פורסם במקור באוקטובר 2006
גלשתי לי לתומי בעמוד הראשי של Ynet ובעודי סורק את הכותרות הגעתי לערוץ הבריאות ושמתי לב לכותרת בעלת הפוטנציאל "פיתוח ישראלי – תחליף טבעי לריטלין". מובן שמייד הקשתי על הקישור הרלוונטי על מנת ללמוד על הפלא הזה, שאמור לתת פתרון לבעיה שמפריעה לילדים רבים ולעוד יותר מבוגרים שלא יודעים שיש להם בכלל את הבעיה.
בידיעה שהתקבלה בעצם מתוכנית הבריאות המשודרת בערוץ עשר נכתב בקצרה (ההדגשות שלי במקור):
שלושה עד תשעה אחוז מהישראלים לוקים בהפרעות קשב וריכוז (ADHD), תסמונת שמאופיינת באימפולסיביות, תזזיתיות, הפרעות בריכוז, חוסר מנוחה ושקט, שכחה ונטייה להתפרצויות זעם. מאז תחילת השימוש בריטלין חל מהפך באיכות חייהם של הסובלים, ילדים ומבוגרים כאחד, מההפרעה. אלא שריטלין טומן בחובו תופעות לוואי וסכנות, אם כי נדירות, ובהן “טיקים”, והפרעות פסיכיאטריות שונות. חברה ישראלית פיתחה תחליף לריטלין שעשוי חומרים טבעיים וללא תופעות לוואי.
במחקר נבדק התחליף החדש, העשוי על בסיס שומני, על הפרעות הקשב. הילדים הנבדקים חולקו לשלוש קבוצות :האחת טופלה בשמן קנולה, השניה בשמן דגים, והשלישית בתחליף שפותח.
לאחר שלושה חודשים, עברו הילדים מבחן TOVA לאבחון הפרעות קשב. מהמחקר עלה כי 60 אחוז מאלה שטופלו בתחליף החדש, נכנסו לתחום הנורמה של הבחינה, כלומר ללא תסמיני הפרעות קשב וללא תופעות לוואי. לדברי המפתחים, התחליף ישווק בתוך כשנה.
זהו. זה מה שכתוב בכתבה על משהו שאמור להיות תחליף לטיפול הכי יעיל שנמצא עד היום להפרעת קשב וריכוז. החלטתי לחקור את העניין ולצפות בכתבה המצולמת. שני אנשים יושבים שם עם המראיינת ואחד מתאר את נפלאות החומר החדש . לצערי לא ברור מי המרואיינים כי בשום מקום לא כתוב מי הם, אבל ברור שהדובר שייך לחברה ואילו השני שמנסה לומר משהו על הטיפול החדש מושתק מייד על ידי המראיין כך שאין לי מושג מה עמדתו בעניין.
אז הלכתי לאתר של היצרנית, שם כתוב שהם עשו מחקר חדש יחד עם איכילוב. נשמע נהדר. רק שאין שום מידע נוסף על המחקר. נו טוב. פניתי לאורים והתומים של הידע הרפואי: pubmed, המקום שבו נרשמים כל הפרסומים בעיתונים המדעיים שקשורים ברפואה ובריאות. חיפשתי דברים שקשורים ב Lipids, ADHD, TOVA ומצאתי רק מחקר אחד שלא קשור לחומר שמדברים עליו אצלנו. יכול להיות שהחומר החדש אכן עושה את כל מה שממציאיו טוענים, רק שאין לזה בדיוק הוכחות זמינות על כן אני לא יכול לומר כלום על המתודולוגיה של המחקר וזה נשמע כמו תרגיל שיווקי מוצלח.
אז מה יש לנו: תחום פופולרי (הפרעת קשב וריכוז), מחקר שמשווה בין שלושה סוגים שונים של שמנים, חברה שרוצה למכור מוצר ומסקנה מצוצה מהאצבע שהחומר הזה טוב יותר מתרופה שנמצאה יעילה בעבור מאות אלפי אנשים. במחקר אין כל השוואה בין החומר לבין ריטאלין, אז איך אפשר לטעון שזה יותר טוב או פחות טוב מריטאלין?. יכול להיות שמדובר בהמצאת המאה – אבל אף אחד לא טרח ובדק את זה…
בפעם הבאה נעשה מחקר שבו נותנים מיץ דיאטטי בטעם תפוז ומיץ דיאטטי בטעם ענבים לחולי סוכרת , ואחר כך נטען שהמיץ בטעם תפוזים יותר טוב מאינסולין. אז אמרנו.
הציבור מסתמך על התקשורת בכדי לקבל מידע אמין בנושאי בריאות. אבל האם אנחנו יכולים לסמוך עליהם באמת?
ניתן לקבל עדכונים על רשימות חדשות באתר על ידי הרשמה לרשימת התפוצה.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
הוספת תגובה