בשבוע שעבר כתבתי על שחיקה של אנשים בעולם המודרני וכיצד ניתן לזהות אם אנחנו במצב של שחיקה מתמשכת. בפייסבוק שאלו אותי אם אני מרגיש שחוק, ולמזלי כשאני קורא את הסימנים השונים שכתבתי עליהם התברר לי שאני לא מרגיש שחוק. עלתה השאלה איך יכול להיות שאני מוצא את עצמי עובד בשעה עשר בלילה ועדיין לא מרגיש שחוק? אולי כי קרו מסביב עוד כמה דברים שמנעו ממני להשחק בתקופה האחרונה: עברתי מקום עבודה, עסקתי בבניית דברים חדשים עם השפעה מאד גדולה על החיים של הרבה אנשים, כל אלו דברים שיכולים להביא לתחושה של עניין ויצירה.
שחיקה לא מופיעה בבת אחת, היא נוטה להתגנב אלינו והסימנים שלה לרוב זעירים בתחילה וקל להתעלם מהם. הצוואר נתפס, הראש כואב יותר מדי פעמים בשבוע, אתם כועסים על חלק מהמטלות שלכם בעבודה. אתם מרגישים שאתם לא מרוכזים, ומותשים רוב הזמן. מלבד התופעות הגופניות שאתם יכולים לחוש, אתם יורדים ביכולות שלכם, ולפעמים פשוט לא מספיקים לעשות מה שאתם צריכים.
אז מה אתם יכולים לעשות כדי להתחיל ולהתמודד עם שחיקה?
קחו את הסימנים ברצינות
לפעמים אנחנו כועסים על עצמנו בגלל שאנחנו עייפים, מותשים או כאובים, אבל אנחנו צריכים ללמוד להקשיב לגוף שלכם ברצינות ולקחת הפסקה. בגלל שאם אנחנו לא לוקחים הפסקה אלא ממשיכים לעבוד תחת סטרס, הגוף שלנו משחרר בתחילה אדרנלין, ואחר כך קורטיזול, ולאט לאט לחץ הדם עולה, והדופק, והעיכול מושפע, ועוד דברים שמקשים עלינו לתפקד בצורה טובה לאורך זמן. כשאתם מרגישים את כל התחושות האלו, תעשו הפסקה יזומה ממה שאתם עושים, אפילו לכמה דקות (כמובן שהפסקות ארוכות רצויות גם הן).
תגידו לא לדברים חדשים.
זה אומר שלא לוקחים על עצמכם מטלות חדשות בחודש הקרוב. אם אתם לא מסוגלים לכבות את השריפה, לפחות אל תוסיפו חומרי בערה. לפעמים קשה מאד לומר לא למטלות חדשות (במיוחד כשאתם רגילים לומר כן וככה הגעתם למצב שלכם), ולכן אם אתם אומרים לא, תהיו פתוחים ותסבירו מדוע לא נכון להטיל עליכם את המשימה הזו בזמן הנוכחי ושתוכלו לקחת אותה או אחרות אחרי שתתאוששו.
תעשו לעצמכם מיני חופשות.
גם אם אתם לא יכולים לצאת לחופשה אמיתית, אתם יכולים לעשות לכם מיני חופשות מהיומיום, אפילו אם יש לכם 15 דקות אתם צריכים לנסות. בסוף היום את תחכו לרגע האחרון כדי ליפול מתים מעייפות, קחו לכם רבע שעה ושבו בסלון אחרי שהילדים הלכו לישון וקראו ספר. חייגו לחברים שלכם ודברו איתם. תכינו לעצמכם את המנה שאתם הכי אוהבים ותאכלו אותה כשהטלפון מנותק ולא ליד מחשב.
תארגנו את סדר העדיפויות שלכם.
פעמים רבות אנחנו נשחקים כי אנחנו משקיעים המון זמן ומשאבים בביצוע דברים שלא ממש חשובים, כמו רשתות חברתיות או לסדר את הבית שיהיה מתאים לקטלוג של בנין ודיור. אבל אם אנחנו רוצים לשמור על עצמנו, אנחנו צריכים לבדוק אם סדר העדיפויות שלנו מתאים למה שאנחנו רוצים באמת מהחיים שלנו. האם מה שאנחנו עושים היום שווה את המאמץ, מה היינו רוצים שאנחנו נזכור מהיום הזה, מה חשוב לנו בחיים? אם לפחות חלק מה שאנחנו עושים ביומיום תואם לאמונות הבסיסיות שלנו ולסדר העדיפויות בחיים, הסיכוי להשחק קטן יותר
תתרכזו בחוזקות שלכם ותאצילו את החולשות
כשאנחנו עושים משימות שאנחנו מרגשים שלא באות לנו באופן טבעי, אנחנו נשחקים מהר יותר בגלל שאנחנו צריכים לעבוד קשה יותר כדי להשיג את אותה מטרה. החוכמה היא לזהות במה אתם טובים ולמצוא דרכים להאציל או להעביר את התפקידים שבהם אתם פחות טובים. זה יותר יעיל עבורכם, אבל גם נבון עבור מקום העבודה שלכם.
בסופו של דבר, אי אפשר להתעלם משחיקה, כי אנחנו רק נשחק עוד יותר. הדרך הנכונה היא לכבד את עצמנו ולהתמודד עם השחיקה.
יש לכם עוד הצעות להתמודדות עם שחיקה?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
2 תגובות לרשימה ”איך להתמודד עם עומס יתר ושחיקה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שלישי, 22 במרץ 2016 בשעה 17:13
פוסט מצוין, תודה. הפעולות שאתה מציע בהחלט אפשריות ויכולות לעזור, גם אם במנות קטנות.
הייתי מוסיפה התנתקויות, גם אם לשעה ביום, ממכשירי תקשורת דיגיטליים. וגם הליכה מתונה בחוץ, באוויר הפתוח.
יום ראשון, 17 באפריל 2016 בשעה 21:57
שמחה שמצאתי את האתר הנפלא ,תודה על הדרך שבא אתה כותב ,
מסביר שזה רק יכול לתרום בגדול,