אז הלכתם לרופא שמתמחה בהפרעת קשב ועברתם אבחון מסודר, ועכשיו הרופא ממליץ על התחלת טיפול תרופתי מסויים. אצל חלק מהאנשים זה הרגע הכי מפחיד.
ההחלטה אם לקחת טיפול תרופתי גורמת לאנשים לפעמים להלחץ, להתחבט בסוגיה ולאבד שינה. הורים לילדים עם הפרעת קשב חוששים מההשפעה האפשרית על מוחו של ילדם האהוב ואחרים מפחדים מתופעות הלוואי האפשריות שמי שלוקח טיפול תרופתי יכול לפעמים להרגיש. אז הם מחכים, ומתלבטים, ומתעכבים, ומתלבטים. לפעמים שנים. עד שהם מנסים.
מצד שני, החיים עם הפרעת קשב יכולים להיות במקרים מסויימים כל כך משובשים עבור אדם שסובל מהפרעת קשב ועבור הסובבים אותו, בין אם אלו הורים, אחים או בני זוג. במקרים מסויימים האדם או בן המשפחה חושב "תודה לאל!, סוף סוף פתרון לכל הבעיות. בלי האי שקט, בלי הפיזור, בלי השכחנות".
יש הורים שממש מתחננים לרופא לתת לילד שלהם איזה כדור. משהו שיעזור להתמודד עם הבלאגן ועם התשישות של ההורים. ולא מדובר בהורים שזה הפתרון הראשון שהם בחרו. בדרך כלל הילד כבר היה טיפול רגשי אחד או שניים, או שלושה, ורכיבה טיפולית, והידרו, ואסטרטגיות למידה, ולקח גם תכשיר הומאופתי וגם תוספי מזון ודיאטה חושית ונוירופידבק. ואם בסוף הוא לוקח תרופות ואפילו הופך מרוכז ויושב ולומד והציונים משתפרים והחברים חוזרים לפעמים מגיעה בעיה חדשה. תופעות לוואי.
תופעות הלוואי הנפוצות ביותר בתחילת טיפול תרופתי הן ירידה בתאבון, כאבי ראש, יובש בפה וקשיים להירדם. אז מה אפשר לעשות? כלל האצבע הפשוט ביותר הוא לחכות. רוב תופעות הלוואי פוחתות עם הזמן או אף נעלמות. כשיש בעיה קטנה עם תופעות לוואי אבל התרופה עוזרת בצורה משמעותית, אנחנו בדילמה: האם לחיות עם תופעת לוואי או לחיות עם הפרעת הקשב הלא מווסתת.
הנה כמה טיפים להתמודדות עם תופעות לוואי נפוצות של תרופות ממריצות להפרעת קשב:
ירידה בתאבון או במשקל
כשאתם מתחילים תרופה חדשה יכולה להיות ירידה של קילו או שניים בתוך חודש. אבל לרוב, אנחנו מחזירים את הקילוגרמים שירדנו בתוך שלושת החודשים הבאים.
בעיות שינה
בעיות שינה נפוצות אצל אנשים הסובלים מהפרעת קשב בלי קשר לכדורים. חלקם סובלים מהפרעה במחזור השינה, חלקם הולכים לישון מאוחר כי הם מרגישים שבלילה יש להם זמן שקט לעשות דברים.
עצבנות ושינויי מצב רוח
עצבנות ותנודות במצבי הרוח או חרדה יכולים להיות תופעת לוואי של הטיפול התרופתי אך באותה מידה יכולים להעלות חשד שיש הפרעה נוספת שלא מאובחנת.
כאבי ראש
חלק מהנוטלים מדווחים על כאבי ראש בהתחלת הטיפול. בדרך כלל התופעה חולפת מעצמה. אפשר לקחת בשקט כדור נגד כאב ראש מדי פעם ואם התופעה לא חולפת, כדאי להתייעץ עם הרופא. יתכן שהוא ישנה את המינון או יחליף טיפול.
יובש בפה
מדובר בתופעת לוואי שלרוב חולפת מעצמה.
אלו התופעות הנפוצות ביותר. במקרים שבהן התופעות קיצוניות יותר או עיקשות ביותר אפשר וכדאי להתייעץ עם הרופא שרשם לכם את הטיפול מה לעשות בהמשך.
האם יש לכם טיפים משלכם?
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
3 תגובות לרשימה ”תופעות לוואי לתרופות לקשב ומה לעשות איתן“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 08 באפריל 2018 בשעה 18:56
תודה רבה על המאמר המפורט, עזר לי!
יום שני, 04 ביוני 2018 בשעה 15:59
האם יש מסגרות מיוחדות לילדים בתיכון עם הפרעת קשב וריכוז?
יש לי קרוב משפחה בכיתה ו עם יכולות קוגנטיביות גבוהות ולוקח ריטלין אבל קשה לומר שהוא מתפקד כילד נורמטיבי בביהס. השאלה מה יעשה בתיכון? מסגרת ישיבתית רגילה תעשה עימו עוול גדול….
יום שני, 26 באפריל 2021 בשעה 18:25
האם מוכרת תופעת לואי של רעב כתוצאה מנטילת סטימולנטים? גם עם קונצרטה וגם עם ויואנס אני מתחיל להיות רעב כשעתיים אחרי הנטילה. אני משער שזה איזשהו בלבול בין חרדה לרעב, אבל התחושה היא מאוד מובהקת.