אתם עייפים. עייפים מהלימודים. עייפים מההגשות, מצגות, וקריאת מאמרים. אבל זה לא נגמר עדיין. עכשיו תקופת מבחנים. אתם רק רוצים לסיים את תקופת המבחנים בשיא כדי שתוכלו לנוח ולא להתעסק עם מועדי ב'. איך אפשר להצליח לאסוף את הכוחות הדרושים כדי שתוכלו לעשות את כל מה שאתם רוצים ועדיין להישאר בריאים בנפשכם?
מה שכדאי לעשות באופן מיידי, זה להתמקד בשלושה היביטים חשובים של תפקודים ניהוליים כדי שתצליחו לצלוח את התקופה הזו בשלום: יכולות התמדה מוכוונות מטרה, ניהול זמן וכישורי התארגנות. למרות שאולי זה נשמע לא הגיוני לעצור לרגע למטרת תכנון והתארגנות, יכול להיות שבטווח טיפה יותר ארוך (חודש) תגלו שהזמן שהקדשתם להתארגנות, לתכנון הימים שנותרו לכם ללמוד ולוודא שכל מה שאתם צריכים כדי ללמוד בהצלחה באמת נמצא אצלכם. במקום להרגיש שיש לפניכם הר של דברים שצריך לעשות, אם תבנו תוכנית פשוטה של מה שצריך ומתי צריך, תגלו שזה לא בהכרח טרק בהימליה אלא אולי סיבוב חד יומי בהרי הגליל.
כדי לבנות תכנית כזו, כל מה שאתם צריכים זה דף נייר, לוח שנה ושעה של סבלנות.
תקדישו כמה דקות בכדי להתבונן על המטרות האישיות והאקדמיות שלכם לתקופה הקרובה. תעשו רשימה ותאריכים של הדברים שאתם צריכים לעשות, ותשימו תזכורן במייל, בטלפון או באפליקציה החביבה עליכם. תרשמו אותה על לוח שעם שתלוי לכם במשרד או במסמך שנפתח בכל פעם שאתם פותחים את הלפטופ שלכם. אם יש לכם לוח שנה מודפס, תסמנו בטוש בולט את כל התאריכים של המבחנים והמטלות שלכם. וזה כולל מבחנים, הגשות, מצגות והגשת מסמכים. תסמנו בטוש אחר את כל הזמנים שאתם לא פנויים או שיש לכם מחוייבויות שאתם לא יכולים להזיז. תסמנו בצבע שלישי זמנים שמוקדשים לבריאות שלכם, כמו ארוחות, ספורט ואפילו פגישה עם חברים. עכשיו אתם יכולים לבחון כמה זמן יש לכם למטלות שלכם.
תפרקו את העבודה שאתם צופים שאתם צריכים לעשות, לחלקים שנראה לכם שתעשו. איסוף חומר, למידה, כתיבה, הכנת מצגות. תכינו רשימה נפרדת לכל תאריך שאתם צריכים להגיע אליו. אתם גם צריכים לבחון מה קודם למה כדי לתעדף, כמה זמן אתם צופים שייקח לכם לעשות כל מטלה ואם אתם תלויים במישהו אחר כדי לבצע את המטלה (ללמוד עם מישהו, להכין סמינריון עם מישהו וכו').
תהיו הגונים עם עצמכם ומציאותיים ככל שאתם יכולים. תתחילו ממועדי הבחינה או ההגשה ותשלבו בלוז שלכם את כל החלקים שאתם יודעים שאתם צריכים לעשות כדי להגיע מוכנים למועד הקובע, מהסוף להתחלה. תכניסו גם זמני אקסטרה לטעויות בחישוב, שכן יש דברים שקורים שלא תלויים בכם. אם אתם צריכים להגיע ללמוד עם מישהו ויש פקקי תנועה, או שאתם צריכים לחכות לחלק מההגשה ממישהו אחר. תרשמו לעצמכם תזכורת ליצור קשר עם האנשים האלו כדי לתכנן את החלק שלהם בעניין. כחלק מהתכנון מראש, תכניסו גם זמן להפסקות, וזמן לחזרה ללמידה.
תכינו מראש את כל החומר שאתם צריכים על המחשב, מודפס, מצולם או בכל דרך שבה נוח לכם ללמוד. אם נוח לכם להדפיס מראש את כל החומר זה בסדר, ואם נוח לכם יותר לקרוא סיכומים ומצגות זה טוב באותה מידה. אבל כדאי שכל החומר, מסיכומים ועד שחזורים יהיה לכם מוכן עוד לפני תחילת המבחנים. תכינו גם את כל מה שאתם צריכים כדי להיבחן: תעודת זהות, תעודת סטודנט, מחשבון או כל דבר אחר שנדרש שלכם בבוקר ולא יהיה לכם זמן לחפש כשאתם לחוצים.
אל תשכחו בסוף כל יום להשאיר זמן להפחתת לחצים. המוח האנושי לא בנוי ללמידה של 10-16 שעות ברציפות. אל תשכחו לתבל את הלו"ז שלכם בכל מני סוגי 'תגמולים' שתתנו לעצמכם על המאמץ. כל פעם שאתם מתקדמים במשהו לפי התכנית, תיתנו לעצמכם איזשהו תגמול קטן: תיפגשו עם חבר, צאו לריצה, תצפו בפרק שרציתם לראות אחרי שתסיימו למידה משמעותית שתכננתם. אם תצליחו לעשות את כל מה שאתם חייבים לפני מה שאתם רוצים, ההפסקות האלו גם יעזרו לקדם אתכם למטרות שהצבתם לעצמכם.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה