מתבוננים פנימה: תסמונת טורט וטיקים

טיקים הם תנועות או קולות לא רצוניים, מהירים, פתאומיים וחוזרים על עצמם. הם נעים בין טיקים פשוטים, כמו מצמוץ עיניים, לבין טיקים מורכבים יותר הכוללים תנועות גוף או הבעות קוליות. תסמונת טורט, מצב נוירולוגי, מאופיינת בנוכחות טיקים מוטוריים וקוליים מרובים הנמשכים לפחות שנה אחת. תסמונת זו, שתוארה לראשונה בשנת 1885 על ידי ד"ר ז'ורז' ז'יל דה לה טורט, נחשבת כיום לתופעה מורכבת ובעלת רבדים רבים.

תסמונת טורט משפיעה על כ-1% מהאוכלוסייה העולמית. היא שכיחה פי 3-4 אצל בנים מאשר אצל בנות. הסימנים הראשונים של התסמונת מופיעים בדרך כלל בגילאים 5-7, והטיקים מגיעים לשיאם בעוצמה בגילאי 10-12. אצל חלק מהאנשים, התסמינים פוחתים עם השנים, ולעיתים אף נעלמים לחלוטין בבגרות.

תסמונת טורט נגרמת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. מחקרים מצביעים על כך שישנו מרכיב גנטי משמעותי; נטייה לתסמונת עשויה לעבור במשפחה. אם בן משפחה מדרגה ראשונה סובל מהתסמונת, קיים סיכוי מוגבר לקרוביו לפתח טיקים או הפרעות קשורות. ברמה הנוירולוגית, שינויים בתפקוד ובמבנה של אזורים במוח הקשורים לבקרה על תנועות, רגשות והתנהגות, כגון הגרעינים הבזליים והקורטקס הפרה-פרונטלי, נמצאו קשורים לתסמונת. גורמים סביבתיים כמו עייפות, מתח או זיהומים מסוימים עשויים להחמיר את התסמינים.

לחיות עם תסמונת טורט

החיים עם טיקים או תסמונת טורט יכולים להיות מאתגרים, במיוחד בשל התגובות של החברה. אנשים עם התסמונת עלולים להתמודד עם מבטים חודרים, שאלות פולשניות ולעיתים אף לעג. ילדים בבית הספר, לדוגמה, עשויים להפוך למושא ללעג מצד חבריהם, ואפילו מצד מורים שאינם מודעים למצבם.

על אף האתגרים, אנשים רבים עם טורט מנהלים חיים נורמטיביים. חשוב לזכור כי הטיקים אינם רצוניים, והלחץ שנובע מתגובות שליליות עלול להחמיר את המצב. לעומת זאת, סביבה תומכת ומכילה יכולה להפחית את התסמינים ולשפר את איכות החיים. לצערנו, תסמונת טורט מלווה בסטיגמות רבות, אשר לעיתים מתודלקות על ידי ייצוגים מעוותים בתקשורת. לדוגמה, תרבות הפופ נוטה להדגיש את תופעת הקופרולליה (השמעת מילים גסות או בלתי הולמות), אף כי תופעה זו מופיעה רק אצל כ-10% מהסובלים מהתסמונת. ייצוגים מעין אלה מעוררים אי הבנה בקרב הציבור, ולעיתים גורמים לתגובות של גיחוך או התרחקות. בפועל, רוב האנשים עם טורט אינם חווים תסמינים קיצוניים, וטיקים רבים אינם מפריעים להם או לסובבים אותם באופן משמעותי.

בעידן הטכנולוגי, התמודדות עם תסמונת טורט קיבלה מימד חדש. מצד אחד, הרשתות החברתיות מאפשרות שיתוף של סיפורים אישיים, העלאת מודעות והפחתת סטיגמה. מצד שני, תיעוד לא אחראי עלול להוביל להעצמת תפיסות שגויות. לשמחתנו, בזמן האחרון, מספר דמויות מפורסמות שיתפו בהתמודדותן עם התסמונת, דבר שעזר להפחית סטיגמות. לדוגמה, הזמרת בילי אייליש חשפה את מאבקה עם טיקים, והבהירה שהם אינם משפיעים על הצלחתה האמנותית. שיתוף זה העניק השראה לרבים וסייע להציג את תסמונת טורט באור חיובי יותר.

התמודדות עם טיקים והכלה

אחד הכלים החשובים ביותר להתמודדות עם טורט הוא חינוך הציבור. הבנה של המצב ושל האתגרים הנלווים לו יכולה לשפר את היחס כלפי אנשים עם טיקים. כמו כן, פיתוח מיומנויות התמודדות אישיות, כמו טכניקות להפחתת מתח, עשוי לעזור למתמודדים עצמם.

מעבר לכך, טיפולים כמו תרופות, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) או טיפולים התנהגותיים מבוססי הרגל (Habit Reversal Training – HRT) יכולים להועיל משמעותית. טיפולים אלה מותאמים אישית לצורכי האדם ומטרתם לשפר את איכות החיים.

תסמונת טורט היא מצב מורכב, אך עם הבנה, תמיכה וסביבה מכילה ניתן להתמודד איתה בהצלחה. הגברת המודעות והפחתת הסטיגמות הם שלבים חשובים בדרך לעולם שבו אנשים עם טורט יוכלו לחיות בכבוד ולהיות חלק שווה ופעיל בחברה. בעזרת חינוך, הכלה וסבלנות, ניתן להפוך את ההתמודדות עם טורט לאפשרית ומעצימה.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

חזי: האם קיים איזו טבלה לגבי יחס משקל/מינון של ויונס. שיקצר את תהליך הניסוי והטעייה. בפרט שההמתנה לרופא היא ארוכה....

דוד: יש,לי בעיה דומה של בת שלא מוכנה לקבל טיפול. היא עברה לחו"ל - פריז, לפני 4 חודשים ופוטרה לפני יומיים. לצערי זה לא...

עדן: היי יש לבן זוגי אח שקטן ממנו בשנה והרבה זמן ( כבר שנה) שהוא לא מוצא את עצמו , מובטל , מתפטר מעבודות כל הזמן ,...

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.