לכבוד סוף השנה החלטתי לפצוח במדור חדש ולא קבוע שיביא את מיטב הטקסטים ופרטי המידע שקשורים ברפואה, בבריאות הנפש ובפסיכיאטריה שמצאתי בתקופה האחרונה ברחבי האינטרנט. אין להם דירוג, לפעמים הם ממש קצרים ולפעמים ארוכים יותר. לפעמים בעברית ולפעמים באנגלית. בכל מקרה, חשבתי שאם אני טורח וקורא אותם, אז כדאי שגם לכם יצא משהו מזה.
אתם מוזמנים לשלוח אלי קישורים מעניינים אם אתם חושבים ששווה שאני אפרסם אותם.
מדען המוח ג'יימס פאלון הוכיח שרוצחים רבים אינם אחראים על מעשיהם והיה עד מבוקש במערכת המשפט האמריקאית — עד אשר בדק בפיזור דעת את המוח שלו עצמו.
אנשי מקצוע רבים וטובים יאמרו שפאלון איננו פסיכופת מהסיבה הפשוטה שההגדרה הזו אמנם נפוצה בתרבות אבל אינה קיימת מבחינה פסיכיאטרית. ב-DSM, התנ"ך האבחוני של הפסיכיאטריה, שותפות הגורל הזו לא מקבלת הגדרה אחת. ההפרעה הקרובה ביותר לה היא הפרעת אישיות אנטי חברתית, המוגדרת "תבנית עמוקה ונשנית של אי התחשבות והפרה של זכויותיהם של אחרים שמתרחשת באדם החל מגיל 15", וניתן לאבחן אותה על ידי הימצאותם של שלושה מתוך שבעה קריטריונים: כשל בהתאמה עצמית לנורמות חברתיות; חוסר אחריות; ערמומיות; אדישות לרווחת אחרים; פזיזות; כשל בתכנון קדימה; עצבנות ותוקפנות".
מחקר שפורסם לאחרונה ב BMJ שאל את השאלות הבאות:
התוצאות מעניינות מאד:
סטטינים יצילו את החיים של 9400 אנשים.
תפוחי עץ יצילו את החיים של 8500 אנשים.
סטטינים גם יגרמו ל 1000 מקרים חדשים של מחלות שרירים ול-10000 אבחונים חדשים של סוכרת.
מעניין…
אם נדמה לכם שאתם משלמים הרבה יותר על שירותי רפואה, תדעו שאתם יכולים לעשות את זה גם בגרסת האקסטרים. קחו לדוגמא רופאים בארה"ב שנמאס להם להתנהל בתוך מערכת הבריאות הביטוחית, לנמק כל פעם מדוע צריך לעשות בדיקה כזו או הדמיה אחרת ולקבל תשלום שהולך ופוחת עבור הטיפול שהם נותנים למטופלים שלהם. הם פשוט עברו לרפואה אישית (Concierge) ועבור הסכום הפעוט של 25000$ בשנה, תוכלו לקבל רופא אישי צמוד, שיחזיק לכם את היד כשאתם עוברים CT, יפנה עבורכם את המרפאה מכל המטופלים אם אתם לא רוצים שיראו אתכם באים לרופא או יענה לכם בטלפון בשעה 03:00 בלילה אם התעוררתם מחלום רע.
אם נדמה לכם שזה לא יקרה בארץ, תחשבו על שירותי היחידה לבירור מהיר של אסותא. שלמו לנו או דרך הביטוח הפרטי ותעקפו את כולם, וגם נהיה נחמדים יותר כי הכסף שלכם קונה לכם גם את הסבלנות שלנו לענות לשאלות שלכם.
מחקר לא חדש שהגעתי אליו במקרה בדק מה הם התוצאות של המאמץ לגרום למטופלים להיות מרוצים. מה הכוונה מטופלים מרוצים? בארה"ב יש מנגנונים שלמים שבודקים שביעות רצון של המטופלים מהטיפול, השירות הרפואי ומדדים נוספים של שביעות רצון שמשפיעים על הדירוג של הרופאים מבחינת בתי החולים וחברות הביטוח. רופא שדירוג שביעות הרצון של מטופליו גבוה יותר יקבל יותר הפניות מחברת הביטוח, יותר הפניות מאתרי אינטרנט ויותר מטופלים – וכתוצאה ירוויח יותר כסף. הרי מטופל מרוצה הוא מטופל בריא! נכון? לא בדיוק…
המחקר מצא שהמנגנון הזה גורם להתמקדות יתר בשביעות הרצון של המטופל, דבר חשוב כשלעצמו, אבל יש לו מחיר שבא לידי ביטוי בכך שהמטופלים "המרוצים" עוברים יותר בדיקות, נוטים לשלם יותר על הטיפול והתרופות, הם מאושפזים יותר והכי גרוע, יש להם יותר סיכוי למות ממטופלים שהם פחות "מרוצים" מהרופא שלהם. הסיבה היא שהרופאים הפופולרים נוטים הענות יותר לבקשות של המטופלים שלהם (דבר שמעלה את שביעות הרצון), גם אם הבקשות לא בהכרח במקומן, גם אם הבדיקות לא בהכרח נחוצות וגם אם הטיפולים יכולים להיות שונים. הרופאים הללו משתדלים שלא להתעמת עם המטופלים שלהם גם אם מבחינה רפואית או כלכלית זה לטובת המטופל.
מסקנה: צריך למצוא איזון בין שביעות רצון המטופל לבין בריאות המטופל, אם אחד בא על חשבון השני.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”אסוציאציות לסופ"ש 28.12.2013“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 29 בדצמבר 2013 בשעה 11:15
מעולה!
בלוג הרפואה היחיד שאני קורא בקביעות הוא Science Based Medicine
http://www.sciencebasedmedicine.org/
ממליץ עליו בחום.