יש כל מני סוגי דיכאון. יש דיכאון קל, יש דיכאון מאג'ורי ויש גם דיכאון לא טיפוסי, Atypical. אבל בניגוד לשמו, הוא נפוץ יותר ממה שחושבים ולכן כדאי להכיר גם אותו. בגלל שהתסמינים שלו שונים מהתסמינים של דיכאון קלאסי, אנשים נוטים לפספס אותו.
היסטורית, המונח דיכאון לא טיפוסי (Atypical depression) ניתן לפני שנים רבות לקבוצת מטופלים שסבלו מדיכאון, לא הגיבו לטיפול המקובל באותו זמן של נוגדי דיכאון טריציקליים או לטיפול בנזעי חשמל, אבל כן הגיבו לטיפול בתרופות ממשפחת ה MAOi. באותו זמן לא היו תכשירים מודרניים כמו SSRI (ציפרלקס, פרוזאק ודומיהם) שהיום אנו יודעים שגם אנשים עם דיכאון לא טיפוסי יכולים להגיב להם היטב.
אז הנה כמה נקודות שכדאי לדעת על דיכאון אטיפי:
דיכאון אטיפי יכול להתבטא בתגובתיות מצב הרוח או רגישות יתר
אחד המאפיינים של דיכאון אטיפי הוא 'mood reactivity' או תגובתיות מצב הרוח. אצל אנשים רבים שסובלים מדיכאון, מצב הרוח לא מושפע מאירועים המתרחשים סביבם. לעומת זאת הסובלים מדיכאון אטיפי יכולים להינות ולשמוח כשמשהו סביבם משמח כמו ביקור של הנכדים או אם מישהו אהוב מתקשר. באותה מידה, גם חוויות שליליות מורגשות על ידי מי שסובל מדיכאון אטיפי, ולעיתים אפילו ביתר עוצמה. לדוגמא מספיק אם מישהו בעבודה יאמר לך שהפרוייקט היה 'בסדר' ולא מצויין, אתה יכול להגיב בפגיעה תפקודית שתמשך ימים ואף שבועות. הרגישות הזו יכולה לשבש לחלוטין את התפקוד החברתי או התעסוקתי.
אנשים עם דיכאון אטיפי יכולים לסבול מכבדות
מסיבה לא ברורה, חלק מהאנשים שמתמודדים עם דיכאון מדווחים על תחושה של כבדות בגפיים. רוב האנשים שסובלים מדיכאון מרגישים עייפות, אבל אלו שמתמודדים עם דיכאון אטיפי מדווחים לעיתים על תופעה יחודית, כאילו חיברו להם משקולות לידיים או לרגליים ותחושה שממש קשה להם להניע את הגפיים. לתופעה הזו קוראים leaden paralysis.
אנשים עם דיכאון אטיפי נוטים לאכול ולישון יותר.
רוב האנשים שסובלים מדכאון מתמודדים עם הפרעות שינה וירידה בתאבון. אבל דיכאון אטיפי גורם לאנשים לאכול הרבה מעבר לרגיל, ולרצות לישון יותר ממה שהם רגילים. אנשים עם דיכאון אטיפי לפעמים מעלים במשקל בזמן הדיכאון כי הם נוטים לאכול מאכלים מרגיעים כמו בורקסים, חטיפים או פיצה. הם יכולים לישון בלי בעיה שעות ארוכות, בעוד האחרים סובלים מקושי להרדם, מיקיצות מרובות או מיקיצה מוקדמת.
התסמינים לרוב מופיעים בגיל צעיר יותר ונוטים להיות כרוניים
במקרים של דיכאון אטיפי, התסמינים נוטים להתחיל בגיל צעיר יותר, לפני גיל 20 ולא חולפים בקלות רבה. יש אפילו מחקר שמראה שככל שהתסמינים מתחילים בגיל צעיר יותר, כך הסיכוי שהאדם שסובל מדיכאון אטיפי יאכל וישן יותר. בנוסף, נראה כי נשים יותר סובלות מדיכאון אטיפי מגברים ויש החושבים שדיכאון אטיפי הוא סוג דיכאון שמבטא שילוב של הופעה בגיל צעיר אצל נשים יחד עם תסמינים כרוניים אפל פחות קשים. דיכאון אטיפי מופיע לפעמים יחד עם הפרעה ביפולרית, אבל כמובן מדובר בהפרעה שונה.
אז אם יש לכם דיכאון מתמשך, ואתם לא מבינים מדוע הטיפולים שלקחתם עד היום לא עזרו, יכול להיות שמדובר בתת-סוג של דיכאון שצריך התייחסות טיפה שונה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”דיכאון, אבל לא טיפוסי“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 02 בדצמבר 2021 בשעה 1:08
סוף סוף אני