יש הרבה ספרים ומאמרי עזרה עצמית בנושא הפרעת קשב שעוסקים בתסמינים, בטיפולים ובאתגרים של הפרעת קשב. אפילו אני כתבתי כמה. אבל כדי להתמודד בצורה טובה עם הפרעת קשב חייבים להתמדד עם תחושת האשמה והבושה שמלווים התמודדות רבת שנים עם הפרעת קשב, אחרת כל הצלחה תהיה קצרת טווח.
הסיבה לכך היא שאם לא מתמודדים עם התחושות הקבועות של אשמה ושל בושה, שהופכים עם השנים לחלק מהאמונה של האדם שמתמודד עם הפרעת קשב, אז התחושות האלו הן מה שמנהל את ההתנהגות ואת ההחלטות שלכם. אמונות כאלו מתפתחות לאחר שנים של התמודדות עם הפרעת קשב (ובמיוחד כשהיא אינה מטופלת כראוי) וגורמות לנו להתקשות לעשות שינוי. הן גורמות לנו לנפנף הצידה את ההצלחות שלנו ולהתרכז בכשלונות העבר או לטחון במחשבות שיחות עם אנשים במקום להתקדם קדימה.
אם ניקח לדוגמא מישהו שלא אובחן כסובל מהפרעת קשב או שלא טופל בילדותו, פעמים רבות כשהם מתבגרים הם מרגישים פער בין היכולות שלהם לבין המימוש של אותם יכולות. יש תחושה של אשמה על חוסר ההצלחה ותחושות של תסכול על הקושי להתפתח לפי התוכניות שהם תיכננו עבור עצמם. גם כשהם נהנים לעסוק בתחום מסויים, יש סיכוי גדול שהם לא יצליחו כמו שהם מצפים מעצמם ואפילו לאחר שהם מאובחנים ומתחילים טיפול וחלק מהתסמינים משתפרים הם יכולים למצוא את עצמם בעבודה שלא מתאימה לאתגרים שאיתם אדם עם הפרעת קשב מתמודד. זה קורה, כי הרבה פעמים יש חוסר הבנה של מהות ההפרעה וקבלת החלטות אימפולסיבית או לא מתוכננת. במצבים אלו, אין פלא שהאמונה הבסיסית של אשמה וחוסר יכולת ממשיכים ללוות אותם גם לאחר האבחון ותחת טיפול.
בושה איננה רק תחושה. היא גם אמונה שאתה שבור, דפוק, חסר יכולת. אם אתה מאמין בזה, אתה יכול להיות מפוחד וחרד. אמונות יסוד כאלו מתפתחות בגיל הילדות ולאורך גיל העשרה ולא נעלמות כשאתה מגיע לגיל עשרים או מאובחן עם הפרעת קשב. הקול הפנימי, הביקורתי ממשיך לומר לך מאחרי הקלעים שלא תצליח, שתיכשל והוא פעמים רבות זה שמנהל אותך באמת. אצל חלק מהאנשים שיש להם הפרעת קשב, הקול הפנימי הזה מאד חזק.
אימון להפרעת קשב או טיפולי CBT, מתמודדים עם הסיפורים האלו שאנחנו מספרים לעצמנו על מי שאנחנו וכיצד שהם משפיעים על איך שאנחנו מרגישים ובמה אנחנו מאמינים. נשמע לכם מוכר? אתם שומעים את הקול הזה שכל הזמן מוריד אותכם, מוצץ לכם את האנרגיה, מחמיר לכם את הקשיים ומוציא לכם את המוטיבציה?
אם כן, יש מה שאתם יכולים לעשות. הכי טוב לעשות את זה יחד עם איש מקצוע כמו מאמן להפרעת קשב או מטפל CBT עם התמחות בהפרעה. כדי שזה יצליח, אתם צריכים לעבור מספר שלבים:
בשלב הראשון, כדאי שתשימו לב לקול הפנימי ובאילו סיטואציות הוא מופיע. האם הוא מופיע כשאתם משועממים או כשאתם תחת לחץ, האם הוא מופיע כשאתם בשיחה עם דמות סמכותית או כשאתם מחלקים הוראות למישהו אחר? אחרי שתלמדו להבחין בו תוכלו להתמודד איתו טוב יותר.
כדי להתמודד, בשלב השני תצטרכו להבין מה הוא אומר ועל איזה מסרים הוא חוזר. האם הוא אומר שאתם לא מסוגלים להתרכז? האם שאתם דפוקים? האם הוא טוען שלא תצליחו לבצע את המשימה? הקול הפנימי נוטה לחזור על עצמו ואם אתם שמים לב מספיק זמן, תוכלו גם לראות איזה סוג קול פנימי יש לכם. האם הוא ביקורתי? מאשים, שלילי?
בשלב האחרון, תוכלו יחד עם המטפל או המאמן שלכם להתמודד עם הקול הפנימי. יש מחקרים רבים שמראים שחשיבה חיובית (אפילו אם זה נשמע לנו טפשי) עוזרת אם חוזרים עליה מספיק פעמים ואם היא מתוכננת נכון. טיפול טוב בהפרעת קשב יכול לעזור לכם למנף את היכולות שלכם למקסימום האפשרי.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
2 תגובות לרשימה ”יש לך הפרעת קשב ואת/ה תקוע/ה?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום חמישי, 07 בנובמבר 2019 בשעה 10:01
תודה רבה על המאמר. פקחת לי את העיניים.
האם יש לך המלצות למאמן או מטפל CBT מומלץ בירושלים או גוש עציון?
יום שישי, 03 בינואר 2020 בשעה 7:36
האם קשיי התארגנות אצל ילדה בכיתה ז הינם סוג של הפרעת קשב וריכוז?
יש קווים כאלה אצל אביה,
איך מאבחנים?
איך מטפלים?
אני לא מכירה את הבעיה מהסביבה הקרובה שלי ולא רוצה לגעור בילדה כי נראה לי שהיא משתדלת ויש לה קושי אמיתי.