בשנים האחרונות לא היו חידושים משמעותיים באפשרויות הטיפול שעומדות בפני מי שמתמודד עם הפרעת קשב וריכוז. בין אם כי טרם נמצאו דרכים חדשות לסייע ובין אם כי הטיפולים בסה"כ יעילים, אפשר לראות ניצנים של רעיונות חדשים שנועדו לתת פתרונות שונים ממה שאנחנו מכירים.
ב 15 ביוני ה FDA הודיע לראשונה כי הוא מאשר לשווק משחק מחשב כטיפול בהפרעת קשב. המשחק, endeavorRX, נועד לעזור לילדים לשפר את יכולת הריכוז. כידוע לכולנו, אנשים המתמודדים עם הפרעת קשב מתקשים לשמר קשב לאורך זמן והטיפולים שנמצאו עד היום יעילים בתחום הם בעיקר טיפול תרופתי וטיפול התנהגותי. במשחק, השחקן אמור להמנע מכל מני מכשולים כמו להבות ופינות חדות בזמן שהוא אמור לתפוס כל מני מטרות נעות. באופן תאורטי, שיפור יכולות מולטי-טאסקינג יכולה לשפר את יכולת הקשב לאורך זמן.
כל מי שיש לו ילדים יודע שמשחקי מחשב טובים יכולים למשוך את תשומת הלב והזמן של הילדים. ה FDA ביסס את ההחלטה שלו על חמישה מחקרים שכללו כ 600 ילדים לאורך שבע שנים. במחקר הגדול ביותר השתתפו כ 350 ילדים בגילאי 8-12 שהתבקשו לשחק ב endeavorRX או משחק אחר במשך 25 דקות ביום למשך חמישה ימים, ארבעה שבועות. הם נבדקו לפני ואחרי בבדיקת TOVA, ומולאו שאלוני הורים וילדים על התסמינים שלהם לפני ואחרי. מתברר ששתי הקבוצות הראו שיפור במבדקים, אם כי שחקני המשחק EndeavorRX הראו 15% יותר שיפור. למרות זאת, בחלק מהתחומים הילדים לא הראו שיפור בתפקודים ניהוליים כמו היכולת להתארגן או דיבור יתר. יתכן, שמה שהמשחק בעצם עושה זה משפר את היכולת להתרכז במסך.
הבעיה של המחקרים הללו, היא שראשית כולם מומנו על ידי החברה, ובנוסף, קבוצת הביקורת (המשחק השני) היה פאזל. יתכן שכל משחק שבו צריך לאסוף דברים ולהתחמק מדברים אחרים יכול להשיג את אותה מטרה. אולי יהיה יותר זול פשוט לשחק סופר מאריו. בכל מקרה, זהו כיוון מחשבה מעניין ששווה לבחון.
כל מי שמטפל באנשים שמתמודדים עם הפרעת קשב יודע שכל התרופות החדשות שיצאו בשנים האחרונות הן בעצם וריאציות על התרופות הישנות. בין אם אלו סטימולנטים ממשפחת המתילפנידט כמו ריטלין או פוקלין או ממשפחת האמפטמינים כמו ויואנס או אטנט, או אפילו תרופות לא ממריצות כמו אינטוניב או סטרטרה. בשנים האחרונות יש בעיקר בארה"ב מבול של תרופות חדשות לכאורה שעושות אותו דבר כמו התרופות הישנות. החומרים הם אותם חומרים אבל ההבדל הוא איך הן מגיעות ובאיזה אופן הן משתחררות לזרם הדם, כך שהאפקט על המטופל יכול להיות שונה. כמו שההשפעה של קונצרטה שונה במעט מההשפעה של ritalin LA או של Cotempla XR.
לאחרונה יצאה תרופה חדשה שגם היא מבוססת על מתילפנידט, בשם Jornay. עוד פעם שינוי קטן של מנגנון השחרור? התשובה הפעם, לשם שינוי מורכבת מעט יותר. החידוש בתרופה הזו, היא שבניגוד לשאר התרופות שצריך לקחת מוקדם בבוקר כדי למנוע השפעה שלילית על השינה, את התרופה הזו אמורים לקחת בלילה לפני השינה. היא משתחררת במעי בשעות הבוקר, כך שהיא אמורה להתחיל לפעול כשאנחנו מתעוררים, ואז אין צורך להמתין בבוקר להתחלת ההשפעה. זו יכולה להיות ברכה עבור הורים שהשעתיים הראשונות בבוקר הן סיוט עבורם. אם התרופה הזו תעבוד כמו שהמפתחים טוענים, למרות שאין שם איזה חידוש ברעיון הביוכימי, זה יכול לעזור לאנשים עם הפרעת קשב לקום בבוקר, ולא לחוות חצי שעה עד שעתיים בחצי הילוך עד שהתרופה מתחילה לעבוד.
לא רשמתי עדיין את התרופה, ואני בספק עם מישהו בישראל קיבל אותה (והיא כמובן לא נמצאת בבתי המרקחת הרגילים), כך שהיא בטוח מאד יקרה כרגע, אבל בשלב כלשהו אני מניח שהיא תגיע לישראל ונוכל להכיר אותה יותר טוב.
בנתיים, אם יש לכם שאלות על הטיפול, כדאי שתתיעצו עם הצוות שמטפל בכם. הם יכוונו אתכם אל האפשרויות הזמינות והמתאימות עבורכם.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
2 תגובות לרשימה ”יש טיפולים חדשים להפרעת קשב?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שלישי, 29 בספטמבר 2020 בשעה 18:06
שאלה,
יש לי אחיין עם הפרעת קשב שמצד אחד ממש חכם, רק בן 13 ומבין בתחום הרכבים מה שכל המבוגרים לא מבינים ואפילו בונה עכשיו רכב מרוץ משלו.
מצד שני בלימודים ממש לא מתפקד ואני לא מבינה איך ילד עם הפרעת קשב וריכוז יכול לגדול כמבוגר נורמטיבי פלוס פלוס כמו רופא, אני לא רואה את הילד הזה חי עפי הנורמות המקובלות והמסלול הרגיל . זה לא שלילי בעיניי אני רק לא מבינה מה ההבדל בין 2 הדמויות, בסוג ההפרעה, בדרגה שלה, באופן הטיפול בילד……??
יום רביעי, 23 במרץ 2022 בשעה 12:38
הי ירדן
איך תרופה כזו לא נרשמה לאף אחד?
מוזר
כי, חסרים אנשים מבוגרים שיש להם קושי להתארגן בבוקר, ורוצים להתארגן כמו פנתר ולא לאר למשרד?
אם הייתי יודעת על זה לפני שנים הייתי עפה על זה. באמת לא משנה המחיר.
המאמר הזה נכתב לפני שנה וחצי.
אם יש לך מידע חדש בינתיים, או אם בינתיים כבר רשמת את התרופה או שמעת מעמיתים שרשמו או קראת מאמר, ובעיקר – מידע לגבי עלות…. הייתי שמחה למאמר חדש או מעודכן 🙂
כלומר, במידה וזה ממילא מתאים לתוכנית המאמרים באתר שלך 🙂
כן, ויש לי פסיכיאטר, וביקשתי פגישה בדיוק על זה….
אבל, סקרנית, כי שנים אני מתמודדת עם בוקר לא יעיל, איטי, מסורבל, כשאחרים קופצים כמו פנתר מן המיטה ומגיעים בזמן למשרד….
אז שמחה ממש לקבל אינפורמציה נוספת
תודה ותבורך על האתר המקסימולי שלך