התוכנית מתבוננים פנימה היא תוכנית רדיו חדשה באקו 99fm, שנולדה מיוזמה של כללית לקדם את בריאות הנפש בישראל. כל שבוע, בין 08:00-09:00 נדבר על נושא אחר שקשור בבריאות הנפשית שלנו, נשאל שאלות וננסה לתת גם קצת תשובות.
רגע על הורות בתקופת משבר
הורות היא תמיד משימה מורכבת ומתגמלת אבל גם רצופה באתגרים. משברים, בין אם אישיים או ציבוריים, מעצימים את הקשיים ומציבים בפני הורים דרישות חדשות. הורים רבים חווים תחושת אחריות כבדה לתפקוד המשפחתי. תחושה זו נובעת מהרצון לספק לילדים את כל הצרכים שלהם, גם מבחינה פיזית וגם מבחינה רגשית, ולדאוג לשלומם ולרווחתם. תחושת האחריות של כל הורה מתעצמת במיוחד כאשר מדובר בילדים צעירים ובני נוער, אשר תלויים בהורים במידה רבה.
כל מי שחי בישראל בחודשים האחרונים מרגיש שהוא הושפע מבחינה נפשית ממה שקרה ועדיין קורה. סקר של עמותת אנוש שפורסם כבר בינואר 2024, מצא ששבעים אחוזים מהישראלים מדווחים כי המצב הנפשי שלהם הורע ביחס לתקופה שלפני המלחמה. 74% מהישראלים הגבירו פעולות שליליות בתקופת המלחמה, וזה כולל צפיית יתר בחדשות, אכילה רגשית, צריכת אלכוהול, פורנו, ואפילו שימוש בכל מני חומרים כמו מריחואנה וסמים. שלוש התחושות השכיחות ביותר של הישראלים במהלך המלחמה על פי הסקר היו חרדה, פחד שמשהו נורא יקרה וקשיים בשינה.
בחודשים האחרונים הורים צריכים להתמודד עם מצבים שהם לא דמיינו שהם יתמודדו איתם. מצור של מחבלים על בתי אזרחים. חשיפה מאסיבית לסיפורי זוועה בתקשורת ובמדיה החברתית. אלפי משפחות שמפונות מהבית, חלקן כבר כמעט חמישה חודשים מחוץ לבית שלהם. בני ובנות זוג שמגוייסים כבר חודשים ונעדרים מהבית. ילדים שמנותקים מהמסגרות החברתיות שלהם. נערים שהפסיקו ללכת לבית ספר.
חלק מההורים עוברים בעצמם משבר בימים אלו. אולי זו אקטיבציה של פחדים וטראומות מהעבר האישי שלהם. אולי זו חוויה טראומטית שהם עברו בחודשים האלו ואולי זה פשוט הקושי להתמודד עם שינוי משמעותי בחיים. ההורים יכולים להרגיש כל מני קשיים. זה יכול להיות קשיים רגשיים כמו חרדה, דיכאון, כעס, אשמה, פחד, עצב, או חוסר אונים. זה יכול להיות קשיים פיזיים כמו קשיי שינה, עייפות, כאבים או הפרעות אכילה ואלו יכולים להיות גם קשיים בהורות. אתם יכולים להיות פחות פנויים או קשובים למה שקורה עם הילדים, להרגיש קשיים בהצבת גבולות, יש לכם פחות סבלנות ואתם נוטים יותר לפעול מתוך תגובות רגשיות.
הורים גם צריכים להתמודד בעצמם עם סיטואציות חיים לא פשוטות. אם בן או בת הזוג שלך יצאו למילואים והילדים שלכם רואים אותם רק בוואטסאפ, ואתם בנתיים חייבים להמשיך בשגרה. ללכת לעבודה כי מישהו צריך להמשיך להחזיק את העסק. ובאותו זמן הבן המתבגר שלכם מעדיף לשבת בבית ולשחק call of duty, במקום להכנס לזום או ללכת לתיכון. הבת שלכם מעדיפה לישון עד מאוחר ולהסתובב עם החברות שלה במקום ללכת לבית הספר, כי במילא המורים לא מצליחים לגרום לכיתה להתרכז. ובכלל אין לכם כוח להתמודד עם הדאגות שלכם.
ילדים רגישים מאוד לשינויים ולרגשותיהם של ההורים שלהם. משבר עלול להוביל אצלם לתגובות רגשיות והתנהגותיות שונות, כגון חרדה, פחד, עצב, כעס, קשיי שינה, קשיי ריכוז, התפרצויות זעם ועוד. חשוב להבין שבחלק גדול מהמקרים מדובר בתגובה טבעית למצב לא טבעי, ויש לגלות סבלנות, הבנה ותמיכה.
אבל לא כולנו פנויים בכלל לשים לב, לווסת את הרגשות שלנו או לתמוך בילדים בזמן הנכון ובצורה הנכונה. לא שבטוח שיש זמן נכון או צורה נכונה.
מה שכדאי לזכור, אלו שלושה עקרונות:
העקרון הראשון: אתם לא לבד: הורים רבים מרגישים שהם חוו טראומה וישנם גורמים רבים שיכולים לסייע לכם להתמודד. גם ילדים רבים
העקרון השני: ההחלמה היא תהליך: ההחלמה מטראומה או מתקופה קשה היא תהליך ארוך ומורכב, וחשוב להיות סבלניים כלפי עצמכם.
העקרון השלישי: אתם כנראה הורים טובים מספיק: גם אם אתם מתמודדים עם טראומה וגם אם הילדים שלכם חווים משבר, אתם יכולים להיות הורים טובים לילדים שלכם.
להאזנה לפרק המלא
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה