אני נגד – את זה אפשר להבין מהכותרת – ויש לי כמה סיבות טובות. הרשימה הבאה באה להציג את דעתי האישית בנוגע לתרופות כמו קסנקס (Xanax). כמובן, אם אתם כבר משתמשים בתרופה זה לא אומר שעליכם להפסיק, אבל מה שאומר כאן אולי יעזור לכם לקבל החלטות בעצה אחת עם הרופא שלכם.
קסנקס (ובארץ גם קסנגיס, אלפרליד) היא תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים. בנזודיאזפינים (באנגלית Benzodiazepine) הן תרופות בעלות השפעות מרגיעות (סדציה), היפנוטיות, נוגדות חרדה, נוגדות פרכוסים, אמנזתיות, ונוגדות עוויתות. הם משמשים לטיפול קצר טווח בחרדה חמורה או נדודי שינה.
זמן "חצי החיים" של קסנקס הוא 6-18 שעות, ומשמעות הדבר שרוב התרופה מתפרקת בדם כעבור 6-12 שעות ולכן היא מפסיקה לעזור לאחר תקופה זו. בנוסף, התרופה בנויה כך שהיא נספגת במוח במהירות, וכתוצאה מכך מרגישים את האפקט שלה מהר יותר מתרופות אחרות במשפחת הבנזודיאזפינים. המשמעות היא שהתרופה מתחילה לעבוד מהר, ומפסיקה לעבוד מהר. נשמע טוב, נכון?
אבל ככל שתרופה עובדת מהר יותר, כך היא יותר ממכרת. הסיבה היא שככל שהסיבה (נטילת התרופה) קרובה יותר לתוצאה (הקלה בסימפטום) אנו מחזקים את הקשר הזה מבחינה מנטלית. אם כשאנו מרגישים חרדה נתרגל לניטול את התרופה ומייד יעלמו הסימפטומים, אז ניקח את התרופה גם כשיש חרדה קלה, וניקח אותה יותר ויותר פעמים כי אנחנו יודעים שהיא מייד מעלימה את החרדה. אנשים שבתחילה לוקחים תרופה כזו פעם בכמה ימים, מוצאים עצמם לוקחים את התרופה כל יום, ואף כמה פעמים ביום.
אבל זו לא הבעיה הגדולה. הבעיה הגדולה יותר היא שהמוח האנושי מייצר בעצמו חומרים דמויי קסנקס, שנקראים GABA, ותפקידם להרגיע את המוח ולהאט את פעילותו. הם מופעלים כאשר המוח עובד במרץ רב מדי, לדוגמא במקרים של סכנה: אחרי שהסכנה נגמרת משהו צריך להפסיק את "ההתרגשות" וזה תפקידו של ה-GABA.
הקסנקס וחבריו פועלים בדיוק כמו GABA, מחקים את פעולתו ומרגיעים את המוח. כשלוקחים קסנקס כל יום אז המוח העצלן שלנו אומר "למה לי בעצם לייצר GABA אם יש לי כבר קסנקס? לא חבל על האנרגיה? אני אייצר רק 20% מהכמות". לוקח למוח משהו כמו שבוע להפסיק לייצר GABA, ומשהו כמו שבוע להתחיל לייצר אותו מחדש, אם הוא זקוק לו.
כאן מתחילות הבעיות הגדולות באמת. אם קסנקס עובד רק כמה שעות, אבל למוח לוקח שבוע ימים לייצר GABA חדש במקומו, מה יקרה אם לא ניקח את התרופה?
תסמיני גמילה: דופק מואץ, התקפי חרדה, לחץ דם גבוה, הזעה, רעד. במקרים החמורים יהיו אפילו פרכוסים ופסיכוזה. ומה עושים אנשים שמרגישים שהתקף חרדה מגיע? לוקחים עוד קסנקס.
בבית החולים אפשר לראות אנשים שזה קורה להם. חולים במחלקה כירורגית, יומיים אחרי ניתוח, מפתחים לפתע פתאום אי שקט, בלבול, ואין להם שום סימפטום אחר. או שסתם אזל להם המרשם והם החליטו להפסיק את התרופה. הם פשוט לא ידעו מה יכול לקרות.
יש אנשים שחושבים שקסנקס עוזר לחרדות ולדכאון אבל הוא לא. יש אנשים שחושבים שהוא לא ממכר כי הוא קצר טווח – אבל הוא כן ממכר.
אז הנה צרור עצות למי שרושם או נוטל תרופות:
ניתן לקבל עדכונים על רשימות חדשות באתר על ידי הרשמה לרשימת התפוצה .
נכתב במקור במרץ 2007.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
53 תגובות לרשימה ”למה אני לא אוהב קסנקס“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 24 בנובמבר 2019 בשעה 12:30
ד"ר אני מבין את הגישה הזהירה שלך לקסנקס וברור לי שזו תרופה שגורמת תלות אבל כשהייתי בדאון ונתנו לי אותה בשילוב רסיטל לכמה שבועות אני חושב שהיא די הצילה אותי. לא רואה איך הייתי מחזיק מעמד בלעדי קסנקס עד שהרסיטל התחיל לפעול.
הכתבה הזו די בלבלה אותי למען כי לא ברור לי מה היה אפשר לעשות אחרת במצבי דאז…?
שבת, 25 בספטמבר 2021 בשעה 7:29
הי דר
אני בחופשה ביוון ולא מצליחה לישון כבר 7 לילות יותר משעתיים
הבעיה מוכרת וטופלתי בעבר בבונדורמין
בת 52 ומטופלת מזה כ20 שנים בציפרלקס 15מג
קיבלתי מרופא מקומי saturnil Alprazolam0.5mg
אמר לקחת חצי לפני השינה אך אין השפעה
אשמח חשמוע עצתך
אני כאן לעוד 4 ללילות
יום שישי, 03 ביוני 2022 בשעה 11:33
בקיצור, אם היית בעבר מכור למשהו, נדפקת. מעכשיו נגזר עליך לנצח להיות מכור בפוטנציה ע"י הרופאים.
מסקנה: עדיף להסתיר את ההתמכרות שלך במהלכה ואחריה, אחרת התווית של מכור לשעבר תדפוק אותך בהמשך החיים.
תדאגו לאינטרסים שלכם ואל תסמכו יותר מדי על הרופאים