בניגוד למה שאולי אפשר לחשוב עלי מתוך קריאת האתר הזה, טיפול באמצעות האינטרנט הוא רק חלק מדרכי הטיפול שאני משתמש בהם כשאני מטפל באנשים. ברוב המקרים אני נפגש לפגישות פנים אל פנים לצורך טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי. האינטרנט עבורי הוא כלי ולא מטרה בפני עצמה. בעקבות הכתבה שפורסמה בעיתון הארץ נשאלתי האם טיפול באמצעות האינטרנט עובד?
במרכז רזולוציה אנחנו משתמשים בכל מני כלים כדי לעזור לאנשים ואנחנו משתמשים בטיפול באמצעות האינטרנט בכמה רמות: הרמה הפשוטה ביותר היא כלי לשמירת קשר והעברת מידע בין מטפל למטופל. הרמה השניה היא שימוש באינטרנט למילוי שאלונים או למעקב אחרי ביצוע מטלות 'שעורי בית' או תרגולים שנקבעו כחלק מהטיפול הפסיכולוגי או הפסיכיאטרי, והרמה השלישית היא ביצוע פגישות טיפוליות בין מטפל למטופל באמצעות וידאו-צ'אט כמו באמצעות תוכנת skype.
הדרך המקובלת ברפואה בכלל, ובפסיכיאטריה ובפסיכולוגיה בפרט כדי לקבוע אם טיפול מסויים עובד או לא עובד נקראת Evidence Based Medicine. הרעיון הוא שכדי לקבוע אם טיפול עובד צריך לבצע מחקרים שונים בדרכים מקובלות ומוסכמות שיוכיחו את יעילות הטיפול בהשוואה לטיפולים אחרים. היתרון של הגישה הוא שכך באמת ניתן להשוות בין טיפולים. אבל צריך להבין שכדי לבצע מחקר צריך שאוכלוסיית הנבדקים תהיה הומוגנית ככל האפשר – כלומר שלכולם תהיה בדיוק את אותה בעיה. המציאות לצערנו היא שגם אם לשני אנשים יש סכרת, או בתחום הפסיכיאטריה לשני אנשים יש דיכאון, זה לא בדיוק אותו דבר. לכן צריך לקחת בזהירות גם ממצאי מחקרים ולהתייחס אליהם בשיקול דעת.
יש גופים שמעודדים EBM. הרופאים כמובן אך לרוב אלו ממשלות, קופות חולים וחברות ביטוח. הסיבה היא שהגישה הזו מאפשרת להם לומר על מה הם מוכנים לשלם ועל מה הם לא מוכנים לשלם ויש צדק גם בדבריהם. הבעיה היא שיש להם גם אינטרס כלכלי שלפעמים משפיע יותר מהאינטרס הרפואי. אם אני מוצא שלמטופל שלי צריך לתת 40 מ"ג ציפרלקס ביום, למרות שהמחקרים מראים שברוב המקרים צריך לתת עד 20 מ"ג ציפרלקס ביום, מי צודק במקרה הזה? אני או המחקרים? מצד שני המחקרים מאד חשובים ככלי עזר לקבלת החלטות ואסור להתעלם מהם.
אז מה בנוגע לטיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי דרך האינטרנט?
האיגוד האמריקאי לטלה-רפואה (רפואה מרחוק באמצעים טכנולוגים) הוציא לפני מספר חודשים נייר עמדה שסקר את התחום של טלה-פסיכיאטריה. מדובר בעבודה שנמשכה חודשים ארוכים, וסקרה את כל המחקרים הרציניים שנעשו בתחום של טיפול מרחוק באמצעות האינטרנט בתחומים של טיפול פסיכולוגי וטיפול פסיכיאטרי. הדגש שהם נתנו הוא על טיפול באמצעות וידאו (כמו באמצעות סקייפ). יש מחקרים אחרים על טיפולים באימיילים, בפורומים או בצ'אטים טקסטואלים, אבל הם לא סקרו אותם.
הנה הסיכום הקצרצר שלי של המסמך הארוך והמעניין מאד שהם פירסמו, על בסיס המחקרים:
אני ממליץ איש מקצוע שמתעניין בתחום לקרוא את המסמך הזה, כי הוא נותן הצצה לתחום חדש שנמצא בחיתוליו. למטופלים, אני חושב שהשורה התחתונה ברורה: הטיפול באינטרנט עובד.
כמו כל טיפול, גם טיפול באמצעות האינטרנט לא מתאים לכולם. כמו שטיפול קבוצתי לא מתאים לכולם, כמו שטיפול התנהגותי לא מתאים לכולם, כמו כל דבר, הוא מתאים לסיטואציות מסויימות ולאנשים מסויימים ומומלץ לפנות למטפל עם נסיון בתחום שיעריך את ההתאמה הזו.
עוד על משמעויות של טיפול באינטרנט: הטכנולוגיה בחדר הטיפולים, יחסי רופא – עוקב.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
10 תגובות לרשימה ”טיפול דרך האינטרנט: האם זה עובד?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 06 בדצמבר 2009 בשעה 12:09
הבלוג הזה בהחלט מעניין מאוד, תודה לך. אני נהנית לקרוא את הרשומות שלך.
פסיכותרפיה דרך האינטרנט בהחלט היתה מקלה עליי, עם דכאון קל אחרי לידה אני כל שבוע אצל הפסיכיאטר וזה מאבק עם עצמי כל שבוע האם למצוא סידור לילדים ולצאת או אולי הפעם לוותר כי זה כ"כ קשה.
מצד שני לבן אדם שנוטה קצת להסתגרות, היציאה רק מועילה
אבל אין ספק שבדרך הזאת ההתבטאות קלה יותר, אין וויתורים, והשעות יהיו יותר הגיוניות
אני אמליץ על השיטה למטפל חובב הגדג'טים שלי אבל אני בספק שהוא יישם אותה אי פעם
יום ראשון, 06 בדצמבר 2009 בשעה 15:05
קראתי את הכתבה בהארץ האמת שיש לי הסתייגות מסויימת מטיפול דרך הנט.
לא חושבת שהייתי רוצה לטפל ככה או להיות מטופלת בצורה כזו.
הבעיות בעיניי הן
1 ביטיחות מידע -עם כל ההתקדמות בתחום הזה האינטרנט (או המידע שבו) עדיין לא חסין ב100% לפריצות \ סוסים טרויאנים\ ווירוסים וכו
2 חסר המיימד האישי כגון מבט\ שפת גוף וכו (אומרים שבשתיקה בטיפול יש משמעות רבה שלפעמים לא ניתן לשים לו מלל )
3 לי אישית זה נראה קר ומנותק
אבל מצד שני אפשר בהחלט לשלב טיפול F2F עם טיפול וירטואלי או לעשות טיפול "משמר" דרך הנט (ז'א שהמטופל הגיע לשלב זה של טיפול שהוא איננו צריך פגישות דחופות ורק מידי פעם מעדקן את המטופל מה קורה איתו).
זה כמו שנאמר גם במאמר ישנם תחומים שאי אפשר בלי הפנים מול פנים כמו ראיון עבודה .
** אני אומרת את הדברים האלה כמישהי שמשתמשת הרבה באינטרנט וגם עוסקת בתחום הטיפולי חינוכי .
לא רואה את עצמי מטפלת או מטופלת בצורה הזאת אלה אם כן זה נעשה בשילוב עם פגישות F2F
יום ראשון, 06 בדצמבר 2009 בשעה 15:21
@גלית, כמו כל דבר הטיפול צריך להיות מותאם למטופל ולצרכים שלו. אם מטופל צריך פגישה דחופה ולך אין דרך לארגן אותה, אפשר לעשות את זה דרך האינטרנט. אם מטופל צריך תזכורות ועידוד כחלק מטיפול התנהגותי אפשר לעשות את זה דרך האינטרנט. יש לי מטופל שנסע לשנה לחו"ל. האם הוא צריך להפסיק טיפול בגלל הנסיעה?
כמובן שיש מטופלים שזה לא יתאים להם בכלל והם יעדיפו רק פנים אל פנים. אבל הטענה שיש דברים שאי אפשר לעשות שלא פנים אל פנים היא טענה שמבוססת על הסכמה Schema שלנו של מה זה טיפול.
אגב, בנוגע לאבטחה. האבטחה וההצפנה של סקייפ לא רעה בכלל ועומדת בתקן האמריקאי לאבטחת מידע רפואי… מייל לעומת זאת אינו מאובטח
יום ראשון, 06 בדצמבר 2009 בשעה 15:23
מסמך מעניין ביותר, תודה על הקישורים.
יום ראשון, 06 בדצמבר 2009 בשעה 21:50
כפי שכתבתי אני כן בדעה שניתן לשלב טיפול F2F עם טיפול אינטרנטי דרך מייל ICQ וכו
אבל לא כטיפול בלעדי
{לדעתי לפחות}
יום שני, 01 באוגוסט 2011 בשעה 19:47
[…] אגב, אם אתם רוצים לקרוא על טיפול באמצעות האינטרנט כתבתי על כך […]
יום ראשון, 18 בדצמבר 2011 בשעה 9:20
[…] טיפול נפשי באינטרנט באמצעות סקייפ מאבד חלק מהיתרונות היחסיים של טיפול […]
יום חמישי, 15 במרץ 2012 בשעה 0:03
ברצוני לדעת אם יש כזה עודף הורמנים לאישה (המצב מחמיר בגלל סכרת ) וכנראה בעיה הורמנלית מה עושים בנדון מפריע לחיי היום יום מבחינה מחשבות מיניות כול דבר מיני מגביר את החשק עד ללא שליטה בגוף מה אפשר לעשות האם יש טיפול לכך ? וממה זה נובע אשמח לקבל תשובה
יום רביעי, 21 במרץ 2012 בשעה 17:40
@צליל, יש מגוון טיפולים שיכולים לסייע, אני מציע לפנות לרופא להתייעצות
יום ראשון, 11 בנובמבר 2012 בשעה 15:45
בתור מטפל אני ממש ממש מרוצה מטיפול דרך הסקייפ. לכל דרך החסרונות משלה.