אין שום דבר שמתסכל יותר כשהתרופה היא גם חלק מהבעיה. דיכאון מופיע במקרים רבים ביחד עם מחלות גופניות כמו סרטן, אירועים מוחיים או מחלות לב ופעמים רבות התרופות למחלות אלו משפיעות גם הן על הדיכאון ועל תרופות אחרות, דבר שמסבך את הטיפול.
כדי לנהל בצורה נבונה את הטיפול בדיכאון שלכם, אתם צריכים לעבוד יחד עם הרופאים שמטפלים בכם כדי לבחון את כל התרופות שאתם לוקחים ולוודא שהם לא נוגדות/סותרות אחת את השניה. יש גם תרופות שיכולות בעצמן לגרום לדיכאון, ברמה כזו או אחרת וכדאי לכן להכיר אותן. הכנתי רשימה מתומצתת של חלק מהתרופות, בכל מקרה כדאי לדווח על כל התרופות ו/או חומרים אחרים שאתם לוקחים לכל הרופאים שמטפלים בכם.
תרופות נוירולוגיות
הרבה תרופות נוירולוגיות משמשות גם לטיפול במצבים שקשורים לבריאות הנפש, לדוגמא לטיפול במאניה דיפרסיה. אבל חלקן גם נמצאו כמשרות דיכאון, לדוגמא ברביטורטים או טופמקס יכולות לגרום לתסמינים דיכאוניים. בגלל שהתרופות האלו משפיעות על מערכת ה GABA, הן גורמות פעמים רבות לעייפות, טשטוש ומצב רוח ירוד. תרופות לפרקינסון כמו דופיקר (levodopa) או פק-מרץ (Amantadine) גם יכולות להחמיר תסמינים דכאוניים. אנשים עם הסטוריה של דיכאון אשר נוטלים את התרופות האלו צריכים לעקוב בצורה הדוקה כשהם נוטלים את התרופות האלו.
תרופות למחלות קרדיאליות
הקשר בין תרופות ללחץ דם לבין דיכאון נמצא במספר רב של מחקרים. תרופות אשר משפיעות גם על מערכת העצבים המרכזית כמו קלונידין יכולה במקרים מסויימים לגרום או להחמיר דיכאון. תרופות כמו דראלין (Propranolol) יכולות גם לגרום לתסמינים דכאוניים. בניגוד לכך, לא נמצא קשר מובהק סטטיסטית בין תרופות נגד שומנים בדם לבין דיכאון (למרות מספר מחקרים בנושא).
אנטיביוטיקה וטיפול לצינון
למרות שרוב האנטיביוטיקות שבהן משתמשים לטיפול בזיהומים שונים כנראה לא יגרמו לכם לדיכאון, יש מחקרים שמראים שחלק מהתכשירים כמו קינולונים (כמו ציפרודקס), פלג'יל (Metronidazole), או ציקלוסרין נמצאו קשורים בתסמיני דיכאון. בדרך כלל נוטלים אנטיביוטיקה לזמן קצר, כך שזה לא מהווה בעיה, אבל אם אתם לוקחים אנטיביוטיקה לתקופה ממושכת כדאי להתייע עם הרופא שלכם.
תרופות לצינון שלרוב נמכרות בלי מרשם מכילות פסאודו-אפדרין נגד הנזלת. שימוש נרחב בתרופות האלו, יכול להחמיר תסמיני חרדה דווקא ופחות דיכאון. אבל מי שסובל מדיכאון יכול לסבול גם מחרדה וכדאי לזכור זאת.
תרופות נגד דיכאון וחרדה
לפעמים תרופות שמשמשות אותנו לטיפול בדיכאון וחרדה יכולות לגרום לתגובה הפוכה, לרוב בשבועות הראשונים של הטיפול. יש עדויות לכך שחלק מתרופות נוגדות החרדה ממשפחת ה SSRI כמו ציפרלקס או פריזמה יכולות לגרום לדוגמא להחמרה בחרדה בשבוע הראשון של הטיפול למרות שלרוב החרדה שוכחת אחרי זמן קצר ומצב האדם משתפר. יש גם דיווחים שוולבוטרין יכולה לעורר חרדה. לכן כדאי להיות בקשר עם הפסיכיאטר שלכם בזמן שאתם מתחילים טיפול פסיכיאטרי.
תרופות לסרטן
בין 10 ל 25 אחוז מהאנשים שלוקים בסרטן מפתחים תסמינים דיכאוניים. הקושי הוא שבטיפול בסרטן מעורבים לרוב תרופות רבות וקשה לכן למצוא קשר ישיר בין התרופה שאתם לוקחים לבין התסמינים הדכאוניים. חלק מהתרופות (לדוגמא וינקריסטין) חוסמים את השחרור של dopamine-ß-hyroxylase ולכן יכולים לגרום לעצבנות ודיכאון. תכשירים אחרים כמו סיקלוסרין או טמוקסיפן נחשבים ככאלו שיכולים להשרות דיכאון. תרופות אחרות משפיעות על המערכת ההורמונלית, לדוגמא חלק מהתרופות שמטפלות בסרטן השד כמו טמוקסיפן. למערכת ההורמונלית יש קשר ישיר למצב הרוח ולכן צריך להתייחס לעובדה הזו.
טיפולים הורמונלים
כמו שכתבתי קודם, ידוע שגלולות למניעת הריון יכולות להיות קשורים לדיכאון. בקבוצות השונות של הגלולות והתכשירים ההורמונלים שמטפלים בתהליך הפריון אצל נשים שמתקשות להרות, גם יש עדויות להתגברות תסמינים דיכאוניים וחרדתיים ולכן כדאי להתייחס לכך בשיחות עם הרופא המטפל.
לסיכום, בכל מקרה שאתם לוקחים תרופות קבועות, כדאי להתייעץ הן עם הרופא המטפל והן עם הפסיכיאטר שלכם (אם יש לכם). אינטראקציות בין תרופתיות הן שיקול חשוב בטיפול שלכם וכדאי להתמודד איתו.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
תגובה אחת לרשימה ”תרופות שיכולות לגרום לדיכאון“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 03 ביוני 2019 בשעה 19:48
זה כמובן לא מדעי, ואני לא יודע מהן הסיבות לכך, אבל שמתי לב שפעמים רבות כאשר אני נוטל ריטלין או קונצרטה משתלטת עלי עגמימות.