המוות, ואישר את השימוש בתרופה תוך כדי מעקב אחרי תפקוד הלב. התרופה נמצאת בסל הבריאות עבור ילדים שניסו מספר תכשירי מתילפנידט אך מסיבות שונות לא יכולים להמשיך לקחת. בקרוב אמורה להכנס גם לארץ הגרסה בשחרור מושהה.
דקסדרין (Dexedrin,dexamphetamine), היא תרופה ממריצה אחרת שנמצאת בשימוש רחב בארצות הברית ומבוססת על ממריץ אחר מהריטלין. היעילות שלה דומה לזו של הריטלין, וכך גם פוטנציאל תופעות הלוואי. מה שמאפיין את הדקסדרין הוא מעט יותר תופעת לוואי של עייפות, אך פחות תופעות לוואי של כאבי ראש וכאבי בטן.
ויואנס (Vyvanse) היא תרופה השייכת למשפחת הממריצים. החומר שבה lisdexamfetamine dimesylate נמצא בכדור במצב לא פעיל, וכאשר הוא נכנס לגוף הוא מופעל בתהליך הדרגתי שמאפשר השפעה ממושכת עד 12 שעות. מכיוון שהשינוי ברמת התרופה איטי גם תופעות הלוואי פחותות, ואין נפילה פתאומית בריכוז התרופה כשהיא מפסיקה להשפיע.
יש גם תכשירים שאינם ממריצים שיכולים לסייע, לדוגמא Strattera שנמכרת בארץ תחת השם אטומיק Atomic והיא תרופה שבניגוד לתרופות הממריצות מעלה ריכוזי נוראדרנלין. יש אנשים שהעלאת הדופמין גורמת להם לתופעות לוואי ולכן התכשיר הזה גם חשוב, אך הוא פועל שונה ויש לקחת אותו מספר שבועות עד שההשפעה החיובית מתחילה.
דוגמאות לתרופות אחרות שמשלבים בטיפול יכולות להיות וולבוטרין Wellbutrin, ואפילו תרופות לעוררות כמו Provigil נמצאו במעט בדיקות כיעילות.
החוכמה היא למצוא את התרופה שמתאימה עבורכם. לא להסתפק בנסיון קצר של תכשיר אחד ולהחליט לפי התגובה החד פעמית אם זה מתאים לכם. כדאי להתייעץ עם הרופא שמלווה אתכם בתהליך.
————-
גילוי נאות: כתבתי ספר על הפרעות קשב וריכוז במבוגרים (168 שעות של הפרעת קשב) ובקליניקה שלי, יש לנו יחידה שמתמחה בטיפול במבוגרים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז.
עוד בסדרה
מקשיבים, חלק 1 : הפרעת קשב וריכוז באמצע החיים.
מקשיבים, חלק 2: עוד אחת עם הפרעת קשב וריכוז.
מקשיבים, חלק 3: אני מאשר שיש לך ריכוז (על האבחון)
מקשיבים, חלק 4: איך לא לנהל טיפול בהפרעת קשב.
מקשיבים, חלק 5: איך צריך לנהל טיפול בהפרעת קשב וריכוז.
מקשיבים, חלק 6: תרופות ממריצות להפרעת קשב
מקשיבים, חלק 7: פתרונות פרקטיים לבעיות נפוצות
מקשיבים, חלק 8: היתרונות של הפרעת קשב
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
19 תגובות לרשימה ”מקשיבים, חלק 6: תרופות ממריצות לטיפול בהפרעת קשב“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 03 באוקטובר 2010 בשעה 13:11
פוסט מצוין, תודה.
אותי אבחנו מאוחר ועקב כך סבלתי והמשכתי לפתח מה שנקרא
באנגלית
comorbid conditions. איכשהו יש בי כעס שאף אחד לא טרח לבדוק האם יש לי הפרעות קשב עד שבגיל 27 חקרתי לעומק והלכתי לאבחון מקיף. פתאום הכל התחבר והתבהר….לצערי דכאון קליני הוא תוצר של אבחון מאוחר. חשוב מאוד לדעתי לאבחן בגיל צעיר. זה יכול לחסוך הרבה כאב אחר כך.
אגב, קונצרטה ממש יקרה בארץ, גם למי שיש ביטוח משלים. ירדתי ממנה די מהר.
יום שישי, 11 בנובמבר 2011 בשעה 19:19
התרופה דייטרנה (Daytarna) נשמעת כפתרון טוב למי שלא יכול לבלוע וזקוק להשפעה ארוכת טווח יותר מזו של ה-LA.
מה זמינות התרופה דייטרנה (Daytarna) ומה מחירה לצרכן הישראלי? באיזו מידה היא נבדקה וכיצד ניתן להשיג אותה?
במידה שהיא לא נגישה, האם ניתן לצרוך את ה-LA פעמיים ביום כדי להאריך את ההשפעה שלו?
שבת, 12 בנובמבר 2011 בשעה 10:17
שושי דייטרנה הנה תרופה שמכילה בעצם מתילפנידט אך דרך ההעברה של התרופה שונה. היא נחקרה ויעילה. ניתן להשיגה במרשם רופא דרך יבוא אישי בבתי מרקחת. מדובר בארץ בתרופה יחסית יקרה סביב אלף שקלים לחודש
יום רביעי, 21 בדצמבר 2011 בשעה 9:58
[…] מספיק אנשים עם ההפרעה. בעקרון, יש שני סוגים עיקריים של תרופות ממריצות, הקבוצה הראשונה כוללת סוגים שונים של מתילפנידט (החומר […]
יום שישי, 02 במרץ 2012 בשעה 3:54
פוסלין-אשמח לקבל מידע על התרופה.
מתי נכנסה לשוק?
מה תופעות הלוואי?
כיצד אפשר להשיג אותה בארץ?
יש לי נכד בן שש שחי כרגע בארה"ב וחוזר לארץ בקיץ.בארה"ב הומלץ השימוש בפוסלין
תודה
יום ראשון, 18 במרץ 2012 בשעה 11:50
שלום בני בן השש החל בטיפול רטלין LA לפני כ-8 ימים אנו לא רואים איזה שינוי משמעותי/בגן שהוא נימצא ועד שהוא מגיע לבית בשעה 15:00 התרופה כבר לא משפיעה – מתי אנו יכולים לראות שינוי/מתחילת הטיפול – הילד מקבל
מתחילת השבוע מינון של 20 מ"ג.
יום רביעי, 21 במרץ 2012 בשעה 17:35
@ביל, פוקלין היא הנגזרת הפעילה של הריטלין, קיימת בשוק מזה מספר שנים ובארץ ניתן לייבא אותה ביבוא אישי. יש לפנות לפסיכיאטר המתעסק בהפרעות קשב וריכוז לקבל מרשם.
@אלית, התאמת הטיפול היא תהליך שבניגוד למה שחושבים יכול לארוך מספר חודשים. אני מציע להגיע למעקב סדיר אצל הרופא המטפל ולקבל הדרכה מתאימה. בעקרון, תגובה ראשונית אפשר לראות בתוך כשבוע – שבועיים
יום שלישי, 17 ביולי 2012 בשעה 12:42
עם הזמן הבחנתי שכדור אחד של ריטלין 20 מ"ג SR פעמיים ביום אינו מספיק כיוון שרמת הריכוז ירודה יחסית לתקופה הראשונה בה נטלתי אותו וקונצרטה 36 מ"ג כלל לא השפיעה.
האם מותר לקחת ריטלין 20 מ"ג SR שני כדורים פעמיים ביום?
יום שני, 18 בפברואר 2013 בשעה 9:07
האם ניתן לקחת 2 כדורים של 10 מ״ג של ריטלין la?
כי בכל מקום שקראתי מדברים על 20 מ״ג ולי יש כדורים של 10.
יום שני, 18 בפברואר 2013 בשעה 14:59
@סימונה, מותר כן, כדאי – לא יכול לומר לך בהעדר מידע נוסף.
@גלי, זה בדיוק אותו דבר….
יום שני, 27 בינואר 2014 בשעה 15:40
האם יש תרופות שמותרות בהריון/הנקה. אני ממש סובלת מאימפולסיביות אך לא יודעת מה לעשות כי אני עוברת מהריון-הנקה-הריון-הנקה.
יום ראשון, 16 באוגוסט 2015 בשעה 5:08
יש לי מרשם לרטלין וקונצרטה האם מותר לקחת יום אחד קונצרטה וביום אחר רטלין? עפ הצורך שלי בשעות הריכוז.
או שעדיף להיצמד לתרופה אחת בלבד?
יום ראשון, 17 בינואר 2016 בשעה 21:29
אני בן 28 ורגיש מאוד לתרופות. פוקלין ארוך היחיד שמתאים לי במינון 10 מג אך עדיין גורם ללחץ. האם ייתכן שמינון של חמש מג בשחרור מושהה יעיל למבוגרים?
שבת, 30 בינואר 2016 בשעה 21:29
@ישראל, כדאי שתתיעץ עם רופא שמתעסק בהפרעות קשב על האפשרויות שלך. 5 מ"ג זה מינון נמוך בסה"כ, אך ברפואה הכל אפשרי.
יום שני, 23 במאי 2016 בשעה 21:14
ערב טוב ד"ר ירדן.
בני בן 9.5 לוקח ריטלין 20 la כבר 3 חודשים הוא מתפקד מבחינת ריכוז וקשב יפה בביה"ס אוכל קצת מאוחר בחמש שש והלאה.. …לפני כחצי חודש התלונן על כאב בלב..והיום ממש כאב לו הלב שוב..מה אתה ממליץ לעשות ..האם מחר לתת לו את הכדור או להפסיק..
כשהוא בלי הכדור יש לו בעיות של התנהגות בכיתה הוא לא מרוכז…לתשובתך אודה..
יום ראשון, 12 ביוני 2016 בשעה 16:43
@סיגלית, אינני רופא ילדים ובוודאי שאני לא ממליץ על טיפול או הפסקתו באינטרנט. תרימו טלפון לרופא שלכם ותתיעצו
יום ראשון, 31 ביולי 2016 בשעה 8:11
בת 47 עברתי אבחון שהראה קושי רב בהתארגנות שפוגע בקשב הרופאה הסכימה לתת לי רטלין sr20 מג כדור אחד ביום. זה לא ממש משפר אותי האם המינון לא נמוך למשקל 70 קילו?
יום שלישי, 21 באוגוסט 2018 בשעה 2:10
עזבו אותכם מכל ההמצאות הכל זה כסף!
רטלין 20 מג sr הכי טוב והכי זול דוחפים לכם שקרים ושטויות למוח!!!
חבל שמטעים ציבור שלם ובקושי מדברים עליו!
יום רביעי, 25 בנובמבר 2020 בשעה 23:18
מה עושים עם ילד בן 10 שניסה ריטליןla20 וגם 30 שהשפיעו מצוין אבל גרמו לתופעות של דכדוך והסתגרות והעצמת החרדות, ואח"כ אטנט אותו הדבר עד שהילד כבר מסרב לגמרי לתרופות?