אם הפרעת קשב וריכוז היא משהו שמלווה אותך כל החיים, הרי שלא מדובר במשהו שיכול להשפיע רק על השגים אקדמיים או על הצלחה תעסוקתית. חלק משמעותי בחיים של כל אדם הוא גם חייו הפרטיים, זוגיות והורות. כאשר הפרעת הקשב והריכוז לא מטופלת, הרי שדווקא אלו יכולים להיות הראשונים להפגע.
אבל גם בן הזוג שאינו סובל מהפרעת קשב יכול להפגע מהפרעת הקשב. ראשית, כי עבור שאר העולם אין בעיה בכלל. הרי לא רואים על רוב האנשים שיש להם הפרעת קשב וריכוז. לכן ניסיתי לרכז באופן תמציתי ככל האפשר מני דברים שמי שחי עם מישהו עם הפרעת קשב (בין אם זה ADD או ADHD) יכול לחוות בעצמו.
אנשים שנשואים למישהו או מישהי עם הפרעת קשב פעמים רבות חווים תהליך מורכב שאפשר לאפיין אותו כמעבר הדרגתי בין שמחה, לבלבול ולאחר מכן כעס ועד אדישות. מדוע התהליך הזה כל כך אופייני לאנשים שבני הזוג שלהם סובלים מהפרעת קשב וריכוז שאינה מטופלת?
כאשר אדם עם הפרעת קשב וריכוז מתאהב, האדרנלין והאהבה גורמים לו לרכז את תשומת הלב שלהם בבן הזוג החדש. האדרנלין פועל בצורה דומה לריטלין, ולכן החוויה היא שהאדם מרוכז ומפוקס (באהבה). בהדרגה, הריגוש שכל כך עובד טוב על הפרעת הקשב חולף ורק אז תסמיני הקשב הופכים בולטים יותר ויותר. בשלב זה האדם יכול לחפש ריגושים במקום אחר, כיוון שהריגוש עוזר לו להתמקד. כמובן שהתהליך הזה לא חייב להיות מודע, אבל הצד השני בזוגיות יכול לחוות כל מני חוויות רגשיות כתוצאה ממה שעובר על מי שיש לו הפרעת קשב.
עם ההבנה שזו הפרעת הקשב שמתערבת לכם בזוגיות, אפשר להתמודד טוב יותר. אפשר לדעת שזה לא שהיא לא אוהבת אותך או שאתה לא מעניין אותה, אלו פשוט סימפטומים של הפרעת קשב. מכיוון שאולי הוא לא מודע לעומס הרגשי שהוא גורם, ולשינוי ההרסני במערכת היחסים – אפשר וכדאי לדבר על כך. יכול להיות שהוא בכלל שם לב רק להתנהגות שלך (הכעס, ההתרחקות, המריבות) ולא לשלו.
במצבים כאלו, כדאי לעשות שני דברים. ראשית, להביא את בן הזוג שסובל מהפרעת קשב לטיפול. יש כיום טיפולים רבים ויעילים. ושנית, כדאי לשקל תהליך זוגי שיאפשר לגשר על הערם שנוצרו במערכת היחסים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
4 תגובות לרשימה ”להתחתן עם הפרעת קשב וריכוז“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שלישי, 18 בדצמבר 2012 בשעה 19:21
שלום ירדן,
מאוד ממעטים לדבר ולכתוב על "המעגל השני" – לא רק מי שסובל מחרדה, דכאון או הפרעת קשב צריך לקבל עזרה ותמיכה, אלא גם בני הזוג, הילדים/ההורים והקרובים להם באופן כללי.
אני אשמח לשמוע אם יש לך המלצה לספר או למקור מידע שעוסק בנושא.
יום חמישי, 31 בינואר 2013 בשעה 14:27
שלום ירדן, האם אין שום ספר או מקור מידע העוסק בבני הזוג ובני המשפחה של אנשים הסובלים מחרדה, דכאון או הפרעת קשב?
לא ענית לתגובתי הקודמת אז אני מנסה שוב…
תודה.
יום שני, 11 בפברואר 2013 בשעה 13:27
@לונה, לא מכיר משהו ספציפי ומוכר, אני בטוח שיש כמה ספרים כאלו.
יום ראשון, 23 בפברואר 2014 בשעה 11:19
יש ספר מצויין שנקרא אנחנו הדיג'ייאים שכתבה הפסיכולוגית עינב קשר שעוסקת בזוגיות לבעלי הפרעה ובני זוגם (עבדה איתי, יש לי ADHDועם בעלי הסובל ):
היא ממש טובה.