שינה היא אחת הפעולות הבסיסיות והחיוניות ביותר שהגוף והנפש שלנו זקוקים להן כדי לתפקד כראוי. השינה מאפשרת לגוף ולמוח להתאושש ולשקם את עצמם, תורמת לתפקוד מערכת החיסון, שומרת על איזון הורמונלי, ומשפיעה על הבריאות הנפשית והרגשית שלנו.
שינה טובה חיונית לתפקוד הקוגניטיבי שלנו. במהלך השינה, המוח מבצע תהליכים חיוניים כגון עיבוד מידע, קונסולידציה של זיכרון ופתרון בעיות. אנשים שאינם ישנים מספיק או שסובלים מהפרעות שינה עשויים לחוות ירידה בריכוז, ביכולת ללמוד דברים חדשים, ובתפקוד הכללי בעבודה ובחיים האישיים.
השינה משפיעה על הבריאות הפיזית שלנו במגוון דרכים. היא משפיעה על תפקוד הלב וכלי הדם, על רמת הסוכר בדם, על חילוף החומרים, ועל המשקל. מחקרים הראו כי אנשים הסובלים מהפרעות שינה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, והשמנה.
שינה טובה היא גם קריטית לבריאות הנפשית שלנו. חוסר שינה כרוני קשור לדיכאון, חרדה ומצבי רוח ירודים. שינה מספקת ומסודרת יכולה לסייע בשיפור מצב הרוח, בהפחתת תחושות של לחץ וחרדה, ובהגברת הרגשות החיוביים.
לפני שמדברים על הפרעו שינה, כדאי להבין מהי שינה טובה.
מדידת השינה: כדי למדוד את הפרמטרים הללו, ניתן להשתמש במגוון כלים ושיטות. בין הכלים הנפוצים נמצאים יומני שינה, שאלוני הערכה עצמית, ומכשירים טכנולוגיים כמו אקטיגרפים, שעוני שינה, טבעות, ואפליקציות לנייד שמנטרות את השינה באמצעות חיישנים.
מצד שני, בעיות שינה הן בעיות נפוצות.
לדוגמא, תלוי לפי איזה מחקר, עד 30% מהאנשים סובלים מהפרעות שינה, כאשר 10% סובלים מהפרעות שינה ברמה כזו שמשפיעה על היום שלהם. עד שני שליש מהנשים יסבלו לאורך החיים מהפרעת שינה, כאשר רק שליש מהגברים יסבלו מהפרעת שינה. אצל בני נוער, עד 50% מדווחים על בעיות שינה בגיל ההתבגרות.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה