מתבוננים פנימה: איזה יום היום?

הנושא הזה נוגע לחיים של רבים מאיתנו, ומשפיע על החברה בכללותה. אנחנו כאן כדי לנסות להבין את המורכבות של הנושא הזה, להגדיר את החומרים האלה, להבין מתי השימוש בהם הופך להפרעה, לזהות את התסמינים הבולטים ולהבין את המנגנונים הפסיכולוגיים שפועלים במצבים אלו.

מה הם חומרים משני תודעה?

חומרים משני תודעה הם כימיקלים שמשפיעים על המוח ומשנים את התחושות, המחשבות, ההתנהגות והמודעות של האדם. חומרים אלו יכולים להיות חוקיים או לא חוקיים, ולהיות חלק מתרבות חברתית רחבה או שימשו רפואי מוגבל ומפוקח. בין החומרים הידועים ביותר אפשר למנות סמים כמו קנאביס, קוקאין, הרואין, כמו גם אלכוהול, קפאין ותרופות פסיכיאטריות מסוימות.

מנגנונים פסיכולוגיים

המנגנונים הפסיכולוגיים המופעלים בשימוש בחומרים משני תודעה מורכבים ומגוונים, וכוללים גורמים ביולוגיים, נפשיים וחברתיים:

  1. תגמול מוחי: חומרים רבים משפיעים על מערכת התגמול במוח, במיוחד על הדופמין, שהוא נוירוטרנסמיטר המקושר לתחושות עונג וסיפוק. עם הזמן, המוח מתרגל לחומר ודורש כמויות גדולות יותר כדי להשיג את אותה תחושה, מה שמוביל לתלות ולהתמכרות.
  2. הפחתת חרדה ולחץ: רבים משתמשים בחומרים משני תודעה כדרך להפחית חרדה, לחץ, או דיכאון. החומרים מעניקים תחושה זמנית של הקלה, אך לאורך זמן השימוש בהם מגביר את התסמינים הנפשיים השליליים.
  3. בריחה מהמציאות: אנשים רבים משתמשים בחומרים אלו כדרך לברוח ממציאות קשה, בעיות אישיות, טראומות או מצבים בלתי נסבלים. השימוש הופך לצורת התמודדות לא בריאה עם בעיות החיים.
  4. לחץ חברתי ותרבותי: תרבות השימוש בחומרים משני תודעה מושפעת מהקשרים חברתיים ומתרבותיים. לחץ חברתי, נורמות תרבותיות וחשיפה לסביבה שמשתמשת בחומרים אלו יכולים להוביל להתחלת השימוש ולהמשך שלו.

שינויים חברתיים ותרבותיים

במהלך העשורים האחרונים, חלו שינויים משמעותיים ביחס החברתי לשימוש בחומרים משני תודעה. בעוד שבעבר שימוש בחומרים מסוימים נחשב לטאבו והוקע חברתית, כיום ישנם חומרים שזכו ללגיטימציה חברתית מסוימת. לדוגמה, השימוש בקנאביס לצרכים רפואיים ואף לשימוש אישי הפך ללגיטימי במדינות רבות. שינוי זה נובע בחלקו ממחקרים מדעיים שמצביעים על יתרונות רפואיים של החומר, אך גם משינוי בתפיסות החברתיות והתרבותיות.

לעומת זאת, השימוש בחומרים אחרים כמו סמים קשים ממשיך להיות מושא לביקורת קשה ונחשב לפשע במדינות רבות. השינויים התרבותיים והחברתיים בתחום זה מעוררים דיונים סוערים ומחלוקות רבות, כאשר ישנם כאלה הדוגלים בלגליזציה רחבה של חומרים שונים, בעוד שאחרים מתנגדים נחרצות ודורשים החמרת הענישה.

העיסוק בשימוש בחומרים משני תודעה מעלה דילמות רבות ומורכבות:

  1. לגליזציה מול קרימינליזציה: האם יש להכשיר את השימוש בחומרים מסוימים ולהפוך אותם לחוקיים, או שיש להמשיך להילחם בשימוש בהם באמצעים פליליים? דילמה זו מעלה שאלות על זכויות הפרט, חירות אישית, וכן על ההשלכות החברתיות והבריאותיות של כל אחת מהגישות.
  2. מדיקליזציה, כן או לא?
  3. טיפול לעומת ענישה: כיצד יש להתייחס לאנשים המשתמשים בחומרים משני תודעה – כאל עבריינים שיש להענישם, או כאל אנשים הזקוקים לעזרה וטיפול? סוגיה זו מעלה שאלות מוסריות ומשפטיות, ומשפיעה על המדיניות הציבורית.
  4. השפעות חברתיות וכלכליות: מהן ההשלכות החברתיות והכלכליות של שימוש בחומרים משני תודעה? מצד אחד, השימוש יכול להוביל לבעיות בריאותיות וחברתיות קשות, ומצד שני, ישנם אינטרסים כלכליים משמעותיים הקשורים לתעשיות החומרים הללו.

מתי השימוש הופך להפרעה?

השימוש בחומרים משני תודעה יכול להפוך להפרעה כאשר הוא גורם לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי של האדם. הדבר יכול להתבטא בתלות פיזית או נפשית, חוסר יכולת להפסיק להשתמש בחומר, פגיעה בתפקוד החברתי, המקצועי או המשפחתי, והתמכרות שמובילה להתנהגות כפייתית בניסיון להשיג את החומר ולהשתמש בו.

 תסמינים ייחודיים ובולטים

ההפרעות הנובעות משימוש בחומרים משני תודעה מתבטאות במגוון רחב של תסמינים, חלקם ייחודיים לכל סוג של חומר:

  1. תלות ותסמיני גמילה: צורך הולך וגובר בשימוש בחומר כדי להשיג את אותה תחושה, ותסמיני גמילה פיזיים ו/או נפשיים כאשר מנסים להפסיק את השימוש.
  2. פגיעה בתפקוד היומיומי: שימוש חוזר ונשנה בחומר מוביל לפגיעה בעבודה, בלימודים, במערכות יחסים ובפעילויות חברתיות.
  3. שינויים במצב הרוח ובמחשבות: חומרים משני תודעה יכולים לגרום לשינויים קיצוניים במצב הרוח, מחשבות שליליות, דיכאון, חרדה, ואפילו פסיכוזה.
  4. התנהגות מסוכנת: שימוש בחומרים אלו מלווה לעיתים בהתנהגות מסוכנת, כמו נהיגה תחת השפעה, מעשי אלימות או פעולות פליליות להשגת החומר.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.