התיאור מוכר לכולנו: "כבר שתיים בלילה, אני ערה ומנסה להרדם. מתהפכת מצד לצד ומדי פעם רואה את השעון שלצידי סופר את הדקות. אני מקווה שהוא ייקח את הילדים מחר לגן כי אני בטח אהיה עייפה. ומה בנוגע לפגישה מחר במשרד? מנהל המחלקה אמר שכדאי שנעשה פגישה מכינה ואני צריכה להכין מצגת. מתי אני אכין מצגת? אולי במקום ארוחת צהריים. לא, אני צריכה להפגש עם נציגים מהבנק. מה נעשה? טוב נעזוב את זה מחר. בנתיים ננסה לישון. צריך להפסיק לחשוב. לישון זה חשוב. לנשום עמוק. נשימות איטיות. לספור כבשים. מה השעה? רק שתיים ושלוש דקות. אוף".
זה קורה לכל אחד מאיתנו לפעמים. החברה המודרנית מפעילה עלינו לחצים ממקומות שונים. דאגה בעבודה, חרדה ממבחנים, קשיים בזוגיות ובמשפחה. יותר ויותר אנשים מדווחים על קשיים בשינה. אם תשאלו מסביב או תעמדו בתור בבית המרקחת תראו עד כמה המכירות של תכשירים טבעיים ואחרים לבעיות שינה נפוצות. יש הטוענים שזה בגלל שרובנו כבר לא עסוקים בעבודה פיסית, אבל האמת היא שככל הנראה זה לא קשור.
אנשים זקוקים למספיק שעות שינה. המספר המדוייק שונה מאדם לאדם (הממוצע הוא 8 שעות שינה), אבל כלל היסוד לשעות שינה הוא מספיק שעות שינה כדי שלא נהיה עייפים בשעות היום. ברור שלחץ וחרדה גורמים להפרעת שינה ומצד שני הפרעת שינה גורמת פעמים רבות ללחץ וחרדה. לפני שאפשר בכלל לדבר על התמודדות עם הפרעות שינה כדי לסקור בקצרה גורמים שונים להפרעות שינה, כיוון שלא כולם נגרמים עקב בעיה פסיכיאטרית או פסיכולוגית.
סוגים של הפרעות שינה
בסה"כ יש גורמים רבים להפרעות שינה. אם מישהו סובל מהפרעת שינה והוא לא יודע את הגורם להפרעת השינה הזו, רצוי שהוא יתחיל את הבירור אצל רופא המשפחה שלו. פעמים רבות הוא יגיע לפסיכיאטר בשלב כלשהו של הבירור ולדעתי רצוי שהשלב הזה יהיה מוקדם יחסית. הסיבה היא שגם אם הגורם להפרעת השינה היא לא בעיה פסיכיאטרית – פעמים רבות הפרעת השינה עצמה גורמת לבעיה פסיכיאטרית כגון עצבנות, לחץ ירידה בריכוז ובתאבון, פגיעה תפקודית ולפעמים גם סימנים של דיכאון וחרדה. פניה לפסיכיאטר כחלק מהבירור יכולה להקל משמעותית על ההפרעה, גם אם הבעיה נגרמת כתוצאה מגורם אחר.
שנת שלווה.
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה, להרשם לטוויטר שלי, או להכנס לאתר של מרכז רזולוציה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
3 תגובות לרשימה ”לא רוצה לישון. מבוא להפרעות שינה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 17 בספטמבר 2009 בשעה 13:02
בגיל 18 אובחנתי כבעלת הפרעת קשב וריכוז והתחלתי לקבל ריטלין, מפסיכיאטר שלא התמחה ספציפית בהפרעות קשב. מן הסתם ריטלין גורם להפרעות שינה, והפתרון שהציע הדוקטור לבעיות השינה שלי היה כדורי שינה ממשפחת הבנזודיאזפינים (בונדורמין). כך שבגיל 18 מצאתי את עצמי מכורה במשך שנה וחצי לכדורי שינה, עד שנגמלתי בעזרת הרבה כח רצון – תקופה שכללה המון שעות ערות מיותרות, תשישות ועצבנות. הווה אומר, לפני שמתחילים לקחת כדורי שינה\הרגעה למיניהם, כדאי לחקור ולהיות מודעים לתופעות הלוואי שעלולות להופיע, ולא בהכרח להסתמך על עצת הרופא בלבד.
יום חמישי, 17 בספטמבר 2009 בשעה 14:13
הטקסט המיושר לשמאל עושה בלאגן בעיניים 🙁
יום חמישי, 25 במאי 2017 בשעה 13:27
קושי להרדם..נשימה ללא עומק יכולה להרדם רק עם לוריבן