אני לא צריך לספר לכם/ן שהכל משתנה סביבנו. שינוי הוא בלתי נמנע, אבל יש כאלו שמנסים/ות להתנגד לשינויים, נאחזים/ות בהרגלים שלהם/ן כאילו השינוי רע. עבור אחרים/ות, השינוי יכול להיות מפחיד, ויתכן שגם יש כאלו שממש שמחים/ות לקראת השינויים הצפויים. אפשר לומר שהאופי של האדם הוא זה שמשפיע איך אנחנו נתייחס לשינויים הקרובים.
התפיסה שלכם/ן לגבי שינוי משחקת תפקיד משמעיתי ביכולת שלכם/ן להתמודד השינוי. האמונה שלנו לגבי עצמנו בנוגע ליכולת שלנו להתמודד מתעצבת בשנים הראשונות להתפתחות שלנו, אז אם אתם/ן מאמינים/ות ששינוי הוא דבר שלילי אתם/ן תנהגו בצורה המנעותית או נמנעת ותנסו לא להגיע למצבים הדורשים שינוי. כדאי לכם/ן לבדוק עם עצמכם/ן מה התפיסה הבסיסית שלכם/ן לגבי שינוי, כך שתבינו מה מנהל אתכם/ן.
להבין מה שינוי עושה לכם/ן
שינוי איננו דבר כאוטי וחסר הגיון. אפילו בתקופת הקורונה בה כל דבר שאנחנו מכירים/ות כמעט עובר שינוי, יש דברים צפויים בתוכו, ותהליכים הכרחיים שהוא מייצר כך שיש משהו תהליכי גם בשינוי ולכן יש בזה גם מרכיבים צפויים. אם נתבונן בשינוי מההביטים הרגשיים שלו, הרי שהוא מורכב ממספר שלבים: אבדן, חוסר ודאות, חוסר נוחות, הארה, הבנה ואינטגרציה. אסור לשכוח שאתם/ן מוותרים על משהו כדי לקבל משהו אחר. בהתחלה לא תדעו לאן אתם/ן הולכים/ות. אבל עם הזמן הדברים הופכים לאיטם ברורים יותר. השלב החשוב הוא השלב שבין חוסר נוחות לבין הארה, שבו אתם/ן חייבים/ות לקבל החלטה אם אתם רוצים/ות להתקדם לקראת השינוי או לסגת לאחור למוכר ולידוע.
תשמרו על פרופורציה
להיות מסוגל/ת לקחת צעד אחורה ולהסתכל על השינוי שקורה כחלק מהתמונה הכללית של החיים שלכם/ן, יכול לעזור לכם/ן. אם אפשר להכניס את האירוע שאתם/ן חווים כרגע בתוך ההקשר הגדול יותר, הרי שהאירוע כבר לא ייראה בהכרח כל כך דרמטי וחשוב. היכולת להתבונן באירועים מפרספקטיבה יכולה להפחית את הסחות הדעדת ולהקטין את העצמה של התגובה הרגשית שלכם/ן לאותו אירוע, ובכך אתם/ן יכולים/ות להתמקד בכאן ועכשיו של החיים.
צריך מטרה
לא חשוב כמה שינויים בחיים שלכם/ן גדולים, ועד כמה ההשפעה הפוטנציאלית על מהלך החיים שלכם צפויה להיות משמעותית, כדאי שלפחות עבורכם/ן תהיה תוכנית ומטרה ברורה לאן אתם/ן שואפים/ות להגיע. מטרה ברורה עוזרת לנו לשמור על מחשבה צלולה גם בשעת משבר, ומאפשרת לנו פעמים רבות את הגמישות הנדרשת כדי לצלוח את השינוי בהצלחה. אם אתם/ן מצפים/ות שהדברים לא יתקדמו בקו ישר, אבל אתם/ן יודעים/ות לאן אתם/ן מכוונים/ות אז ההשפעה של השינוי על התוכניות שלכם/ן תהיה פחות משמעותית. הגמישות הזו היא שמאפשרת לנו לחזור למסלול שתיכננו, או להתאים אותו למציאות החדשה.
תהיו ממוקדים/ות במקום שלכם/ן ובצרכים שלכם/ן
פעמים רבות אנחנו מגדירים/ות את הצרכים שלנו באמצעים חיצוניים כמו מערכות יחסים, עבודה, מעמד וכדומה. זאת בגלל שאנחנו לא באמת חיים/ות במנותק מהסביבה. יותר מדי פעמים אנחנו מתפשרים/ות על הצרכים שלנו כדי להתחשב בצרכים של אנשים אחרים. לכן חשוב להבין שאת/ה צריך/כה להתחשב בגורמים מסביב אבל גם בצרכים שלך, ובמקום שלך כרגע בחיים שלך.
לפתח סבלנות
יותר מדי פעמים דברים לא מתרחשים בקצב שאנחנו רוצים/ות שהם יתרחשו. למעשה, שינוי משמעותי כמעט תמיד אורך זמן והוא תהליכי. חלק גדול מדי מההתנהגות האנושית הוא תגובתי לאירועים ולא מוביל או אחראי. לכן, לא כדאי להיות אימפולסיבי/ת, לא ללחוץ יותר מדי, ולא לצפות שהתוצאות יגיעו מהר. לפעמים עדיף לתת זמן לאירועים להתקדם בקצב שלהם. סבלנות תעזור לך להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורך.
תהיו עקביים
שינוי הוא תהליך מורכב ומלא רבדים. יתכן שזה ייקח זמן רב ומאמץ גדול עד שכל המרכיבים השונים של השינוי יתחברו לתוצאה הרצויה עבורכם/ן. קל להרים ידיים ולוותר, במיוחד ברגעים שהדברים לא עובדים כמו שאת/ה מצפה. תמשיכו ואל תוותרו. סיכוי סביר שהתוצאה שאת/ה מצפה לה נמצאת בהמשך הדרך.
תשארו מעשיים
חלק מהשיניים דורשים תגובה מהירה ומיידית כדי להתמודד עם אתגר בלתי צפוי. כשהקורונה הגיעה ופתאום כולנו נכנסו לסגרים, כולם היו צריכים לעשות שינוי מיידי ומהיר כדי להתמודד עם הסיטואציה. אבל עכשיו שכשאנחנו מכירים/ות יותר את המצב החדש, צריך להתבונן בו בצורה מעשית ולחשוב איך אנחנו מייצרים/ות שינוי שמצליח להחזיק אותנו בצורה טובה לאורך זמן, תוך כדי שמירה על היציבות הנפשית שלנו. תשארו ממוקדים/ות בהווה, תוך כדי הצצה לכיוון העתיד כדי לייצר את היציבות שכולם כל כך צריכים בזמן שינוי, בזמן המעבר שלכם/ן.
עם הזמן תצברו נסיון. ככל שיש לכם/ן יותר נסיון בתהליכי שינוי, כך תדעו למה לצפות בתהליכי השינוי העתידיים שתעברו. ויותר משמעותי, תלמדו להכיר את היכולות שלכם/ן להתמודד עם שינויים, את הנקודות שבהן אתם/ן התקשתם בעבר ולכן איזה שינויים בהתנהגות האישית שלכם אתם/ן צריכים לעשות כדי לאפשר לכם/ן חווית שינוי טובה יותר.
יש לכם/ן טיפים טובים להתמודדות עם שינויים?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”איך להתמודד עם שינויים“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 08 בפברואר 2021 בשעה 18:36
כל מה שנאמר בפוסט מאוד מדויק.
אישית מה שעוזר לי להתמודד עם שינויים זה להיעזר בסביבה הקרובה או סביבה מקצועית בתהליכי שינוי ולא לאפשר לסביבה לקחת ממני כוחות אלא להעניק לי כוחות.
בנוסף, אני מאתרת הזדמנויות בזמן תהליכי שינוי. לשם כך אני משאירה את הרגש בצד וחושבת בצורה "קרה" ולוגית. החיים הם שרשרת של שינויים דינמיים ובלתי פוסקים.
לכן, צריך להבין שבכדי להתמודד איתם צריך לפתח יכולת הסתגלות שמורכבת מפרמטרים רבים, אותם יש לחזק באופן שווה וכך להגיע ליציבות וחוזק נפשי מהר ככל האפשר גם כשהכול סוער בחוץ.
ובנימה אישית יותר…
ירדן אתה איש מיוחד עם עומק רב, סבלנות, אנושיות וחום.
כפסיכיאטר שמך הולך לפנייך עם ידע מקצועי רב וגם עדכני שאותו אתה מעניק בצורה נגישה ועם נתינה אינסופית לכלל הציבור.
עבודתך הבלתי פוסקת בדרכים שונות הניבו שינוי חיובי בפרט ובחברה בקנה מידה גדול עם השפעה לטווח הרחוק.
תודה לך על האדם שאתה ועל עבודתך המסורה לאורך השנים 🙂