השבוע התחילו אנשים לקבל את ה Apple Watch 4 עם יכולות ה ECG. יש עוד חברות שמייצרות מוצרים דומים. עכשיו, אנשים שקונים שעון אפל חדש, יכולים לעקוב אחר קצב הלב שלהם ולשלוח את התוצאות לרופא שלהם. לאורך כל השנים החלטה על ביצוע ECG היתה החלטה רפואית. עכשיו כבר לא.
ככל שהמכשירים הרפואיים ממוזערים, שעוני הספורט והטלפונים הסלולרים שלנו הופכים לאט לאט למכשירים רפואיים שעוקבים אחרינו ומסוגלים לשלוח מידע רפואי למקומות שונים. רק השבוע חברת ביטוח אמריקאית גדולה הודיעה שמעכשיו כל פוליסות ביטוח החיים שהיא מוכרת יכללו מרכיב של מעקב אחרי המבוטחים באמצעות שעון חכם ומי שאכן ישלח מידע לחברת הביטוח יקבל הנחות והטבות בפוליסה (ועוד כמה שנים מי שלא עושה ספורט/מעשן לא יוכל לעשות ביטוח. הם מכחישים כמובן).
אבל העובדה שעכשיו המטופלים יכולים לשלוח מידע רפואי בלי מגבלה מציב גם אתגרים רבים שמשום מה יש לי תחושה שהאנשים באפל לא מתייחסים אליהם. בשבילם השעון שהם מוכרים הוא גאדג'ט טכנולוגי שהם רוצים למכור יותר ממנו. בשביל האנשים שמפתחים אפליקציה שמנטרת את השינה שלכם, או עוקבת אחרי לחץ הדם ורמות הסוכר חשוב למכור לכם שירות. המידע שנאסף חשוב בשבילם.זה הביזנס. אבל בשבילנו המידע הזה יכול להיות מציל חיים.
השאלה הראשונה ששואל את עצמו כל רופא היא בשביל מה צריך את כל האק"ג הזה?. אז עכשיו כשבא לי אני לוחץ על כפתור ל 30 שניות והנה יש לי בדיקת אק"ג. אפל מתכננת למכור השנה עשרות מליוני מכשירים, עוד מליוני בדיקות מיותרות. גם ככה מערכת הבריאות מבצעת יותר מדי בדיקות. יותר מדי בדיקות משמען יותר מדי תוצאות בדיקות, ותוצאות בדיקות משמען בירורי המשך, חרדה, ביקורי רופאים והדמיות ועוד בדיקות. האם באמת צריך את זה?
אם עכשיו כל אחד יכול בלחיצת כפתור לבצע בדיקות אק"ג, מי אחראי לעשות משהו עם התוצאות? מי אחראי לפענח? מי אחראי להחליט אם צריך להמשיך בירור או שזו סתם תוצאה חסרת חשיבות רפואית? המטופל? הרופא שלא ביקש לעשות את הבדיקה ובכלל לא יודע לקרוא תוצאות שמגיעות משעון של אפל? או שאולי אפל מעכשיו אחראים?
ואיך שומרים את התוצאה בתוך התיק הרפואי האמיתי של המטופל? האם המערכת של מכבי או מאוחדת מתממשקת עם אפל? או עם כל אחת מהאפליקציות השונות שקיימות? בנתיים לא.
המידע שייך למטופלים. חוץ מהמידע האישי שמגיע ממקורות חיצוניים יש היום גם הרבה יותר מידע רפואי אישי שמגיע מתוך המערכת. אבל כשהמכשיר הסלולרי נותן לכם גישה בתוך שניות לבדיקות המעבדה שלכם ולתוצאות בדיקות ההדמיה, הוא חסר משמעות אם הוא לא מגיע יחד עם קונטקסט. מה המשמעות של BIRADS אפס או אחד? ואם יש תוצאה חריגה בלויקוציטים צריך לקחת אנטיביוטיקה? הבעיה עם תוצאות בדיקות הן שתוצאות בדיקות בלי ידע ובלי תבונה הן סתם מספרים שמופיעים בטבלה.
המציאות מוכיחה שבמרבית המקרים אנשים לא יודעים מה לעשות עם המידע הרפואי שהם מקבלים. אפילו אם הם מקבלים אותו ישר לפנים או למסך האישי שלהם. אנשים רוצים / צריכים מי שיתווך להם את המידע הזה, וגם אז חלק לא עושים שום דבר איתו. אנחנו מדברים גבוהה – גבוהה על העצמת המטופלים אבל אנחנו מתעלמים שמתן מידע בידיים של מישהו לא גורם לו לקבל החלטות בכלל, או החלטות טובות (טובות למי).
אנחנו צריכים להבין איך אחנו עוזרים לאנשים להבין את המשמעות של המידע הרפואי בקונטקסט של הסיפור האישי שלהם. אנשי בריאות יכולים לתרגם ולהבהיר. אבל היכולת של רופאים להסביר לא יכולה להספיק מול האוקיינוס של המידע שהמטופלים מוצפים בו. פשוט אין מספיק רופאים ואחיות. מבטיחים לנו שאלגוריתמים חכמים יהיו שם בשבילנו כדי לעזור לנו. אבל אם מטופלים ואנשי רפואה לא יהיו שם כדי לתכנן ולבנות אותם, אז אולי נקבל אלגוריתמים טובים אבל לא נקבל אנשים בריאים יותר.
המטרה היא לא לתת למטופלים מידע רפואי. זהו האמצעי. המטרה היא לתמוך במטופלים כך שמהמידע הרפואי יתקבלו החלטות רפואיות אישיות מושכלות. השאלה היא איך עושים את זה נכון.
שעון שעושה אק"ג זה נחמד. משהו שיעזור לנו לשמור על הבריאות שלנו יהיה נחמד הרבה יותר.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”מי בכלל צריך שעון שעושה אקג?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שלישי, 25 בספטמבר 2018 בשעה 20:41
וחוץ מזה מה שיקרה הוא שמידע האקג יגיע לסרברים של אפל. פתאום תראה תרופות ללחץ דם מופיעות אצל מי שסובל מכך – גם אם לא ידע…