אחת מתופעות הלוואי העגומות של הפרעות קשה וריכוז, הם קשיים בזוגיות. הרבה מריבות ופרידות יכולות היו להיחסך לו הייתה מודעות ואנשים היו מבינים שאפשר להתמודד.
הפרעות קשב וריכוז (ADD) הן בעיה נפוצה מאד. אחד המספרים האחרונים שקראתי מדבר על 10% מהאוכלוסיה שסובלים מתסמינים של בעיות קשב וריכוז.
אבל עזבו אם זה 5% או 8% – העניין שחשוב באמת להבין הוא שהפרעת קשב וריכוז לא באה לידי ביטוי רק במהלך הלימודים (כמו שחושבים על ילדים) או בזמן העבודה. ההפרעה היא בעצם מאפיין של אותו אדם, שמלווה אותו בכל תחומי החיים. הוא צריך להתמודד איתה בכל היבט של החיים שלו ובכלל זה גם בקשרים החברתים והזוגיים, אשר מושפעים מאותו קושי בריכוז.
הפרעת קשב וריכוז יכולה להחריב זוגיות אבל בניגוד אולי למצבים אחרים, שני הצדדים יכולים לעשות משהו בעניין. כמובן, כדי לטפל בבעיה יש קודם כל לדעת שהיא קיימת.
אחת האתגרים הגדולים הוא שאחוז משמעותי מבין המבוגרים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז בכלל לא מודע לכך שיש להם בעיה. גם בן או בת הזוג לרוב לא מגדירים את ההתנהגות הספציפית של אותו אדם כסימפטום של הפרעת קשב ולכן אם הוא שוכח שהוא היה צריך לקחת את הילדים לדוגמא, בת הזוג יכולה לפרש את ההתנהגות כאילו שלבעלה לא אכפת והוא לא אחראי. כמובן שזה יכול להוביל לכעס ולתסכול.
צריך לזכור שסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז בפני עצמם לא מהווים בהכרח בעיה. לדוגמא אם אני מוסח בקלות כשאני בזמני החופשי זו לא בעיה. אבל אותו סימפטום כאשר בן הזוג מגיב למוסחות כלומר הוא מנסה לדבר אלי ומתעצבן ממני כי אני לא מקשיב לכל מה שהוא אומר, זה הרגע שבו נוצרת בעיה.
האדם עם בעיית הקשב לא שם לב לבן או בת הזוג, שמתעצבנים ומגיבים בכעס ואז מגיב בכעס בעצמו. נוצרת שרשרת אירועים שאפשר היה לבלום אותה בשלב מוקדם יותר.
מה אפשר לעשות על מנת לחזק את הזוגיות כשלאחד או שניים מבני הזוג יש הפרעת קשב וריכוז?
ללמוד על הבעיה – אם אתם יודעים איך הפרעת קשב וריכוז מתבטאת אצל אנשים מבוגרים, אז אתם גם תהיו יותר מוכנים לביטויים האלו כאשר הם יופיעו אצל בן/בת הזוג שלכם. אם תדעו שהוא או היא לא שמים לב למה שאמרתם בגלל הפרעת הקשב שלהם, זה אולי לא ימנע מכם לכעוס, אבל אולי יעזור לכם לכוון אותו למקומות נכונים יותר – כמו למציאת פתרונות יעילים יותר לבעיות שגרמו למריבה.
למצוא את הטיפול הנכון – טיפול נכון בהפרעת קשב וריכוז כולל מספר מרכיבים. בהבטים הפיסיולוגים של ההפרעה מטפלים על ידי טיפול תרופתי בתרופות כמו ריטלין או קונצרטה, שינויים בהרגלי החיים כמו הקפדה על שינה, פעילות גופנית, ובניית הרגלי התנהגות חדשים באמצעות אימון מוכוון להפרעת קשב, וכמובן התייחסות להבטים הפסיכולוגים של ההפרעה המשפיעים על תפיסת העולם של מי שסובל ממנה וגם על יחסיו עם הסביבה. אם הטיפול מתייחס רק לחלק מההבטים האלו אז הוא יהיה מוגבל ביכולתו להשפיע על איכות החיים של המטופל.
לזכור שבזוגיות יש שניים – אז נכון שלבן הזוג יש הפרעת קשב וריכוז, אבל הוא לא חי לבד. כמו שהוא צריך להבין את המגבלה שלו ולהתמודד איתה כל החיים, גם בן או בת הזוג צריכים להתמודד עם הפרעת הקשב של הזוג. כשמתחילים לעבוד על הזוגיות, פעמים רבות הצד שסובל מ-ADD מתחיל כשהוא כבר עם רגשות נחיתות, או עמדה מתגוננת בגלל שהוא רגיל שהוא לא בסדר. אחד הכללים החשובים כאן הוא להקפיד מצד אחד כן להטיל אחריות גם על בן הזוג עם ה-ADD ומצד שני גם לחלוק באחריות לפתרון.
לבנות הרגלים וסימנים. במקום להתרגז, כדאי לבנות מסגרת שתעזור לבן הזוג עם הפרעת קשב להתארגן. אחת הבעיות של אלו שסובלים מהפרעות קשב הוא קושי בהתארגנות שמוביל להתנהגות שנידמת כחסרת אחריות. אז כדאי לבנות יחד סדרה של כלים שיעזרו לכם לדלג על חוסר ההתארגנות והפיזור. אפשר ורצוי לעשות זאת יחד עם איש מקצוע.
לזכור את הפרעת הקשב וריכוז. אם אתם מבינים שבמקרים רבים ההפרעה היא שגורמת להתנהגות אז לפעמים אפשר לא לקחת דברים באופן אישי. אסור לנו להגדיר את בני הזוג שלנו בתור "הפרעת קשב וריכוז" אלא בתור מישהו שיש לו הפרעת קשב. ומצד שני, אם ננסה לפעמים להבין שלחיות עם הפרעת קשב כל יום וכל הזמן גורם למצוקה ולסבל אולי נכעס פחות. אולי אם נבין איך זה להתמודד עם הקושי נוכל לעזור לבן הזוג בהתמודדות. ומצד שני, גם בן הזוג עם הפרעת הקשב צריך להבין את ההשפעה העצומה שיש להפרעת הקשב על בן הזוג שלו…
חפשו עזרה. לא רק בשביל מי שסובל מהפרעת קשב אלא גם בשביל בן הזוג שלו. לפעמים צריך טיפול זוגי או לפעמים גם בת הזוג של מי שסובל מהפרעת קשב צריך לקבל כלים בעצמו להתמודד ולהבין מה קורה לו.
במקום לנסות שוב פעם, תנסו בדרך אחרת. אחד הדברים שמאפיינים אנשים עם בעיות קשב וריכוז, הוא עקשנות. מצד אחד הם מוותרים לעצמם ומצד שני הם מנסים שוב ושוב לעשות דברים שהם לא הצליחו לעשות בעבר למרות שהם נכשלים. כאילו רק כוח רצון יפתור את ההפרעה.
ואחד הדברים שאנשים בזוגיות עם מישהו שסובל מהפרעת קשב עושים הוא לטעות שוב ושוב, ולנסות שוב ושוב אותם פתרונות. כדאי לעצור לרגע ולנסות משהו אחר, דרך אחרת לפתור את הבעיה, אולי להתייעץ עם מישהו שיש לו נסיון בדברים כאלו.
מה המשמעות של לנסות דברים בצורה אחרת? המשמעות היא לקחת את כל הדברים שכתבתי בסעיפים הקודמים ולארגן אותם לאיזו תוכנית מעשית. להפסיק לחשוב שמי שיש לו הפרעת קשב צריך רק להקשיב למי שאין לו, ומצד שני לא לנסות כל הזמן לחנך את מי שסובל מ-ADHD.
זה גם לא התפקיד של בן הזוג – הוא בן הזוג ולא המטפל, לא המחנך ולא הרופא. בשביל זה יש אנשי מקצוע. אם מנסים אסטרטגיות אחרות לפעמים גם מגיעים להצלחות משמעותיות. לכן לא כדאי לוותר על הזוגיות בכזו קלות.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
17 תגובות לרשימה ”הפרעת קשב וריכוז: איך שורדים זוגיות עם בעיות קשב?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שני, 12 בספטמבר 2011 בשעה 23:28
אולי פרק נוסף ומורכב יותר יכול להיות: כיצד גדלים כאשר אחד ההורים סובל מהפרעת קשב וריכוז.
גם דפוסי הורות/ אינטראקציה הורים-ילדים מושפעים מהפרעת קשב וריכוז. ילדים לאמהות עם הפרעת קשב וריכוז עשויים לחוות את האם כ"לא נמצאת"…נעלמת וכד'…
יום רביעי, 14 בספטמבר 2011 בשעה 10:51
האם תוכל להתייחס למצבים בהם אנשים מבלבלים בין חוסר ריכוז כתוצאה מחרדה לבין הפרעת קשב וריכוז …אני פוגש לא מעט חרדים לפני מטלות/בחינות שמשוכנעים בכך שיש להם הפרעת קשב ולא בטוח שכך הוא ……..
יום שישי, 16 בספטמבר 2011 בשעה 16:33
@אופיר, כן בהזדמנות קרובה אולי אכתוב על כך, אבל כבר כתבתי בעבר שיש בלבלול רב בין בעיות קשב כסימפטום של מגוון הפרעות כמו חרדה ודיכאון לבין הפרעת קשב וריכוז ממש
יום רביעי, 02 בנובמבר 2011 בשעה 13:18
לדעתייש מקום להרחיב אולי לגבי ההתמודדות של בן הזוג ללא ההפרעה עם המצב. בתור אחת שחיה עם בן זוג עם הפרעת קשב עלי לציין שמדובר במבחן סיבולת של ממש.
יום רביעי, 09 בנובמבר 2011 בשעה 11:33
מצטרפת לאולגה-הפרעת הקשב של בן זוגי לא מאפשרת לי לחיות בשלווה ובביטחון . אני מבינה שבן זוגי אינו חסר אחריות בבסיסו אבל התוצאה למצער הינה -חוסר אחריות. אני לא יכולה לסמוך עליו. אני ממש דואגת מה יקרה כשיהיו לנו ילדים כיצד אוכל לסמוך עליו? היום זה לא נוח בעתיד זה עשוי להיות בעל השפעות מזיקות.
מה עושים?
אודה על תשובה בעניין
שבת, 12 בנובמבר 2011 בשעה 10:13
הדרך לקחת אחריות היא להכיר בבעיה ולבנות מנגנוני התמודדות. אפשר לסבול מהפרעת קשב ולקחת טיפול מתאים, לעשות אימון ולקבל ליווי. אם האדם מתעלם מהבעיה שלו אז הפוטנציאל לשיפור שולי
שבת, 17 בדצמבר 2011 בשעה 19:04
תקשורת ועוד תקשורת…
מי שלא חווה הפרעת קשב וריכוז יתקשה להבין אבל אפשר לבנות גשר של תיאום ציפיות ולא להגיע למצבי קיצון שמתוארים בכתבה.
יום ראשון, 01 בינואר 2012 בשעה 21:32
ריטלין למבוגרים זוכה להצלחה רבה, למרות שיש לו גם מתנגדים. מדובר בתרופה קונבנציונלית שסייעה לרבים שמעידים על שינוי לטובה באיכות חייהם כגון מנהלים, סטודנטים ועוד. מתנגדים לתרופות מסוג ריטלין מציינים תופעות לוואי ריטלין ככאלו שיש לשים לב אליהם. אבחון פסיכו דידקטי לא חייב לקבוע כי ישנה הפרעת ריכוז.
יום שלישי, 03 ביולי 2012 בשעה 14:21
לבעלי יש קשב וריכוז ולי קשה לקבל את זה למרות שלמדתי דרך האנטרנט וספרים על ההפרעה ויש לי 2 ילדים הסובלים ממנה ואותם יותר קל לקבל. אני מרגישה שיש לי עוד ילד בבית אבל הוא לא שלי… מה אני עושה?
שבת, 14 ביולי 2012 בשעה 15:55
@מרב, חלק מהקשיים של בעלי הפרעות קשב הם קשיי תקשורת עם בני זוג (בגלל מגוון סיבות), כדאי לפנות למרכז שמטפל בתחום זה שבו יש אפשרות לקבל גם טיפול פרטני וגם טיפול זוגי שבמקרים רבים מקל על ההתנהלות היומיומית
יום רביעי, 01 במאי 2013 בשעה 13:20
אני בן 60. פרק א' וותיק חרב עלי. פרק ב' בן כמעט 10 שנים-בדרך לחורבן נוסף.
אני זועק כלפי שמיים וארץ ומבקש/מציע לבת הזוג להנות מיתרונותיי המרובים-אך לעזור לשנינו לחיות עם אותה נכות- ADHD.
כן, נכות. וכל הריטלינים בעולם לא יעזרו לי המבוגר אם האשה שאיתי לא תפנים את הכתוב מעלה. נכון , היא קוראת ומהנהנת – אך בפועל : אתה ככה וכזה ומה יהיה..
התייאשתי מהסברים ותובנות.
נכון, לא טוב היות האדם לבדו – אבל אולי ישנם אני מאלה שניגזר עליהם לעוף על כנפי עולמם לעבר השקיעה -בכיף – אבל לבד?
שבת, 14 במרץ 2015 בשעה 13:51
ד"ר ירדן שלום.
שמי שרית ובעלי אובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז.
יש בינינו אהבה גדולה אבל בסופו של דבר אני מרגישה שאני מתרוקנת לאט לאט בניסיונות לתחזק את הכל. אנו חווים קשיים סביב ההפרעה ברמת התקשורת, בכל הקשור לארגון זמן וכסף. התחלנו עם אבחון פרטי, לבסוף לא הסכים להמשיך עם הרייטלין, התחלנו טיפול זוגי שלא הסתיים ולקחנו גם ייעות כלכלי שהתחיל מצוין אך ברגע שהסתיים המצב חזר לקדמותו. זה מעייף אותי ואני זקוקה לעזרה כי הנישואים שלנו ממש תלויים בזה. יש לנו שני ילדים קטנים ואין ברצוני שיחוו את כל הבלאגן הזה.
למי ניתן לפנות? חשבתי על יעוץ זוגי שיהיה עם המלצות בהקשר לתחום הזה (כי הייעוץ הקודם ממש לא עזר), כי הפעם אני לא מעוניינת לפתור רק את החלק הזה מבחינתו, אני מעוניינת להיות שותפה ולקבל גם אני סיוע והכוונה. אשמח לתגובה…
שבת, 28 באוקטובר 2017 בשעה 8:31
יצאתי עם אדם שהוא adhd..יש לו התפרצויות
גם לעג .. אנחנו אוהבים אחד תשני אבל אין סבלנות ,
חושב תמיד שאני מנסה לפגוע בו -שאני אומרת את הדעה שלי – וואו ה – קשר הזה היה לי מאוד קשה – תמיד אני נשברת עכשיו גם הגענו למצב שהוא לא רוצה תקשר .. נפרדנו סופית אבל אני ממש אוהבת אותו-
אני מבינה שהקשר הזה צריך הרבה כוח – אבל מרגישה
שאין לי כוח נפשי :-/… נפגעת מי זה – לוקחת ללב ..
מה אפשר לעשות – גם שנפרדנו זה עדיין חשוב לי לדעת ..
יום שישי, 25 במאי 2018 בשעה 16:43
כל פעם מקבלת החלטות בדקה 90ואחר כך אני מרגישה מאוכזבת מזה מנסה לא להחליט החלטות ברגע אחרון, אני תמיד מתקשה להבין האנשים מסביב שלי כאילו אם מרמזים למשהו לא קולטת מהר, תמיד מפוזרת ולא מאורגנת תמיד מאבדת המפתיחות והחפצים שלי, לא זוכרת הרבה אם נפל ממני משה לפעמים לא שמה לב… אני בת 28 ותמיד ידעתי שיש לי בעיה עד שגליתי שיש לי הפרעת קשב וריכוז .. חשבתי שזה רק קורא לילדים עד שגיליתי שזה לכל החיים מקשה עלינו החיים.
יום רביעי, 31 ביולי 2019 בשעה 10:24
אני לא יודעת האם הפורום עדיין פעיל כאן, אני משוטטת באתרים ומחפשת אנשי מקצוע שיוכלו לעזור.
הגענו לשלב האחרון בו הפרדנו בתים, התמוטטתי , אני באפיסת כוחות מוחלטת, ניסיתי כל דבר אפשרי , יצאתי ללמוד 3 שנים כדי להתמודד עם ההתנהגויות, הורדתי מסכים על עלבונות, אטמתי אוזניים על התפרצויות ועוד ועוד …
עכשיו בבתים נפרדים,
אהבה גדולה, קשר נדיר, חיבור נהדר,
עכשיו מרחוק, נפגשים רק בטוב, בלי מתחים ובלי לחצים,
זו לא הזוגיות האידיאלית לחיות בשני בתים, אבל כרגע זה מה שאני מסוגלת לו במצב הנוכחי.
אשמח לשמוע דעות בעניין.
אשמח לקבל ייעוץ פרטי .
יום שלישי, 13 באוגוסט 2019 בשעה 14:03
@לילי, נשמע שבן הזוג צריך טיפול ויתכן שצריך טיפול זוגי.
יום ראשון, 22 בספטמבר 2019 בשעה 15:42
אשמח לקבל המלצה לטיפול