באופן כללי בני אדם אוהבים ביטחון ויציבות. אנחנו מעדיפים לחשוב שאם גדלנו בישראל, למדנו בבית-ספר, הלכנו לצבא, עבדנו קשה ושילמנו מיסים אז הדברים יסתדרו עבורנו באופן משביע רצון. אם גם נשמור על החוקים של המדינה ונחסוך בצורה סבירה לימים קשים אז כנראה שמצבנו אפילו יהיה טוב. כל זה כמובן נכון עקרונית, אבל גם לאנשים טובים וזהירים יכולים לקרות דברים רעים.
כל אזרחי ישראל יכולים לזכור משהו שקרה מעבר לשליטתם. טילים נופלים על שליש מדינה במלחמת לבנון השניה. הר הכרמל בוער ללא שליטה. אסון התאומים. ואז אנחנו מבינים שאין לנו יכולת להמנע מהאירועים האלו, אין לנו יכולת לשלוט בהם. לא חשוב כמה אנחנו חרדים ומוטרדים ואין גבול לחרדה שלנו. רוב האנשים יירגעו ברגע שהאירוע ייגמר או שהחרדה תדעך לאחר שיעברו כמה ימים או כמה שבועות. רוב האנשים חיים בצורה טובה עם אירועים כאלו, כי הם מצליחים לא לחשוב עליהם.
מחשבות אובססיביות על אבדן שליטה?
אנשים בחרדה סובלים מהערכת סיכון ביתר: אם יש רעידת אדמה ביפן הם בטוחים שתיכף תהיה רעידת אדמה בעוצמה זהה בישראל. הם גם בטוחים שהם יהיו בדיוק באיזור שייפגע הכי הרבה ושהסיכוי שלהם להפגע מאד גבוה. לאלו שסובלים מ-OCD (הפרעה אובססיבית) בפרט יש נטיה לחשיבה קטסטרופלית: אם התרחשה רעידת אדמה ביפן, החרדה הטבעית שמתעוררת אצל כולם תתגבר אצלם. הם יהיו בטוחים שלא רק שהקרינה הרדיואקטיבית ביפן תשפיע על היפנים, אלא המחשבה הטורדנית שלהם אומרת שבטוח היא תגיע לארץ, ותגרום להם לחלות בסרטן.
התקשורת כמובן מסייעת להעצמת החרדה. היא מכניסה אלינו לבית דיווחים על דברים שפעם היו מאד רחוקים. קרינה ביפן? קטיושות בדרום? אתה מרגיש את זה גם כשאתה נצא בבית, במקום המוגן והבטוח שלך. אנשים שנמצאים במצוקה ממגוון סיבות (אפילו לא קשורות) יכולים פתאום לחשוב מחשבות טורדניות על הקרינה ביפן. כי כשאנחנו בלחץ, בחרדה או בדיכאון פתאום המוח שלנו מתחיל לקדוח ללא הפסקה. ככל שהגורם מעורר החרדה נראה לנו יותר מחוץ לשליטתנו, כך אנחנו מעצמים אותו, מגדילים אותו, מנפחים אותו עד למצב שהוא מאיים ומפחיד אותנו באופן ישיר.
אז מה אפשר לעשות עם זה?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”חרדה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית ודברים שמחוץ לשליטתנו“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 17 באפריל 2011 בשעה 19:41
אני מאוד מעריכה את הכתבה בתור מישהי שסובלת מבליל ההפרעות שהזכרת, טיפ מספר שלוש הוא נכון מאוד אבל טיפ מספר 5 הוא ממש בדיחה לאנשים שסובלים מדיכאון זה לא באמת עוזר ואין באמת שליטה על המחשבות האלה