השבוע התקשר אלי מישהו וסיפר שהוא החליט שהוא צריך להגיע להתייעצות. הוא עובד בעבודה תובענית, יש לו שני ילדים קטנים ואישה, הוא לומד לתואר שני ובכלל הוא מרגיש שכבר הרבה שנים הוא לא שמח במיוחד. ואני לא כל כך רוצה תרופות, הוא הוסיף.
אני חושב שכל מי שקורא את הבלוג הזה יודע שתרופות אינן ה-פתרון. כלומר, הן יכולות להיות במקרים רבים חלק מהפתרון לבעיה, אבל תרופות בפני עצמן לא יכולות להציל את הנישואין שלכם, הציפרלקס לא יסדר לך את העבודה שאתה לא אוהב וכדור שינה לא יפתור לך את הבעיה כשיש לך עסק כושל. אם אתה רוצה לפתור את הבעיות שלך אתה בדרך כלל צריך לעשות את זה בעצמך, ובאמצעות כלים שונים כמו טיפול פסיכולוגי ואפילו טיפול תרופתי לפרק זמן מסויים. אחרים דווקא מגיעים כי הם באמת צריכים טיפול תרופתי אבל לא מעוניינים בו, יקבלו לפעמים הסבר על היתרונות והחסרונות של הטיפול התרופתי כחלק מהמכלול של הטיפול שהם צריכים. לפעמים הטיפול התרופתי הוא רק טיפול זמני שלא יפתור להם את הבעיות, אבל כזה שמאפשר לאדם להתפנות כדי להתמודד טוב יותר ואז הם יוכלו למצוא פתרון קבוע לאתגרים שעומדים בפניהם.
אם נשאיר בצד את סוגיית התרופות, יש משהו שכמעט כל המטופלים שבאים אלי שומעים בוריאציה כזו או אחרת. הדברים האלו מתאימים לרוב האנשים, הם משפיעים באופן ישיר על המצב הנפשי שלנו כולנו חוטאים בהתייחסות לגביהם וכל אחד מאיתנו יכול לעשות משהו בעצמו לגביהם. כל זה בלי להתייחס בכלל למצוקה הנפשית של אנשים וכולנו יכולים לעשות את זה בלי קשר לסוגיה של תרופות כן או לא. המוח שלכם והגוף שלכם צריכים את המרכיבים הנחוצים לפעילות תקינה. המוח צריך את הכלים המתאימים כדי שהוא יתפקד כמו שצריך.
תישנו מספיק
כולנו צריכים לישון. ישנם מחקרים רבים שמראים שכשאנשים לא ישנים מספיק, לדוגמא בזמן שירות צבאי או בעבודות שדורשות מהם לעבוד שעות ארוכות מאד, אז רמת התפקוד הקוגניטיבי שלהם יורדת והם הופכים לרגישים יותר, עצבניים יותר, תוקפניים יותר והתגובות שלהם לאירועים וגירויים מתדרדרת עד שבסופו של דבר עם מתחילים להתפרק. ברור שרוב האנשים לא מגיעים למצב של התפרקות מחוסר שינה, אבל חלק גדול מהאנשים לא ישן מספיק שעות, לא הולך לישון בזמן, עושה כל מני החלטות שגויות בנוגע להרגלי השינה שלו (כמו לאכול, לראות סרטים לפני השינה ועוד).
אז בין אם מרגישים שקצה נפשכם ואתם חייבים יעוץ מקצועי או שלא, מאד מומלץ לטפל בהרגלי השינה שלכם. המשמעות היא לסגל שעות שינה מסודרות (גם בסופי שבוע), להרגיל את עצמכם להרגע בצורה בריאה בסוף היום ובעיקר, ליצור לעצמכם סביבת שינה בריאה.
תאכלו בריא
האמת, היא שמה שנכנס לנו בפה זה מה שישפיע על הבריאות שלנו. אם נאכל בצורה לא בריאה, גם הבריאות שלנו תהיה פחות טובה. אם אנחנו אוכלים לא טוב, אנחנו גם מרגישים פחות טוב. אם אנחנו מרגישים פחות טוב, הרי שאנחנו מסתכלים על המתרחש סביבנו בצורה פחות חיובית וכך הלאה. אם אנחנו אוכלים לא טוב זה ישפיע על השרירים שלנו, על כלי הדם ועל הלב ובסופו של דבר ישפיע לרעה גם על המוח שלנו. יש מחקרים שמצאו שתזונה ים תיכונית מאוזנת עוזרת לאנשים בהתמודדות עם דיכאון. אז אם אתם תקועים עכשיו בבית וזה די מבאס, אל תעברו לאכול בורקסים וממתקים. זה לא בריא.
פעילות גופנית
כתבתי כבר שהמוח שלנו מושפע מהבריאות הגופנית שלנו (הרי הם מחוברים להם), אז באופן טבעי אם אנחנו משמרים את הבריאות על ידי שינה טובה ותזונה מאוזנת גם פעילות גופנית קבועה יכולה להשליך באופן ישיר על הבריאות של כלי הדם במוח, על חילוף החומרים ובכלל על ההרגשה הכללית שלנו. אם אנחנו שומרים על הגוף אנחנו שומרים גם על המוח.
מינון או הימנעות משימוש בחומרים ממכרים
חלק משמעותי מהאנשים שבאים אלי, בין אם הם רוצים תרופות או שלא, לא רואים שום קשר בין שימוש בחומרים שונים לבין מצבם הנפשי. רוב האנשים שצורכים חומרים כמו אלכוהול או מריחואנה בתדירות יומיומית לא עושים את זה כי זה עושה להם נעים בכפות הרגליים. אנשים משתמשים בחומרים האלו כי זה משפיע על המוח שלהם. כי הם היו לחוצים מדי, מוטרדים מדי, מוצפים מדי או משהו מדי, והם הרגישו צורך לטפל בעצמם. יש אנשים שלוקחים תרופות ממריצות כדי להתעורר בבוקר, מריחואנה בצהרים כדי להרגע ותרופות שינה כדי להרגיע את המוח בלילה. העובדה שאתה יכול לקנות את זה בסופר או לקחת מחברים לא הופך את זה לטוב עבורך, במיוחד אם לטווח ארוך הם יכולים להחמיר את מצבך.
למעשה, חלק מהחומרים האלו יותר מסוכנים עבורכם מכל תרופה שאי פעם תשתמשו בה. אלכוהול מסוכן ללב ולכבד שלכם. ניקוטין ישפיע לרעה על כלי הדם והריאות שלכם. שלא לדבר על קנאביס שנחשב מאד ידידותי אבל מי שראה מישהו שצורך קנאביס בכמויות משמעותיות יודע עד כמה זה יכול להיות לא נכון. ולא אומר כמעט כלום על זה שהמריחואנה שאתם משתמשים בה היום איננה טבעית בכלל אלא מהונדסת גנטית. הטבע לא תכנן אותה ככה. אז אם אתם משתמשים בחומרים כאלו, תשתמשו בהם בתבונה.
אז אם אתם רוצים לשפר את הבריאות הנפשית שלכם, תתחילו אצלכם בגוף. תשמרו עליו.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
7 תגובות לרשימה ”דברים לשיפור הבריאות הנפשית“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום רביעי, 03 ביוני 2020 בשעה 15:14
השאלה מה עושים עם נדודי שינה שרק כדור שינה יכול להם…
לצערי אני כבר שנים מחפשת כל פיתרון אפשרי ועדיין לא מצאתי.
(פסיכותרפיה ,נשימות , דיקור , טיפול של חסך בשינה ועוד)
שבת, 13 ביוני 2020 בשעה 12:26
@שיר, שאלה טובה, אולי כדאי לכתוב מדריך על זה…
יום רביעי, 17 ביוני 2020 בשעה 21:33
יש אנשים שאין להם כוח לעשות פעילות גופנית גם בגלל הדיכאון שלהם ועוד
יום ראשון, 21 ביוני 2020 בשעה 21:23
אם כדאי להמנע מתרופות. מה דעתך, ד"ר לוינסקי, על המכשיר אלפא סטים?
תודה
יום שלישי, 23 ביוני 2020 בשעה 10:58
@מרים, לא אמרתי שכדאי להימנע מתרופות, אלא שזו רק אחת האפשרויות. בנוגע למכשיר, זו לא אופציה טיפולית מומלצת בשום Guideline בארה"ב או באירופה. אני חושב זו תשובה טובה.
יום שלישי, 23 ביוני 2020 בשעה 22:57
תודה רבה , אשמח ממש למאמר / מדריך בנושא נדודי שינה מלבד הגיינת שינה שלא פותרת את הבעייה לכולם וכדורי שינה..
יום רביעי, 24 ביוני 2020 בשעה 11:44
תודה, זה מעניין, הרי ההמלצות האלה ידועות לכולם ומפורסמות בכל מקום אפשרי, ועדיין- כנראה שרוב האנשים מתקשים לבצע אותן. מבחינתי (אני מלווה אמהות באתגרי ההורות) המחקר ותשומת הלב היא לגבי מה יוכל לעזור לכל אחת באופן אישי להגיע למקום בו היא מסוגלת לעשות את הדברים הללו כדרך חיים שהיא לטובתה. מה עומד בינה ובים זה ואיך אני כמלווה וכאדם יכולה לסייע לה ולאחרות לנוע אל מקום טוב יותר עבורה.