אחד ההרגלים הטובים שיכולים להיות לנו כדי להפחית חרדה, הוא לעשות משהו היום שיפחית גורמי לחץ בעתיד. כמו תמיד, דברים שאנחנו עושים היום יכולים להיות השקעה טובה לעתיד.
הדברים שאנחנו יכולים/ות לעשות היום ואולי ישפיעו על העתיד לא חייבים להיות דברים גדולים ומשמעותיים כמו החלפת מקום עבודה או בחירת בן/ת זוג. צעדים די קטנים יכולים להרגיל אתכם/ן להשקיע בעתיד פחות לחוץ. אני ממש לא מתכוון שאתם/ן צריכים/ות עכשיו להפסיק להתעסק בהווה ולהתכונן לכל אופציה עתידית. אלא שיש דברים שאפשר לעשות, שיחסכו לכם/ן בעתיד. הנה כמה דוגמאות:
כל חפץ יכול להעלם או להישבר לפעמים. כמובן שהחפצים האלו נוטים להפסיק להיות זמינים לנו, בדיוק כשאנחנו צריכים/ות אותם. דוגמאות יכולות להיות מפתחות, בטריות, מסמכים רפואיים או שמפו. כל אחד מאלו, כשהם מפסיקים לעבוד או מפסיקים להיות זמינים בשבילנו, יוצרים לנו בעיה דחופה שצריך לפתור.
אלא אם יש לנו רזרבי.
לא לכל דבר כמובן צריך רזרבי, ולא משתלם לקנות רזרבי לכל דבר. ועדיין, אין כמו רזרבי.
לכל אחד מאיתנו יש דברים שאנחנו רגילים/ות לבקש מאנשים אחרים לעזור לנו בהם. דוגמאות נפוצות הן בישול, טיפול ברכב, תקלות במחשב ואפילו החלפת נקודת חשמל. בעבודה שלכם/ן, אולי גם יש דברים שאתם/ן מבקשים/ות מהמנהל/ת האדמיניסטרטיבית לטפל בהזמנת ציוד משרדי, או לשפץ בשבילכם/ן מצגת. מה אתם/ן יכולים/ות ללמוד בקלות לעשות בעצמכם/ן כך שלא תהיו חייבים/ות להסתמך על מישהו אחר כדי לעשות?
תבחרו משימה אחת קטנה ותלמדו איך לעשות אותה. תרשמו לעצמכם/ן הוראות איך עושים אותה בפעם הבאה. אולי לצלם סרטון בטלפון עם מישהו/י שיודע/ת לעשות את זה, כדי שיראה לכם/ן איך הם מצליחים לעשות את זה, כך שגם אתם/ן תוכלו לדעת. אם תלמדו לעשות את המשימה הזו, בפעם הבאה שהיא תגיע, לא תהיו תלויים בזמינות של מישהו אחר וגם לא תאלצו להציק להם לעשות את זה, כך שתחסכו משני הצדדים את הלחץ.
כשאתם משקיעים במישהו/י ומאפשרים לו/ה להיות יותר עצמאי/ת, אתם/ן מורידים/ות בהכרח את התלות שלו/ב באחרים וזה גם מוריד באופן ישיר את העומס העתידי עליכם/ן. לדוגמא, אם יש לכם/ן ילדים ואתם/ן מלמדים/ות אותם פתרון בעיות או התמודדות עם כעס ותגובות רגשיות תואמות, אז זה יועיל גם עבורם אבל גם מועיל עבורכם/ן כי אנחנו פחות צריכים/ות לפתור להם בעיות או לעזור להם להתגבר על משבר רגשי. אם אנחנו נפתור בשבילם את ההתמודדויות, אז נאלץ גם בעתיד לעזור להם לפתור התמודדויות כי לא יהיו להם הכלים לעשות את זה בעצמם.
אותו דבר במקום העבודה שלכם/ן. אם יש לכם חבר לעבודה או מישהו שכפוף אליכם/ן והם באים אליכם בבקשת עזרה עבור כל מני דברים שנראה לכם/ן שהם יכולים לפתור בעצמם, תקדישו זמן כדי ללמד אותם איך לפתור את זה בעצמם, ואל תעשו בשבילם את העבודה גם אם זה קל יותר או מהיר יותר עכשיו. אם הם ילמדו איך עושים את זה לבד, הרי שהם יחסכו לכם/ן את כל הפעמים הבאות שהם לא יבואו לבקש עזרה. זה יכול להיות ללמוד איך עושים משהו בתוכנה שכל החברה עובדת בה, או שזה יכול להיות הסבר איך קיבלתם/ן החלטה מסויימת. תעברו איתם על תהליך קבלת ההחלטות, כך שהם יוכלו לקבל החלטות לבד ובלי להזדקק כל הזמן לליווי שלכם/ן.
גם אם אתם/ן מרוויחים/ות טוב עכשיו, הקורונה הוכיחה שאי אפשר לדעת מה יקרה בהמשך החיים, בעוד שנה או שנתיים. וגם אם אתם/ן חיים/ות בצנעה ולא מוציאים/ות יותר ממה שאתם/ן מרוויחים/ות, אתם/ן יודעים/ות שאתם/ן צריכים/ות לחסוך לתקופות משבר או לפנסיה.
רוב האנשים משתדלים שלא לחשוב יותר מדי על הנושא של פנסיה והשקעות לטווח ארוך, אבל ככל שתתעסקו בזה יותר תבינו שזה הרבה יותר פשוט ככל שאתם/ן תתעסקו בזה. מדובר בסופו של דבר בהתנהלות ובהרגלים. תתחילו בדברים שלא דורשים מכם/ן מאמץ בכלל. שימו בצד 200 שקלים כל חודש או 1000 שקלים כל חודש באמצעות הוראת קבע. יש היום כלים שעושים את זה כמעט אוטומטית, כך שלא צריך להתאמץ.
או שתקבעו מספר שאתם/ן יכולים/ות לשמור בצד בשביל העתיד שלכם כבר היום. המספר הכי קטן שלא מפריע לכם/ן, ולא מעורר בכם/ן חרדה שלא יהיה לכם/ן מספיק להוצאות. זה יכול להיות 10 שקלים. שימו אותם בצד. תעשו את זה מחר שוב. ומחרתיים. בסוף החודש יהיו לכם/ן כבר 300 שקלים. קחו אותם ושימו בתוכנית חיסכון, או קרן נאמנות או תשקיעו. בסוף השנה כבר יהיו שם כמה אלפי שקלים. הכוח של מספרים קטנים הופך למספרים גדולים. הרגלים טובים מפחיתים חרדה.
אם יש פעולה מסויימת שאתם/ן עושים/ות פעמים רבות, תשקיעו מחשבה איך אתם/ן משפרים/ות את הנוהל או את התהליך. לכל אחד מאיתנו יש דרך מסויימת שבה אנחנו עושים/ות דברים. זה עוזר לנו לעשות את הדברים האלו מהר יותר, בצורה בטוחה יותר ובפחות לחץ ומחשבה, כי ברור לכם/ן איך זה אמור להעשות. לדוגמא, יש אנשים שבתחילת פרוייקט מכינים רשימה של השלבים שצריכים להתבצע. או כשהם מתחילים לקרוא מדריך, הם מתחילים בסריקה מהירה של הפרקים ואז קופצים תמיד לפרק של ה'איך'. כל השיטות האלו טובות, אבל מי אמר שהן הטובות ביותר שאתם/ן יכולים/ות ליצור עבור עצמכם?
תחשבו על איך שאתם/ן מתארגנים/ות לנסיעה לכנס או לטיול בחו"ל. לכל אחד/ת יש שיטה שבה הוא/יא עושה את זה. השיטה עוזרת לנו להיות מאורגנים/ות, וגם לחסוך לחץ כי אם מקפידים עליה נהיה בטוחים/ות שלא שכחנו כלום. כדאי להפוך את השיטה לשיטה מתועדת, כך שנוכל לחזור אליה בקלות וגם לבדוק אם היא יעילה מספיק בשביל הפעם הבאה. שיטות כאלו טובות במיוחד במצבים שאתם/ן נמצאים/ות במגבלה של זמן או בלחץ בגלל שאתם/ן עושים/ות עוד דברים במקביל. אם תבנו את השיטה בצורה מסודרת ומתועדת, זה יפחית מהלחץ בפעמים הבאות.
זה טוב במיוחד לדברים שאנחנו לא עושים/ות כל יום אלא פעם בחודש או כמה פעמים בשנה. לדוגמא לאסוף את החומר לרואה חשבון, לקראת נסיעה לחו"ל או אפילו לקראת אירוח בחגים. מכיוון שלא עושים את זה כל יום, אנחנו נוטים/ות לשכוח את התובנות שהיו לנו בפעם הקודמת. לכן אם נרשום אותן, יש גם סיכוי שנזכור לפעם הבאה.
אין טעם להערך למצבים שסיכוי קטן שהם יקרו וישפיעו עלינו. אבל דווקא כדאי להערך למצבים שיש סיכוי די גבוה שיתרחשו. כי בזמן שאותו אירוע יתרחש, אנחנו לא נהיה בהכרח פנויים/ות לחשוב בצורה רגועה על איך לנהל את האירוע או לחשוב על פתרונות יצירתיים. לכן, אפשר דווקא להערך מראש לאירועים שיש סיכוי גבוה שיתרחשו בעתיד.
רוצים דוגמאות:
לא חשוב איזה נושא או רעיונות עולים לכם/ן, תזכרו לרשום אותם במקום שתוכלו למצוא אותם בקלות, כשהיום יגיע.
לסיכום
בדרך כלל אנשים חושבים על הפחתת לחץ על ידי מדיטציה, יוגה או חופשה קצרה. אבל יש הרבה שיטות להפחתת לחצים או למניעת לחץ שיכולות לשמש אתכם/ן ביומיום. יש לכם עוד שיטות?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”איך להתכונן עכשיו למה שיבוא אחר כך“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 10 בפברואר 2022 בשעה 21:53
[…] לוינסקי מציע להתכונן עכשיו למה שיבוא אחר כך כהרגל שיכול לעזור לנו להפחית […]