קוראים ותיקים בוודאי שמו לב שהיתה ירידה בקצב הפוסטים באתר בתקופה האחרונה. הסיבות לכך רבות ובראש ובראשונה מדובר בתופעה פסיכולוגית מורכבת שנקראת עייפות סוף אוגוסט. רבים וטובים מאוכלוסיית חצי הכדור הצפוני סובלים מהתופעה הזו פעם בשנה, אבל מצליחים איך שהוא להתגבר עליה עם בוא ספטמבר. אני מקווה שגם אני אצליח.
מדור חדש באתר: שאל את הפסיכיאטר
אני לא עיתונאי ולא כותב למחייתי. אחד הדברים הקשים ביותר עבור אדם שכותב להנאתו היא מציאת נושאים לכתיבה. כבר כרגע יש לי כמה רעיונות לפוסטים שאני מתכוון לפרסם בשבועות הקרובים, אבל לאחר חופשת הקיץ הקצרה שהבלוג הזה תבע לעצמו, החלטתי שדווקא יהיה טוב אם אגוון את נושאי הכתיבה.
רוב הפוסטים שפורסמו פה בשבועות האחרונים עסקו יותר בהבטים התאורטיים, הפילוסופיים או הטכנולוגיים של פסיכיאטריה, פסיכולוגיה ופסיכותרפיה. אני מקווה שמעניין את הקוראים (כמו שאותי מעניין) לדון על דילמות אתיות בפסיכיאטריה של עידן המידע ועל הבטים שונים של פרקטיקה פסיכיאטרית בעולם טכנולוגי, לא פחות חשוב ומעניין לדון בדיכאון, חרדה, סכיזופרניה, תרופות פסיכיאטריות, הפרעת קשב וריכוז, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ושאר דברים שקצת הוזנחו פה.
אז אני מתכוון לפתוח מדור חדש באתר בשם 'שאל את הפסיכיאטר'. במדור הזה אני אכתוב תשובות לבעיות שמטרידות את הקוראים של האתר הזה. אני לא מתכוון לענות לבעיות ספציפיות של מטופל זה או אחר. אל תשאלו אותי אם להעלות מינון של תרופה פסיכיאטרית איקס שאתם לוקחים או 'האם יש לי הפרעת חרדה'. מסיבות ברורות אני לא יכול לענות ספציפית באתר.
מה שאפשר זה לקחת שאלות ספציפיות או כלליות בנושאים שמעניינים ולנסות לענות עליהם. לפעמים התשובות יהיו קצרות ולפעמים לא.
אני מזמין אתכם לשאול שאלות בתגובות לפוסט זה. אני אנסה לסדר עמוד נפרד למדור שם ישארו התשובות. מכיוון שהאתר לא משמש לטיפול – אל תצפו לתשובות לשאלות דחופות בפסיכיאטריה. לתשובות דחופות אפשר לפנות אלי דרך הדואר האלקטרוני, דרך הטלפון או פשוט לקבוע פגישה.
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה, להרשם לטוויטר שלי, או להכנס לאתר של מרכז רזולוציה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
11 תגובות לרשימה ”סוף החופש ומדור חדש באתר“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום רביעי, 02 בספטמבר 2009 בשעה 9:27
אם כבר הצעת, אז יש לי דווקא שאלות שהעסיקו אותי לאחרונה.
האם כל אדם זקוק לטיפול? האם כל מי שילך לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי צפוי להפיק ממנו תועלת?
ובאופן יותר ספציפי: האם אדם די שמח ומרוצה בחייו, שחש שיש לו בעיה קטנה, נפוצה. בוא נניח לצורך הדיון שזה פחד מסוים מכשלון. בעיה שלא עוצרת אותו, אבל מאטה את התהליכים – זקוק לטיפול? איזה סוג של טיפול יכול להועיל במצבים כאלה?
יום רביעי, 02 בספטמבר 2009 בשעה 10:14
השאלה היא אולי אישית אבל אני חושבת שהיא תעניין את כלל הציבור – ואם לא – לא נורא.
אני נמצאת בטיפול של פסיכולוג כמעט 15 שנה ובטיפול משלים של פסיכיאטר כשש שנים.
מיותר לציין שאני סומכת על שניהם בכל ליבי.
אולם מכריי ומודעיי ובני משפחתי טוענים שאם אחרי כלכך הרבה שנים אני עדיין מרגישה צורך בטיפול – ולטעמם (של הצופים מן הצד) אין שיפור במצבי באופן כללי – הפסיכיאטר והפסיכולוג לא מוצלחים ויש להחליפם לאלתר.
מה אני מרגישה? זה מורכב. יש דברים שהטיפול עזר לי במהלך השנים. יש דברים שעדיין לא נפתרו. יש דברים שאני לא מאמינה שיש דרך לפתור. אבל אחרי כלכך הרבה שנים נוצרה הכרות אינטימית שלטעמי אין לה תחליף.
שוב – אני מודעת לעובדה שמדובר בסיפור אישי אבל אני חושבת שיש פה שאלה מעניינת לציבור – מתי ואם בכלל צריך להחליף איש מקצוע מטפל ועל איזה רקע?
אשמח מאד לקרוא את תגובתך.
יום רביעי, 02 בספטמבר 2009 בשעה 10:59
תודה רבה על ההזמנה להציע שאלות.
זאת היתה הרמה להנחתה, כי יש לי בערך אלף כאלה:)
1. מה דעתך/נסיונך/ידיעותך לגבי טיפולי ביופידבק או נוירופידבק, והאם לפי דעתך מדובר בתחום שיתפוס יותר ויותר תאוצה אצל המשתמש הפרטי?
2. מה היחס בין המרכיב האורגני (ובתוכו – מה חלקו של המרכיב הגנטי ומה של ההתפתחותי) לבין נסיבות חיים בכל מה שקשור להפרעות נפש?
3. כתבת לא מעט על הפרעות כמו קשב וריכוז שהם בין היתר תוצר של העולם הטכנולוגי בו אנו חיים. כיצד אתה מאמין שהטכנולוגיה יכולה לבוא דווקא בשירות האדם ובריאותו הנפשית?
4. אולי כבר כתבת על זה אבל אשמח אם תרחיב – מה צריכים להיות השיקולים בלקיחת תרופות פסיכיאטריות לעומת טיפול פסיכודינמי (או אלטרנטיבי) ללא תרופות? האם תרופות הן לפעמים קיצורי דרך, ואם כן, האם יש השלכות שליליות (מעבר לתופעות הלוואי) של לקחת קיצורי דרך שכאלה בחיים?
5. האם המדיום של טיפול חייב להיות פנים מול פנים? האם הוא חייב להיות אחד מול אחד?
זהו לבינתיים… די סגורה על זה שיהיו עוד 🙂
תודה מראש וגם בדיעבד על כל ההעשרה, הידע והנסיון שאתה חולק איתנו!
יום רביעי, 02 בספטמבר 2009 בשעה 20:44
כל השאלות מצויינות, ואשמח לנסות לענות עליהן.
בנוסף – אשמח לעוד שאלות
יום חמישי, 03 בספטמבר 2009 בשעה 3:09
ירדן, מה דעתך על קוקטייל של לוסטרל וריטלין. הראשון עשה אותי פחות עצבן אבל לא ממש עזר ל"מוטיבציה". השני עשה אותי פחות עייף אבל לאו דווקא יותר מרוכז ובכלל לא יותר רגוע. האם ייתכן שהשילוב בין שני הנ"ל יתגלה כפתרון מוצלח?
יום חמישי, 03 בספטמבר 2009 בשעה 11:02
@פלמונימי, זו שאלה ספציפית מאד, ולא תענה במסגרת הזו, במיוחד שתרופות ניתנות מתוך הבנה מקיפה יותר של מצבו של אדם ולא על פי תאור של משפט אחד. אפשר לשאול בפורומים השונים או לקבוע פגישה.
יום חמישי, 03 בספטמבר 2009 בשעה 11:50
כמה שאלות
– מכוון שגם אני עוסקת בתחום הטיפול ומעוניינת בעתיד לעשות הסבה לעו'ס, מעניין אותי לקרוא מה יש לך להגיד על self care לאנשי טיפול.
איך אתה שעוסק בתחום בריאות הנפש שומר על עצמך שלא תהיה מוצף מהעבודה.
שאלה שנייה counter transferance ודרכי ההתמודדות שלך עם העיניין.
פסיכולוגיה מזרחית – למרות שקראתי את הספרים של מרק אפשטיין אשמח אם תרחיב גם אתה בנושא(כולל יונג , פסיכולוגיה הומניסטית ומה שקרוב לזה)
תודה
יום שישי, 04 בספטמבר 2009 בשעה 12:24
לדעתי כדאי לך לרכז מדי פעם כמה שאלות שיגיעו אליך דרך הפוסט הזה או המייל ושיש להן ערך לקוראים, בפוסט שבועי, נגיד ביום שבת או ראשון. כך כולם יוכלו לקבל אותן כחלק מה-RSS. אחרת זה יהיה סתם מבוזבז.
יום שני, 07 בספטמבר 2009 בשעה 13:32
האם קיים הסימפטום שנקרא אנהדוניה – חוסר היכולת ליהנות? ואם וכן מה זה בדיוק אומר?
יום שלישי, 29 בספטמבר 2009 בשעה 10:14
[…] הראשון במדור החדש באתר הוא תשובה לשאלה של רוני. רוני שאלה 'האם כל אדם זקוק […]
יום רביעי, 19 במאי 2010 בשעה 20:18
מה עובר בראשו של המטפל בזמן הטיפול? מה מתוך זה הוא לוקח הביתה? האם שיחה עם מטופל בדיכאון, למשל, משפיעה על מצב הרוח של המטפל? האם לאחר עשור של טיפולים, כמטפל, יש לעיתים רצון "לטלטל" מטופלים מסויימים-כאלה שיש בידם כלים- אך לא מסוגלים לעזור לעצמם? מה עם התיסכול ממטופל שעושה את כל המאמצים והמחלה חוזרת?
או בקיצור- הצד הרגשי שלך על הצד הרגשי של המטופל.