איזון בין עבודה, משפחה והחיים הפרטיים שלנו תמיד היה אתגר עבורנו וכיום האתגר הזה רק הולך וגדל. ההשיגים הטכנולוגיים מאיימים להטביע אותנו בעומס המידע שהם מביאים עלינו. יום העבודה שלנו מלא בציפיה שאנו נוכל לבצע משימות רבות במקביל עם דגש על יעילות, יצרנות ויכולת להתחרות בעולם גלובלי.
אנשים מוצאים עצמם מתחרים לא רק במקבילים להם במשרד שלהם, אלא גם מול מתחרים בצד השני של כדור הארץ. הלחץ במקום העבודה רק מתגבר, במיוחד לאור המשבר הכלכלי הגלובלי וחוסר הוודאות במנהיגות המקומית שלנו.
דאגות כאלו יכולות להוביל לתחושה של לחץ מתגבר עבור עובדים, בין אם הם שכירים או עצמאיים ולפגוע בכל המרכיבים השונים של חייהם, הן מבחינת רמת התפקוד בעבודה והן מבחינת התחושה והתפקוד הגופני. ישנם סקרים שמראים שכמעט שני שליש מהעובדים מדווחים על תחושת לחץ גבוהה במיוחד בזמן שהם בעבודה, ולפחות רבע והמשתתפים דיווחו שהם מפספסים עבודה בגלל לחץ. אני מזכיר שלא תמיד צריך לפנות לפסיכיאטר בגלל תחושת לחץ, אבל אם הלחץ ממשיך, מתגבר או משתק, יכול להיות שיש מקום להתיעץ עם פסיכיאטר או פסיכולוג בנוגע להתנהלות שלכם.
למרבית המזל, יש פעולות שאנו יכולים לבצע על מנת לשפר את יכולת ההתמודדות שלנו ולהכין את עצמנו לאתגרים שעומדים בפנינו. ברור לכולם שהזמן הטוב ביותר לדאוג לעצמנו הוא 'עכשיו', ושמאד חשוב למקם את הבריאות שלנו גבוה בדירוג הדברים שאנחנו עושים. כשאנחנו חושבים על טיפול עצמי, רובנו מקשרים את המושג לפעילות גופנית ותזונה בריאה. הזמן שבו אנחנו 'דואגים לעצמנו' קורה לרוב לפני או אחרי העבודה, אבל לא בזמן העבודה. אבל העובדה שאנחנו במקום העבודה שלנו, לא סותר את הצורך בטיפול עצמי. בהתחשב בכמות השעות שאנחנו מבלים מדי שבוע בעבודה שלנו, נראה שיותר חשוב לבריאותנו וליחסים שלנו עם הסביבה דווקא לטפל בעצמנו בזמן שאנחנו בעבודה.
ישנם שני דברים שחשוב לזכור לפני שאתם מתחילים לטפל בעצמכם. לטיפול עצמי יש השפעה מצטברת, כך ששינוי קטן בתחום אחד בחיים יכול להשפיע בצורה טובה גם על תחומים אחרים בחיים. בנוסף, אפשר להתחיל בכל מקום וזה הרבה יותר פשוט ממה שחושבים. אין דרך אחת לטפל בעצמנו וכל דבר יכול להשפיע. לדוגמא, אם תתחילו לקחת הפסקת צהריים מסודרת במקום העבודה (לפחות 30-45 דקות) תתחילו לשים לב איך יש לכם יותר אנרגיה בסוף היום על מנת להתעסק בדברים אחרים, יצירתיים, מהנים או בריאותיים שישפרו את היומיום שלכם.
שבעת הצעדים הבאים שאני אפרט הם דברים שכל אחד מאיתנו יכול לעשות. אפשר להתייחס אליהם גם כצעדים למתחילים כיוון שככל שתתנסו בהם תגלו שיש דברים אישיים שאתם יכולים להפעיל על עצמכם והם מסייעים לכם אף יותר. הסדר כאן לא קובע, ואפשר להתחיל בכל שלב ברשימה.
אם תקפידו על חלק מהצעדים האלו, תבחינו תוך זמן לא ארוך שאתם יותר רגועים – ויותר ממוקדים.
יש לכם עוד טיפים להתמודדות עם לחץ במקום העבודה? רוצים פירוט גדול יותר? כתבו בתגובות.
ניתן לקבל עדכונים על רשימות חדשות באתר על ידי הרשמה לרשימת התפוצה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
6 תגובות לרשימה ”7 צעדים לטיפול עצמי בסביבת העבודה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 30 במרץ 2009 בשעה 19:16
זה אירוני שרשימה כזו מגיעה דווקא ממישהו כמוך,שחיי את הווב 2.0, 3.0 ושאר ירקות וירטואליים. במידה רבה אני תולה את האחריות ל"עבדות המודרנית" בבזמינות הטכנולוגית שמאפשר האינטרנט, זו שהקצינה את "מירוץ העכברים".
הרשימה הזו מריחה מדי DIY – קצרה, מנוסחת היטב ולא אומרת בעצם כלום. כך למשל סעיף מספר 1 – איך מגדירים את הגבולות המקצועיים? זה לא משהו שעושים בכמה ימים ו/או שבועות ולפעמים לא חודשים, ולפעמים צריך עזרה ממישהו בלעשות זאת. או למשל סעיף 6 – אני לא מסכימה עם זה שצמצום פעולות ללא מטרה מגבירה את תחושת השליטה. אדרבא, לעתים פעולות ללא מטרה, ספונטניות, הן אלה שמאפשרות לנו את המרחב שאנו זקוקים לו כדי לחוש שליטה.
יום שני, 30 במרץ 2009 בשעה 20:00
ברור שהרשימה הזו כללית מאד. היא בסיס לסדרה שלמה של רשימות שמפרטות כל אחת בנפרד סעיף בודד.
אני יותר ממסכים לגבי מה שאמרת. אתמול העברתי הרצאה בכנס דהמארקר בו הראתי את המנגנונים הפסיכולוגים שגורמים לנו להתנהג כמו שאנחנו מתנהגים בסביבות וירטואליות (פוסט שלם בקרוב).
בנוגע לסעיף 1. נכון, פעמים רבות צריך עזרה
בנוגע לסעיף 6 , זה תלוי איפה. פעולות חסרות מטרה לפעמים טובות ולפעמים מחבלות.
יום רביעי, 01 באפריל 2009 בשעה 20:10
כדי להגדיר גבולות מקצועיים, מספיק לענות על השאלות הבאות:
– על מה אני אחראי
– על מה אני לא אחראי.
– מי אחראי על התחומים שעליהם אני לא אחראי
– באילו שעות ביום ואילו ימים בשבוע אני אחראי ובאיזה לא
בד"כ רצוי לעשות זאת יחד עם הממונה הישיר, בשבוע הראשון בעבודה אבל גם אח"כ אפשר.
יום ראשון, 05 באפריל 2009 בשעה 5:44
השם שלך עלה לי בחלום, יש לי אח שסובל מהפרעה. הוא אינו מסוגל להתרכז בדבר אחד. ומנסה להספיק הכל ביחד.ומסרב לקבל יעוץ מקצועי. אך אני יכול לעזור לו?
בברכה
אליהו חנגרי
יום רביעי, 08 באפריל 2009 בשעה 17:07
אלי, אחד הדברים הכי קשים בחיים היא להודות שיש לנו בעיה. לא משנה באיזה תחום.
נסה אולי את זה
http://www.xn--4dbqbaje9ax6b.com/archives/239
יום חמישי, 13 בדצמבר 2018 בשעה 7:48
דווקא אני חושבת שזה פוסט מעולה.
אדפיס את 7 הכללים ואתלה במשרד שלי.
תודה
לא יזיק לי באמת.