כבר שנים רבות שאנו יודעים שיש הבדל בשיעורי האבחון של הפרעת קשב בין ילדים לילדות ובין נשים לגברים. אם בעבר יחס המאובחנים בין נשלים לגברים היה אחד לעשר, כיום היחס בילדים כבר מגיע ל אחד לשניים. במבוגרים היחס ירד מאחד לשלוש לאחד לאחד וחצי. למרות זאת, למרות ששיעור המתמודדות עם הפרעת קשב זהה לגברים, עדיין פחות נשים מאובחנות.
אחת הסיבות הנפוצות לאיחור באבחון אצל נשים, היא בגלל שפעמים רבות, התסמינים הבולטים שונים בין המינים. אם אצל בנים אנחנו נראה יותר התנהגויות היפראקטיביות שמפריעות למורים, בנות יהיו יותר מוסחות, הן יכולות לשבת בכתה, לבהות במורה או בחלון ולא להפריע לאף אחד. לרוב, לבנות יהיו פחות בעיות התנהגות או בעיות אקדמיות בילדות, אבל יהיו להן בעיות בתחומים כמו מערכות יחסים עם ילדות אחרות, חוויות של דחיה (לפעמים בגלל אימפולסיביות מילולית).
חלק מהקשיים הללו יכולים להיות קשורים בקושי בויסות רגשי וקשיים בויסות תחושתי. קשיים אלו קשורים בבעיות בתפקודים ניהוליים שנפוצות אצל המתמודדים עם הפרעת קשב, אבל אינן חלק מהקריטריונים הפורמליים ולכן מתפספסים.
באופן כללי, תסמיני הקשב נוטים להמשך גם בבגרות בעוד שפעמים רבות החלקים ההיפראקטיבים עוברים מודולציה ויכולים להיות פחות משמעותיים אצל נשים בוגרות. לעומת זאת, הקשיים בתפקודים הניהוליים כמו התארגנות, תעדוף וויסות רגשי יכולים להמשך במעבר מילדות לבגרות ולהמשיך לפגוע בתפקוד המתמודדת. הפרעת קשב גם מופיעה פעמים רבות עם מצבים נפשיים אחרים, כמו חרדה ודיכאון. נשים בוגרות פעמים רבות יאובחנו עם אחת מאבחנות אלו, ואילו האבחנה של הפרעת קשב תתפספס או תתפוס מקום קטן יותר. התמודדות ארוכת שנים עם קשיי ריכוז יכולה לפגוע בדימוי העצמי, לסייע ביצירת דאגות וחרדות וכך להגביר את התופעות הללו.
כשאותה אשה תפנה לאישת בריאות נפש שרוצה לסייע לה, היא תפגוש לרוב מישהי שהוכשרה לזהות חרדה או דכאון ופחות מטפלות שמכירות לעומק הפרעת קשב. חרדה ודכאון שבאים יחד עם הפרעת קשב חייבים לקבל התייחסות ראויה, אבל צריך להכיר את המנגנונים של הפרעת קשב שקשורים בקשיים בויסות רגשי, כדי להבין שאם הם יטופלו כראוי, גם הטיפול בחרדה ובדיכאון יהיה יעיל יותר והתפקוד ישתפר בכללותו.
יש עוד מגוון שיקולים שצריך להכיר כאשר מנסים לסייע לנשים שמתמודדות עם הפרעת קשב, אשר יכולים להשפיע על ההתמודדות והתפקוד. מנושאים כמו ההבדלים בין נשים שמתמודדות רק עם קשיי ריכוז לכאלו שמתמודדות במקביל עם חלקים אימפולסיביים. יש להתחשב בסוגיות של פגיעה עצמית, אכילה לא בריאה או לא מווסתת, סוגיות כמו ההשפעה של המחזור החודשי, הריון או גיל המעבר על התסמינים של הפרעת הקשב ועל הטיפולים השונים שנשים נוטלות. לדוגמא, דיון כמו הצורך לשנות את הטיפול התרופתי בתקופות שונות של מעגל החיים, יתנהל בצורה שונה אצל נשים וגברים.
לשמחתנו, יש היום מודעות גוברת לאבחנה הזו דווקא אצל נשים, ומחקרים מראים שהאבחון והטיפול אצל נשים משתפר. החוכמה היא להתאים את הטיפול הנדרש להבטים היחודיים של נשים כדי להשיג את השיפור המקסימלי בתפקוד ובאיכות החיים.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה