אנשים, ביחוד מנהלים, מעדיפים לעבוד עם אנשים שמסכימים איתם, שקל לעבוד איתם ושלא מתנגדים לנו באופן ישיר. למרות שפעמים רבות זו ההתנהלות הנוחה עבורנו היא לא בהכרח ההתנהלות הנכונה כיוון שהדרך שיש בה הכי פחות התנגדות היא לא תמיד הדרך הטובה ביותר.
לצערנו, יש גם הרבה מקרים שאנחנו צריכים לעבוד עם אנשים שאנחנו לא סובלים במיוחד. מקרה קלאסי זה כשהבוס שלך בלתי נסבל, אבל לפעמים גם מישהו מקביל לך במחלקה שאת צריכה לעבוד מולו, או אחד הכפיפים שלך מתנהג בצורה שמעצבנת את הסביבה, לא משתפת פעולה ואפילו פוגעת ביכולת שלך להשיג את המטרות והיעדים שלך.
באופן אישי, אני אוהב לייצר שיתופי פעולה, אני אוהב לעבוד עם אנשים וצוותים ואני מאמין שצוותים יכולים להשיג תוצאות טובות יותר מאשר אינידבידואלים שלא משתפים פעולה עם אחרים. חוסר הסכמה אינו דבר רע בהכרח, והוא מבין לפתרונות יצירתיים שפעמים רבות טובים יותר מהפתרונות הקלים והפשוטים. אבל לפעמים יש אנשים שממש קשה לעבוד איתם, ולפעמים אתה מוצא את עצמך בסיטואציה שבה אתה מנהל עובד מוכשר יותר או פחות שאתה ממש לא סובל. מה אתה כמנהל יכול לעשות? אני מפריד כמובן את הסיטואציה מאנשים שהם לא מוכשרים בכלל, או סתם עצלנים שנשארו בגלל קביעות או ותק או שהועד שומר עליהם בגלל פוליטיקה. במקרים האלו אין הרבה מה לעשות מלבד ליצר מסלולים עוקפים כדי שלפחות לא יגרמו נזק.
תכירו בכך שזה הטבע האנושי לחבב אנשים מסויימים ולא לחבב אחרים ובמקרים חריגים גם לא לסבול מישהו. אין טעם לכעוס על עצמכם על כך שאתם לא אוהבים מישהו. אבל כל עוד המישהו או מישהי האלו נמצאים ואתם צריכים לעבוד איתם, תחפשו הזדמנויות פרודוקטיביות להתקדם במקום להמשיך להתעסק במחשבות השליליות על אותו אדם.
תכירו בכך שזו העבודה. אם ההכרות היתה במסגרת החברתית שלכם, פשוט הייתם מנתקים מגע. אבל כאן זו עבודה ולא שעות הפנאי, ואתם מקבלים שכר עבור העבודה שלכם, אלו יחסי עבודה ולא יחסי חברות. בעבודה, אפשר להשיג תוצאות טובות גם עם מי שאתם עובדים איתו הוא לא חבר שלכם. אבל כחלק מההבנה, אתה צריך לזכור שבגלל שאתה לא סובל אותו, אולי תתנהג כלפיו בצורה לא הגונה או פוגעתית ולא תצליח לראות גם את הדברים הטובים שהוא יכול להביא לעבודה המשותפת.
תנסו להסתכל מנקודת המבט של מישהו אחר. זו טכניקה חשובה לכל מנהל ובכל שלב של החיים. אף אחד לא מושלם, לכל אחד מאיתנו יש פגמים. יש אפשרות תאורטית שחלק מהיחסים העכורים שלכם קשורה גם בהתנהגות שלכם ולא בשלו. האם יש דברים שאתם עושים שגורמים להחמרה בהתנהגות שלו?
תתרכזו בעצמכם: אתם צריכים ללמוד איך לנהל את התסכול שלכם מכך שאתם עובדים עם מישהו בלתי נספל. תחשבו על הסיבה שאתם מתנהגים כמו שאתם מתנהגים. האם זה בגלל שהם מזכירים לכם מישהו אחר שהוא בעצמו בלתי נסבל? האם אתם חוששים להיות דומים לו? האם הם שייכים לקבוצת אוכלוסיה מסויימת שאני לא מסתדר איתה? (זו שאלה שמאד קשה לשאול את עצמנו)
תזייפו. כולם רוצים שיאהבו אותם. אז גם אם אתם לא בדיוק מסמפטים מישהו שעובד איתכם, אתם לא חייבים להראות את זה כל הזמן. תלמדו להיות דיפלומטים בהתנהגות, רגועים בהליכות ומאורגנים. גם כשאתם נותנים חוות דעת על העבודה שלהם (אם אתם המנהלים שלהם או אם אתם נשאלים), תשאירו את זה מחוץ לגליון ההערכה. תנסו להיות הגונים עם עצמכם ובכך גם עם העובד.
עקרונות שצריך להקפיד עליהם בהתמודדות עם מישהו בלתי נסבל:
צריך לזכור שלא כל האנשים הבעייתיים גם מוכשרים, וכדאי להפריד בין סוגי האנשים כדי לא לבזבז אנרגיה על מישהו שההשקעה בו תהיה מיותרת. הדרך לא תהיה קלה, אבל יתכן שהתוצאה תהיה הרבה יותר טובה משחשבתם.
יש לכם עוד עצות איך לעבוד עם אנשים מעצבנים?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
3 תגובות לרשימה ”איך לעבוד עם אנשים בלתי נסבלים“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שישי, 01 במרץ 2019 בשעה 13:05
קודם כל שכל אחד יסתכל על עצמו. כתבת את זה אבל אני מדגיש ומחמיר. אתה חושב שמישהו מולך בלתי נסבל אבל כדאי שתניח שכל הבעיה אצלך ואתה הבלתי נסבל והוא פשוט מגיב לבלתי נסבלות שלך. אולי למעשה שניכם בלתי נסבלים או שאתם פשוט בכלל לא מתאימים, אבל הכי בטוח שתאשים את עצמך בלבד.
יום שישי, 01 במרץ 2019 בשעה 16:39
אני לא מסכים. כל אחד חייב להתבונן בחלק שלו באינטראקציה, אבל לא צריך להניח שכל הבעיה אצלנו. לפעמים צריך שניים לטנגו.
יום ראשון, 17 במרץ 2019 בשעה 15:24
הקביעה שמישהו הוא בלתי נסבל נוצרת אצלנו בעצמנו. זוהי הגזמה שלנו כלפי התנהגות (או מראה, לפעמים) של אדם מסוים. זה נוצר בשלבים ע"י המוח שלנו כשהוא מפריז בערכו של האדם המסוים לטוב ולמוטב. הרוב תלוי בי. זאת משום שלעתים קורה שהוא מתנהג בצורה שלילית באופן חד פעמי, או שנדמה לי שהוא מסתכל עלי במבט כזה או אחר, אך לאחר מעשה, אני הוא זה שמחליט כיצד לפרש וגם אם באופן מוטעה אני יכול לתקן בעצמי על ידי הסתכלות או תגובה חיובית, שכמובן תשפיע גם עליו להבא- "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם".