מתבוננים פנימה: עד החתונה זה יעבור?

התאהבות היא תחושת משיכה עזה ועמוקה כלפי אדם אחר, המלווה ברצון עז להיות בקרבתו, לחלוק עימו חוויות ולהתחבר אליו ברמה האינטימית ביותר. בשונה מהאהבה, שהיא רגש יציב וממושך המושתת על קרבה, אמון והיכרות מעמיקה, ההתאהבות היא במידה רבה חוויה זמנית, המאופיינת בעוצמות רגשיות גבוהות ולעיתים אף בתחושות של אופוריה וחרדה גם יחד.

אהבה היא תהליך שנבנה ומתפתח לאורך זמן, כאשר ההתאהבות עשויה לשמש כנקודת הפתיחה. אך בעוד שהאהבה כוללת בתוכה היכרות מעמיקה עם האחר, קבלה של חולשותיו, ורצון לתמוך בו גם ברגעים הקשים, ההתאהבות נוטה להתמקד בעיקר באידיאליזציה של האחר, בפנטזיות ובציפיות גבוהות.

תסמינים ייחודיים ובולטים בהתאהבות

כאשר אדם מתאהב, המוח מפעיל סדרה של מנגנונים מורכבים ואזורים מוחיים שונים. מערכת התגמול מתחילה לפעול בצורה אינטנסיבית, מה שמוביל לתחושת אופוריה ומשיכה חזקה. דופמין, הנחשב לאחד מארבעת "הורמוני האושר", משחק תפקיד מרכזי ביצירת התגמול ובתחושת האופוריה הזאת שאנו חווים בהתאהבות. במקביל, ההורמונים אוקסיטוצין ווזופרסין המעורבים ביצירת קשר רגשי עמוק וארוך טווח, פועלים זה לצד זה ביצירת החוויה הרגשית הכוללת. אוקסיטוצין, המכונה גם "הורמון האהבה" או "הורמון הקשר", בשל תפקידו בקשר חברתי, לידה והנקה, מקדם תחושות של קירבה ושייכות, ואילו וזופרסין מקדם תחושות של חיבור חברתי, אמפתיה ואמון, זאת במיוחד ביצירת ותחזוקת מערכות יחסים רומנטיות וכן במימוש הקשר הרגשי בין הורים לילדים.

אז מה קורה לנו כשאנחנו מתאהבים? ישנם מספר תסמינים פיזיים ונפשיים ייחודיים המאפיינים את ההתאהבות:

  1. שינוי במצב הרוח: התחושות בהן אנו מצויים בזמן ההתאהבות מתאפיינות בקיצוניות. אפשר למצוא את עצמנו קופצים בין אופוריה ותחושת ריחוף לשפל ודיכאון קל במקרה שהאדם בו התאהבנו אינו מגיב כצפוי.
  2. חשיבה אובססיבית: במהלך ההתאהבות, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו חושבים שוב ושוב על האדם שבו התאהבנו, ללא יכולת להסיט את מחשבותינו ממנו.
  3. פנטזיות וציפיות: ההתאהבות מלווה בדרך כלל בפנטזיות רבות – איך ייראה הקשר, מה נאמר ומה נעשה יחד. זהו תהליך שבו אנחנו בונים לעצמנו עולם אידיאלי שממלא אותנו בתחושת סיפוק.
  4. שינויים פיזיים: כמו בכל רגש חזק, גם בהתאהבות ישנם תסמינים פיזיים ברורים כמו דופק מואץ, הזעה, תחושת חמימות ואף תחושות של פרפרים בבטן.

המנגנונים הפסיכולוגיים שבאים לידי ביטוי בהתאהבות

מאחורי התסמינים הללו עומדים מנגנונים פסיכולוגיים עמוקים ומורכבים:

  1. הורמונים ותשוקה: ההתאהבות מלווה בשחרור של הורמונים כמו דופמין ואדרנלין, שמספקים לנו תחושות של עונג והתרגשות. תשוקה מינית היא חלק בלתי נפרד מהתהליך, והיא עשויה לעורר את הרצון שלנו להיות קרובים לאדם השני ולהעמיק את הקשר.
  2. השלכה ואידיאליזציה: בשלב הראשוני של ההתאהבות, יש נטייה חזקה להשליך על האדם האחר את הפנטזיות והשאיפות שלנו, ולראות בו אידיאל מושלם. זהו מנגנון שמסייע לנו להתגבר על הפחדים והספקות ולהתמסר לקשר חדש.
  3. תלות ואובססיה: ההתאהבות מייצרת תחושת תלות באדם השני. הרצון להיות בקרבתו ולחלוק עמו רגעים משותפים עשוי להפוך לאובססיה, שמלווה בחשש מפני אובדן הקשר.
  4. פחד מאובדן: חוויית ההתאהבות מלווה גם בפחד עמוק מאובדן, מה שיכול להסביר את התנודות במצב הרוח. אנו מרגישים פגיעים יותר בתקופה זו, שכן האושר שלנו תלוי במידה רבה בתגובת האחר.

 שינויים חברתיים ביחס להתאהבות

בעשורים האחרונים, ההתייחסות החברתית להתאהבות עברה שינוי משמעותי. בעבר, התאהבות נחשבה לרגש נאצל שיכול להצדיק כמעט כל מעשה, אך כיום, עם ההתפתחות של המדיה החברתית והתרבות הפופולרית, ההתאהבות מוצגת לעיתים קרובות כמשהו רדוד ומזדמן. מדיה חברתית, כמו אינסטגרם וטינדר, תרמה לתהליך של רידוד הרגש והתמקדות יותר בהיבטים החיצוניים והמהירים של קשרים. כיום, צעירים נוטים לעבור ממערכת יחסים אחת לאחרת בצורה מהירה יותר, ותחושת ההתאהבות הפכה לעיתים למשהו זמני וחולף.

כמו כל רגש עז, גם ההתאהבות טומנת בחובה דילמות רבות:

  1. האם ההתאהבות היא אשליה? התאהבות, בשלבים הראשוניים שלה, מתאפיינת באידיאליזציה ובפנטזיות, מה שמעלה את השאלה – האם היא בכלל מבוססת על מציאות, או שמא היא יותר אשליה שבה אנו בוחרים להאמין?
  2. מה מקומה של ההתאהבות בקשרים ארוכי טווח? כשאנחנו מתבגרים ומתפתחים, פעמים רבות ההתאהבות מפנה את מקומה לאהבה יציבה ועמוקה יותר. האם זהו תהליך טבעי ובריא, או שמא אנו צריכים לשאוף לשמר את התשוקה הראשונית לאורך זמן?
  3. האם כדאי לפעול על פי תחושות ההתאהבות? כשהתחושות כל כך חזקות, האם נכון לפעול לפיהן, או שמא יש להמתין ולהבין אם הרגש הוא באמת יציב ובר קיימא?

ההתאהבות היא תהליך מורכב, ולעיתים קשה להבחין בין תחושות אמתיות לבין פנטזיות שבראשנו. אך עם כל הקשיים, היא חלק בלתי נפרד מהחיים, והיא ממשיכה להוות מקור להשראה, לתקווה ולעיתים גם לכאב.

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

יצחק ויסברג: שלוםוברכה אני חושב שהקושי האמיתי שלי זה הפרעת קשב והפסיכולוג והפסיכטאר אומרים שזה אובססייה וא סי די מה אתה...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.