רוב האנשים חושבים שהפרעת קשב היא הפרעה של קשב או העדר קשב, אבל מדובר בהפרעה מורכבת הרבה יותר.
במרבית המקרים מה שאנשים רואים אלו התסמינים הברורים לעין כמו קושי להתרכז או נטיה להתנהגות אימפולסיבית. אבל מתחת לפני השטח יש מגוון של קשיים שנובעים מפגיעה בתפקודים ניהוליים. אם לא מבינים את החשיבות של התפקודים הניהוליים, יש קושי למתמודדים עם ההפרעה ולבני המשפחה שלהם להבין את הטיפולים הנדרשים והכלים הרצויים. הבנה טובה של הבעיה תעזור לכם למצוא אסטרטגיות שיכולות לעבוד, בניגוד לעבודה קשה יותר שלא תמיד עובדת…
אז מה הם תפקודים ניהוליים? אפשר לחשוב על מספר תחומים שבהם תפקודים ניהוליים משחקים תפקיד.
ניהול תשומת לב
ADHD איננה חוסר יכולת לשים לב לדברים או להתמקד בדברים. ADHD מקשה על המתמודדים לנהל את תשומת הלב שלהם: יש קושי למקד תשומת לב כשיש צורך, יש מיקוד יתר במצבים אחרים ויש קושי לנייד תשומת לב בין אובייקטים שדורשים תשומת לב.
לדוגמא, בסיטואציות רועשות כמו עבודה באופן-ספייס, אדם עם הפרעת קשב יכול לא להצליח לעקוב אחרי שיחות, להרגיש מופצצים ברעשים או להתנתק. במקרים אחרים הם יכולים להתמקד בפעילות מסויימת כמו עבודה על קוד או יצירה ולהיות מנותקים לחלוטין ממה שקורה סביבם, עד כדי כך שלא ישימו לב שמדברים אליהם.
ניהול פעולות
זו היכולת לנטר את הפעילות הפיסית וההתנהגות שלכם. בעיות בתחום הזה יכולות להביא לתזזיתיות, להיפראקטיביות או להתנהגות אימפולסיבית. באותה מידה קשה ללמוד מטעויות כי למידה מטעויות דורשת מודעות עצמית לפרטים ולתוצאות של ההתנהגות שלכם.
ניהול משימות
תפקוד זה כולל ארגון, תכנון, תיעדוף וניהול זמן. ככל שאנחנו מתבגרים, זהו התחום שהופך להיות בעייתי יותר ולא דווקא ניהול תשומת הלב שלנו. כאן שוב כדאי להדגיש שניהול משימות זהו תחום שלא מגיב באופן ישיר לטיפול התרופתי, ומכאן החשיבות של שינוי הרגלים והקניית אסטרטגיות פעולה, עבודה ולמידה כחלק מהטיפול בהפרעת קשב.
ניהול ידע
יש אנשים עם הפרעת קשב שיש להם בעיה בזכרון עבודה. זכרון עבודה הוא היכולת לנהל את המידע שאנחנו נחשפים אליו בכל רגע נתון. אנחנו צריכים זכרון זמני שבו אנו שומרים לזמן קצר את כל השיחות, הדברים שראינו ושמענו. בעיה בזכרון עבודה יכולה להוביל לדוגמא לבעיה בהבנה של הוראות. אם אתה לא מצליח לשמר את המידע לזמן קצר, עד שיסתיימו ההוראות לא תזכור מה נאמר בהתחלה שלהם.
ניהול המאמץ
אנשים עם הפרעת קשב מתקשים לשמר את המוטיבציה שלהם לאורך זמן. זה לא שאין להם מוטיבציה או שהם לא מסוגלים להעריך עבודה קשה, אלא שהם לא מסוגלים לנהל את המאמת לאורך זמן. אם אנחנו מנסים לדחוף אותם לפעמים נקבל תוצאה הפוכה של ירידה ביעילות, כיוון שהלחץ שאנחנו מפעילים גורם לירידה ביכולת הקוגניטיבית לנהל את המשימות ולקבל החלטות.
הרשימה של הבעיות שקשיים בתפקודים ניהוליים גורמים ארוכה ומגוונת. בעיות בניהול זמן יכולות להשפיע על תפקוד בעבודה, בלימודים וגם בחיי המשפחה. אנשים עם הפרעת קשב יכולים להעריך בצורה שגויה כמה זמן יקח להם לעשות משהו ("אני רק אשחק קצת בקנדי קראש ואז אחזור לכתוב את הסמינריון"). יש להם קושי לסיים מטלות שהם התחילו, הם יכולים להתחיל פרוייקטים ולא לסיים, להתחיל ללמוד לבחינה ולא להמשיך ולהשאיר חפצים בכל מני מקומות.
לכן אם מבינים הפרעת קשב כהפרעה של תפקודים ניהוליים, אז הטיפול צריך לכלול מענה לבעיית הקשב מצד אחד (כמו על ידי טיפול תרופתי) ולבעיות הניהול המגוונות שמשפיעות עליכם, ולפתח אסטרטגיות התמודדות ספציפיות לכל אתגר שאתם עומדים בפניו.
עוד דברים על הפרעת קשב וריכוז אפשר למצוא כאן.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
6 תגובות לרשימה ”ADHD היא לא רק הפרעת קשב“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שלישי, 29 בדצמבר 2015 בשעה 14:26
שלום רב ד"ר ירדן
תודה רבה אני מאד נהנה לקרוא את המאמרים שלך
כמו שכתבת שבן אדם הסובל מADHD יש עוד בעיות חוץ מקשב וריכוז. כמו ניהול משימות / ידע. שלזה אין פיתרון קסם כמו ריטלין רק צריך טיפול ללמוד ניהול משימות ואיסטרטגיות ע"י שהבן אדם ניהיה מודע לבעיות שלו ומלמידים אותו טכניכות איך להתמודד עם הבעיה שלו אז מה שאני מבקש זה בעצם שתמשיך את המאמר הנפלא וגם תתן לנו טיפים והדרכה איך לפתח את האיסטרטגיות הללו
תודה רבה
אלכסנדר
יום שלישי, 05 באפריל 2016 בשעה 17:55
נ כ ו ן
יום שלישי, 05 באפריל 2016 בשעה 19:22
מה דעתך על תרגילי מח Brain Gym כמו למשל בסרטון המצורף?
https://www.youtube.com/watch?v=WpSBTVFgK0Y
תודה, דינה
יום רביעי, 11 במאי 2016 בשעה 20:08
@דינה, המחקרים הגדולים שנעשו על תרגילי מח מראים בעיקר שיפור בהצלחה בתרגולים, אבל לא בישום ושיפור בחיים האמיתיים
יום חמישי, 30 ביוני 2022 בשעה 16:07
אם אתה יכול לכתוב במה כל תסמין מתבטא בחיים השוטפים ולפרט על זה כי אני מסתבכת עם הגדרות, תודה!
האתר ממש עוזר לי!!
יום חמישי, 10 בנובמבר 2022 בשעה 12:55
אני בן 23 פעם הרטלין עזר לי היום הרטלין רק משתק אותי ולא עוזר לריכוז ואני נשאר לא צלול כאילו אני מנהל את החיים בחצי מהמוח שלי שהחצי השני יושן