אטנט Attent הוא השם הישראלי של Adderall, תרופה נפוצה בשימוש לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, ורבים מעדיפים אותה על ריטלין לסוגיו בגלל הבדל באופי ההשפעה ותופעות הלוואי. ומה אתכם?
הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא הפרעה התפתחותית שיכולה להתבטא בחלק או בכל תחומי החיים ובאה לידי ביטוי בבעיות קשב וריכוז, באימפולסיביות ובהיפראקטיביות. הביטויים להפרעה יכולים להשתנות עם הגיל. אם תשאלו מישהו שיש לו בעיות קשב, ילד ואפילו מבוגר הוא לא יטען שאין לו בעיה – במקרים רבים הוא כבר מודע לכך שיש לו הפרעת קשב. אולי הוא יקרא לזה בשמות שונים: קשיים בהתארגנות, בעיות בהתמדה. העדר מוטיבציה. פזיזות. אימפולסיביות. קושי לסיים משימות. מעבר בין עבודות לעבודות. משתעמם מהר. הבעיות האלו הופכות עם הזמן לדימוי עצמי נמוך, לחרדות, לדכאונות ולנטייה לקחת סיכונים מיותרים.
אדרל (Adderall) שנמכרת בארץ תחת השם אטנט (Attent) היא תרופה ממשפחת הממריצים שנמצאת בשימוש כבר עשרות שנים. היא מורכבת שווה בשווה מארבעה ממריצים שונים: dextroamphetamine saccharate, amphetamine aspartate monohydrate, dextroamphetamine sulfate, amphetamine sulfate. לשילוב הזה יש השפעה יחודית וארוכת טווח יותר משילובים אחרים והיא מצליחה להשפיע במשך 4-8 שעות. כמו כן נראה שהשילוב מאפשר הורדת המינון של כל אחד מהחומרים בנפרד, עובדה שמובילה אצל חלק מהאנשים שנוטלים אותה לכמות תופעות לוואי פחותה. האטנט יעילה בטיפול כמו ריטלין לסוגיו, והיא מהווה אלטרנטיבה טובה לטיפול בריטלין כיוון שיש אנשים שמגיבים היטב לאטנט גם אם לא הגיבו לטיפול בריטלין.
התרופה פועלת על מערכת העצבים המרכזית. אצל אנשים עם היפראקטיביות יש לה השפעה מרגיעה, למרות שברמת המוח למתילפנידאט יש השפעה מעוררת (פסיכוסטימולנטית). יש גם גרסה בשחרור מושהה (Aderall XR) שהחידוש העיקרי של גרסה זו הוא משך השפעה גדול משמעותית. בנוסף, בגלל השינוי האיטי בריכוז התרופה בדם, חלק מהאנשים שנוטלים את הגרסה קצרת הטווח סובלים מתופעות לוואי שונות.
תופעות הלוואי העיקריות של האטנט הן קלות וחולפות, לרוב כאבי ראש או כאבי בטן בימים הראשונים של הטיפול. לעיתים יש תופעות לוואי שלא ממהרות לחלוף, בעיקר כאלה שקשורות לתיאבון או לשינה. במקרים נדירים יותר יכולה להיות תגובה הפוכה (של החמרה בקשיי הקשב והריכוז). כל תופעות הלוואי האלו נוטות להצטמצם עם תכשירים ארוכי טווח שמטרתם שיפור ההענות בטיפול. צריך לזכור שהאטנט משמש גם (בעיקר בארה"ב) על ידי אנשים שונים כממריץ – כלומר תרופה שמשרה עליהם עירנות. שימוש כזה אינו מומלץ ויכול לגרום לתופעות לוואי ודפוסי התמכרות ועל כן יש מדינות כמו קנדה שמעדיפות לא לתת טיפול בתכשיר קצר טווח אלא רק בארוך טווח.
המשמעות המעשית של השימוש באדראל XR במקום אדרל, היא שמבוגרים שיום העבודה או הלימודים שלהם הוא ארוך ויכול להגיע ל 12 שעות יזדקקו רק לכדור אחד ביום בעת שימוש באטנט ולא 2-3 ביום אם הם לוקחים אטנט רגיל. בנוסף, אופי תופעות הלוואי פוחת והרמה היציבה של התרופה בדם מובילה גם ליציבות בתפקוד.
ההבדל הבולט של השימוש באטנט הוא שאנשים שניסו מספר סוגי מתילפנידט (כמו ריטלין, קונצרטה או אפילו פוקלין) מדווחים לעיתים שיש להם פחות תופעות לוואי. צריך לזכור שיש אנשים שמגיבים פחות טוב לאטנט ודווקא לאחת מהתרופות מהקבוצה הראשונה הם מגיבים טוב יותר. בגרסה של השחרור המבוקר של התרופה – כדור אחד משפיע למשך 12 שעות. הסיכוי שתשכחו ותגיעו לישיבה או לשיעור בלי שלקחתם כדור בצהריים, קטן יותר. השינוי ההדרגתי בריכוז התרופה בדם ככל הנראה גם גורם לפחות תופעות לוואי בהשוואה לאטנט הרגיל.
החיסרון: אי אפשר להפסיק את ההשפעה באמצע. יש אנשים שלא באמת צריכים את ההשפעה המתמשכת לאורך 12 שעות והם מעדיפים השפעה מוגבלת בזמן. חיסרון נוסף של התרופה היא שהיא לא נכללת כרגע בסל התרופות למבוגרים אלא רק לילדים, ולכן עלותה גבוהה יחסית ויכולה להגיע ל-300 שקלים בחודש דרך הביטוחים המשלימים. אצל אלו שאין להם ביטוח משלים העלות אף גבוהה יותר.
אטנט היא תרופה טובה ויעילה, והשימוש בה בטוח לאורך זמן. השיקול בבחירת תרופה צריך להעשות ביחד עם הפסיכיאטר המומחה שמטפל בכם ולכלול שיקולים כמו יעילות הטיפול והתאמתו לכם באופן אישי, פרופיל תופעות הלוואי וגם שיקולים כלכליים שלא ניתן להתעלם מהם.
אם יש לכם חשד שיש לכם או למישהו שקרוב לכם הפרעת קשב וריכוז, כדאי לפנות להתייעצות עם אנשי מקצוע בתחום האבחון והטיפול בהפרעת קשב. זה אחד התחומים בהם אנחנו מטפלים במרפאת רזולוציה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
18 תגובות לרשימה ”אטנט / אדרל: לטיפול בהפרעת קשב“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 10 בנובמבר 2019 בשעה 17:13
מדוע אטנט XR אינו משפיע לטובה כמו אדרלXR כאשר למעשה אומרים שהיא אותה תרופה בשם אחר?
יום שני, 09 בדצמבר 2019 בשעה 20:43
אדרלXR. ואטנטXR מה עדיף מה משפיע לזמן ארוך יותר? ואיזה מינון אני צריך אם אני משתמש שנתיים בריטלין LA30 וזה לא מגיב נכון?
יום ראשון, 19 בינואר 2020 בשעה 16:44
הייתי מטופלת באטטנט 25מג, בגלל תופעות של חוסר אחידות וקצת דפיקות לב חזקות מידי פעם, הנוירולוג הוריד לי ל 20מג אבל בשחרור מושהה. לצערי אני עכשיו תחת השפעת הכדור וחשה שההפרעת קשב על טורבו. האם אני יכולה להוסיף 5מג אטטנט רגיל?
שבת, 06 ביוני 2020 בשעה 6:01
שלום לכולם,
האם ניתן ליטול ביחד קונצרטה ואטנט?
האם זה יכול להיות מסוכן?
יום רביעי, 10 ביוני 2020 בשעה 14:49
האם יש דרך להמנע מהדעיכה של הכדור. ( אטנט 30)
ההשפעה מאד טובה אך לפעמים יש ירידות ובסוף ירידה מאד חדה שמביאה למצב רוח מדוכדך.
יש דרך להמנע מזה?
שבת, 13 ביוני 2020 בשעה 12:28
@ויקטוריו, תמיד נשאלת השאלה מדוע לשלב שתי תרופות שאמורות לעשות אותו דבר, במנגנון שונה ולרוב המעבר בין קבוצות הוא בגלל תופעות לוואי. כדאי שתתיעץ עם הרופא שלך.
רוי, קוראים לזה ריבאונד וזו תופעה מוכרת. כדאי להתייעץ עם הרופא שלך איך מתגברים על זה. שינוי תרופתי, תוספת או שינוי מינון
יום שישי, 03 ביולי 2020 בשעה 21:55
היי,
לפני שבוע בדיוק עברתי לאטנט 20 מג (של 6 שעות) במקום ריטלין. חלק מתופעות הלוואי מופיעות במינון נמוך ואינן מפריעות לי ממש אבל ביומיים האחרונים בערב (כלומר תחת השפעת הכדור השני) מתחילים לי כאבי ראש וסחרחורות. ראיתי שנכתב שזה קורה לעיתים בתחילת הטיפול אבל תוך כמה זמן זה אמור להצטמצם?
יום רביעי, 29 ביולי 2020 בשעה 19:23
היי לוקחת אטנט 30 וחבר לוקחת ממנו חצי כי לא נרדמת כמעט 24 שעות…בהתחחה תמיד יש דפיקות לב מהירות. בנוסף מרגישה עצבים בלסתות שננעלות האם זה נורמלי? והאם יכול להיות שיוצאים לי בליתות בחלל הפה מהתרופה?
שבת, 01 באוגוסט 2020 בשעה 12:33
@תום, תופעות לוואי אלו יכולות להיות קשורות בתחילת הטיפול, אך גם בתזונה, בשינה ואפילו במינון. אם זה קשור לתחילת טיפול, אז זה צריך לחלוף בתוך שבוע עד שבועיים.
@חין, נשמע שהמינון או הטיפול לא מתאימים עבורך. כדאי להתייעץ עם הרופא שלך.
יום שלישי, 29 בספטמבר 2020 בשעה 12:13
אני נוטלת אטנט 20 כבר כמה שנים .ובמקביל יש לי ציםצופים באוזן גם כמה שנים .בדיקות השמיעה טובות .האם יש קשר בין ממריצים לציפצוף באוזן?קראתי שכן .יש כדור שיכול להתאים חוץ מהאטנט ?
שבת, 14 בנובמבר 2020 בשעה 17:07
זה בסדר לקחת אטנט כל יום?
אני בדכ לוקח 30-45 מג
ההשפעה מאד טובה ואפקטיבית.
אך כשהיא מסתיימת יש, ירידה ודאון די חזק. כדי להימנע מהדאון עדיף לקחת פעם ב? או כל יום?
יום שלישי, 01 בדצמבר 2020 בשעה 0:10
אני לא מצליח לתת לילד שלי את הכדור אלא אם אני טוחן אותו, אמרו לי שזה פוגע בהשפעה של הכדור האם זה נכון
יום ראשון, 20 בדצמבר 2020 בשעה 2:21
שלום בני חיל ומצאתי בתיק שלו אבקה וכדור אטנט מה לעשות ? לי זה ניראה כמו הכדור שהוא ריסק
יום ראשון, 21 במרץ 2021 בשעה 1:42
למי שסובל מירידה במצב רוח לאחר נטילת אטנט,היייתי ממליץ לעשות פעילות ספורטיבית ,אני אישית עושה כושר בכוונה בשעה של ירידת ההשפעה של התרופה ,וזה עוזר בצורה מושלמת.
יום רביעי, 24 במרץ 2021 בשעה 1:51
אני נוטל XR 30 מילגרם וזה ממש עושה את העבודה במהלך היום מרכז אותי כמו שצריך ואוכל אני מכריח את עצמי ואם האוכל באמת בא הטאבון הבעיה היחידה שכרגע מפריעה לי זה השינה אני פשוט לא מצליח להירדם אני כבר נוטל תרופה במשך חודש ימים האם צריך לתת לזה עוד זמן ? ועוד שאלה האם זה בסדר לקחת את זה באופן יום יומי ואם כן מה ההשלכות שיכולות להיגרם בטווח הארוך
יום שני, 07 במרץ 2022 בשעה 1:17
אם הילד נוטל אטנט ביום הילד קם עם הזיות בלילה מה לעשות?
יום חמישי, 28 באפריל 2022 בשעה 1:49
אלו תופעות לוואי יש למיקסאמפטאמין? היא תרופה ממכרת?
יום ראשון, 30 באפריל 2023 בשעה 0:06
למי שקשה לישון המליצו לנו על מנטולין טבעי. לילדים יש לפי המינון ולפי הגיל ואפילו טיפה פחות ממה שמומלץ למדך עד חודש מסדר את הורמון השינה . דרך I
I erb האתר לשים לב בין בקבוק לילדים לבין מבוגרים ולהתייעץ קודם עם רופאת משפחה