פבוקסיל (fluvoxamine): שימוש, תופעות לוואי ועוד מידע

פבוקסיל היא תרופה שימושית ויעילה המשמשת לטיפול בדיכאון וחרדה. לרוב היא ניתנת כטיפול יחידי אך לפעמים בשילוב עם טיפול תרופתי אחר.

משתמשים בפבוקסיל בטיפול במגוון בעיות כגון הפרעות חרדה מסוג הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, הפרעת פאניקה, הפרעה פוסט טראומטית, וחרדה חברתית. כמו כן התרופה נמצאת בשימוש נפוץ לטיפול בסוגי דיכאון שונים והפרעות אכילה. בפועל משתמשים בה באופן פחות נפוץ גם למצבים נוספים שאינם נפשיים במישרין כמו פיברומיאלגיה, כאבי ראש, הפרעות הספקטרום האוטיסטי, המעי הרגיז ותסמונת עייפות כרונית.

פבוקסיל (fluvoxamine maleate) משתייכת למשפחת תרופות ה-SSRI אשר גורמת לקולטנים בנוירונים להיות שרויים יותר זמן בסרטונין שכבר ייצרתם. הסרוטונין הוא אחד משלושת הנוירוטרנסמיטרים המשמעותיים שנמצאו קשורים לדיכאון (ביחד עם דופאמין ונוראדרנלין). הפבוקסיל גורמת לרמות גבוהות יותר של סרוטונין ובצורה זו משפיעה על החרדה והדיכאון. בניגוד לתרופות רבות במשפחת ה SSRI, לפבוקסיל אין שמות נוספים בארץ. בין התרופות הנוספות במשפחה הזו אפשר למצוא תרופות כגון ציפרלקס, פרוזק וסרוקסט.

תופעות לוואי של פבוקסיל

אנשים שנוטלים תרופות ממשפחת SSRI יכולים לסבול מתופעות לוואי שונות. הנפוצות הן תופעות לוואי של מערכת העיכול כמו כאבי בטן, בחילות, יובש בפה. לפעמים מופיעות בעיות בשינה ו/או ירידה בחשק המיני. במיוחד יש דיווחים על מיחושים בבטן (לא כאבים ממש) בזמן התחלת טיפול. אין צורך להיבהל – לא כל מי שנוטל פבוקסיל חייב לסבול מכל התופעות האלה ובוודאי שלא באותה חומרה. בנוסף, יש דיווחים שהשילוב עם קפאין ועם חלק מהתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים יכול לגרום לשינויים בהשתפעת התרופה. מצד שני, הפבוקסיל היא תרופה בעלת אפקט מרגיע, וטובה במיוחד לאנשים שהם במתח רב.

התועלת של פבוקסיל בטיפול בדיכאון ובחרדה עולה בהרבה על אי-הנוחיות הפוטנציאלי שבכמה מתופעות הלוואי הללו. הפבוקסיל היא תרופה ותיקה ומוכחת, אולם נדמה שבשנים האחרונות שכחו אותה קצת. תופעות לוואי הן כמובן שיקול בעת מתן תכשיר רפואי ומצד שני יש לשקול מה יקרה אם לא תקחו את התרופה. כמו כל התרופות ממשפחת SSRI לא מומלץ לשתות אלכוהול בזמן נטילת פבוקסיל ובוודאי שלא באופן קבוע, ורצוי להתייעץ עם הפסיכיאטר אם את אשה בהריון או מניקה. לא כדאי לשנות מינוני פבוקסיל או להתחיל או להפסיק טיפול מבלי להתייעץ עם פסיכיאטר מומחה.

אז האם כדאי לקחת תרופה כמו פבוקסיל?

בסה"כ מדובר בתרופה עדינה יחסית, ולכן גם אם שוכחים לקחת אותה מדי פעם לא יופיעו תופעות לוואי. לתרופה לוקח לרוב כארבעה שבועות כדי להגיע להשפעה מלאה ואם אתם לא מרגישים כלום לאחר 6  שבועות, תתיעצו עם הפסיכיאטר המטפל שלכם. תזכורת: אין בשום פנים להשתמש בתרופה לוסטרל או בכל תרופה אחרת ללא המלצה מפורשת מאת רופא בכלל ובענייני נפש מומלץ כי זה יהיה פסיכיאטר או פסיכיאטר מומחה.

פבוקסיל היא תרופה שימושית ויעילה המשמשת לטיפול בדיכאון וחרדה.

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

תגובות

17 תגובות לרשימה ”פבוקסיל (fluvoxamine): שימוש, תופעות לוואי ועוד מידע“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת רחלי:

    אני נוטלת כדור של 50 מ"ל בלילה לפני השינה, אך אחרי 3 שעות בערך כמה עם כאבי בטן שאומנם עוברים אחרי עשר דקות אבל כאבים רציניים מאד, האם להמשיך עם תרופה זאת? יש לציין שאני כבר אחרי חודשיים מהתרופה ועדיין זאת אומרת זה לא משהו שהיה רק בהסתגלות..

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    כאבי בטן זו תופעת לוואי מוכרת של הכדור. כדאי לדבר עם הרופא שרשם לך את הטיפול

  3. מאת טלי:

    רופאת המשפחה שלי המליצה לי על התרופה הזאת להתחיל ב 0.50 מג ולעבור ל 1 עדיין לא התחלתי אבל אתמול בלילה היה ליי התקף חרדה קשה מאוד מאוד ולקחתי קסנקס שהשפיע עלי רע והיום חשבתי לחזור לטיפול רצוף והפעם של פובוקסיל. השאלה אם אתמול לקחתי קסנקס האם כדאי לי היום לקחת את הפובוקסיל? חשוב להגיד שאת הקסנקס לקחתי פעם אחת בלבד

  4. מאת בתאל:

    אני יכולה להפסיק ליום אחד ולשתות אלכוהול

  5. מאת מאור:

    אני נוטל פפוקסייל המון שנים בהתחלה התרופה עשתה פלאים כיום אני לא מרגיש אותה כל כך דיברתי עם הפסיכיאטרית שלי והיא אמרה לי לא להחליף להמשיך איתו עם התרופה עצמה זה לא הכל רציתי לשאול אם זה יכול לפגוע בכושר עבודה שלי שאני מתחיל לעבוד ופתאום נהיה לי לחץ ואני נהייה חיוור וחייב לשבת ופשוט מרגיש לא טוב זה יכול ליהות מזה עד היום לא מצאתי שום סיבה אני אשמח לתשובות מאנשים שחווים מה שאני מרגיש או משהו שמבין תודה.

  6. מאת גילי חן:

    שלום לכם, נוטלת פבוקסיל כ 10 ימים עם נדודי שינה קשים. נרדמת ב11 ומתעוררת ב 3 וחצי בבקר או 4 עירנית לחלוטין, סובלת כל היום לאחר מכן. הטם להפסיק את השימוש בתרופה שמאד עוזרת לי ?

  7. מאת מרים:

    האם התרופה פבוקסיל יעילה למקרים של כפיתיות,
    סדר יום שלא ניתן לשנות, או רק לבעיות חרדה?

  8. מאת מרים:

    האם יש קרש בין נטילת פבוקסיל לנשירת שיער?

  9. מאת רחל:

    הנני נוטלת פבוקסיל 100 מג למעלה מ-30 שנה
    ועדיין אני לא במאה אחוז רגועה..ישנם ימים טובים ופחות טובים של חרדה ומצבי רוח.
    שאלתי: האם אני צריכה להגדיל את המינון?
    וכיום יש חוסר בתרופה..לא ניתן להשיג אותה באף מקום. מציעים במקומה תחליף שנקרא פלובוקסמיל. האם אתה מכיר? והאם זה אותה תרופה?

  10. מאת ירדן לוינסקי:

    @מרים, התרופה אכן יכולה לסייע גם בטיפול בכפייתיות. אולם, טיפול בכפייתיות איננו רק טיפול תרופתי וחובה לשלב גם טיפול פסיכולוגי. התרופה יכולה גם לגרום לנשירת שיער.

    @רחל, בנושא מינונים את צריכה להתייעץ עם מישהו שמכיר את המצב שלך ולא על פי שורה אחת באינטרנט. זה לא רציני. פלובוקסמין זו תרופה שמכילה את אותו מרכיב פעיל.

  11. מאת מאיה:

    מה אוכל לעשות אם הפבוקסיל פוגע לי בתפקוד המיני?

  12. מאת רחלי:

    יש לי קושי בתופעת לוואי של פבוקסיל 300 מ"ג ליום
    לא מגיעה לאורגזמה נשים
    מה יש לעשות?

  13. מאת ירדן לוינסקי:

    @רחלי, כדאי להתייעץ עם הרופא/ה שמטפל בך.

  14. מאת מוטי:

    שלום התחלתי בפבוקסיל 100 מ'ג ליומיים ולאחר מכן אני צורך 200מ'ג האם התרופה משפיעה לאחר ארבע שבועות בלבד או שיש זמן קצר יותר שהיא אמורה להשפיע?

  15. מאת עדי:

    שלום רב

    התחלתי טיפול בפבוקסיל לפני יום. מינון 50 מ"ג. והתופעה היחידה היא מיחושים בקיבה. יל
    האם נכון הוא ליטול את התרופה יחד הארוחה?

    תושה על המענה

  16. מאת ירדן לוינסקי:

    @עדי, מומלץ להתחיל לקחת יחד עם אוכל.

  17. מאת טולידו רות:

    ברצוני להפסיק לקחת מירו 30 ופובוקסיל 50. האם הפסקה הדרגתית כלומר לרדת אחרי שש,בועיים לחצי כדור ולאחר מכן לרבע או להפסיק. אפשר לאפשר לענות חי למייל? לוקחת כמה,שנים אבל מרגישה שיכולה לנסות להתמודד בלי. בבקשה,אבקש לענות למייל. תודה.תגובתך

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.