טיפול פסיכולוגי: איך יודעים מתי להפסיק?

אנשים שרוצים להתחיל טיפול פסיכולוגי בדרך כלל יודעים לשאול את השאלות הנכונות, ואם הם לא יודעים אז הם קוראים באינטרנט ולאחר מכן שואלים את השאלות הנכונות. מכיוון שטיפול פסיכולוגי במהותו כולל מערכת יחסים בין המטפל למטופל כך גם סיום מערכת יחסים היא תהליך מורכב ובעל משמעות. אנשי מקצוע לומדים לזהות מתי הזמן הנכון לסיים טיפול אבל גם הפסיכולוג הכי מוכשר יכול לפעמים להתקשות בזיהוי המועד הנכון לסיום הטיפול הפסיכולוגי. מטרת הרשימה הזו היא לתת לכם כלים לזהות את המועד הנכון.

תיאום ציפיות

חלק מהמטופלים מתחילים טיפול פסיכולוגי כשהם חושבים שמדובר במחוייבות לכל החיים, אבל ברוב המקרים מדובר במשהו קצר בהרבה. בין אם זה בגלל החברה שבה אנחנו חיים או בגלל מגבלות כלכליות יש הגיון בטיפול שהוא מוכוון מטרה ומוגבל. אם אנחנו מדברים על הבעיות הנפוצות ביותר כמו דיכאון וחרדה, הרי שיש מחקרים שמראים שאנשים שסובלים ממצוקה נפשית (לא תחלואה פסיכיאטרית קשה) מתחילים להרגיש טוב לאחר 8-12 מפגשים פסיכותרפוייטים. בקצב של מפגש בשבוע אפשר בעצם לראות תוצאות לאחר חודשיים שלושה.

אז למה מתכוונים כשאומרים טיפול קצר? זה כמובן תלוי בסיבת הפניה, אבל גם באישיות של הפונה ובכישורי ההתמודדות שלו עם משברים. במציאות (בניגוד למחקרים), המצב כמעט תמיד יותר מורכב כיוון שאנשים הם תמיד יותר מורכבים מאשר בתיאוריה. כך שאם אנחנו מצפים ל'תוצאות' ויציאה מלאה ממשבר אפשר לפעמים לדבר על תקופה שארוכה עד פי 3 מהתאוריה. אנחנו נראה שיפור תוך חודשיים שלושה, אבל שיפור ארוך טווח שיכול גם להחזיק מעמד לאחר הפסקת הטיפול יכול לארוך גם 6 חודשים עד שנה. צריך להדגיש שפסיכותרפיה לא מתבצעת בחלל ריק. אנחנו צריכים להבין שאירועים חיצוניים וגורמים משתנים יכולים להשפיע גם הם על הטיפול והצלחתו.

יש כל מני סימנים שיעזרו לנו לגלות שהגיע הזמן לסיים את הטיפול:

סיימתם לטפל בסיבה שבגללה התחלתם טיפול פסיכולוגי

אם סיימתם לטפל בבעיה או בגורם שהגדרתם כמוקד הטיפול אתם תוכלו להבחין שמשעמם לכם יותר ויותר בפגישות, שאין על מה לדבר או שאתם מדברים על נושאים אחרים שלא קשורים בכלל לעניין שבגללו התחלתם טיפול פסיכולוגי. כשאתם מתחילים לעשות רשימת מכולת של הדברים שקרו לכם בשבוע האחרון זה יכול להיות חלק מהותי בטיפול (לדוגמא כחלק מטיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי או כדרך להתמודד עם לחץ וחרדה). אבל לפעמים זה רק כדי למלא את הזמן בפגישה.

לפעמים אתם מתחילים לדבר על נושאים לא קשורים בכלל כמו פוליטיקה או פילוסופיה ואמונות. כמובן שהדברים הללו יכולים להיות חלק מהטיפול או בעלי משמעות טיפולית אבל אם הם מהווים חלק משמעותי מהפגישות שלכם אז כדאי לבדוק מה בדיוק מתרחש בטיפול והאם אתם מנסים בכוח למלא את הזמן שלכם במילים. חשוב לזכור שטיפול הוא תהליך אשר יכול להוליך אתכם למקומות חדשים. אתם יכולים להגיע לטיפול כדי לטפל בהתקפי חרדה אבל לגלות כעבור זמן מה שאתם בעצם עובדים על היחסים שלכם עם בני זוג. זהו תהליך טיפולי חיובי אבל חשוב ששני הצדדים בטיפול הפסיכולוגי, המטפל והמטופל, ידעו לזהות את השינוי ולהשתמש בו בהקשר של הצורך בהמשך טיפול.

הטיפול הפסיכולוגי תקוע?

אנשים לפעמים רוצים לסיים טיפול פסיכולוגי כי הם מרגישים שהם לא משיגים תוצאות חיוביות (מבחינתם) במהלך הטיפול הפסיכולוגי. לפעמים הסיבה היא שלא נוצר קשר טוב עם הפסיכולוג החדש שלהם (בדרך כלל זה קורה בתחילת הטיפול). אפשר להרגיש אם אתם לא מתחברים כי יש לכם אישיות שונה, או גישה אחרת לחלוטין למסגרת של הטיפול או שאתם לא מרגישים שהפסיכולוג שלכם בכלל מבין אתכם.

במקרים שאתם לא מתחברים לפסיכולוג כדאי להציף ולדבר על מה שמפריע לכם בהקדם כיוון שאין טעם להיות בטיפול שאתם לא מסתדרים איתו. אתם לא צריכים לדאוג לבריאותו הנפשית של הפסיכולוג כי לא בשביל זה באתם. למרות זאת, כדאי לבחון אם אתם לא מתחברים לטיפול בגלל הפסיכולוג או בעצם בגלל שהטיפול מתחיל לעסוק בדברים שקשה לכם לעסוק בהם. אם באתם לטיפול באובססיה וקשה לכם להתמודד עם מה שהפסיכולוג מבקש ממכם אל תברחו מהטיפול אלא דברו על כך עם הפסיכולוג. אם אתם עוזבים רק כי אתם מתקשים להתמודד עם הקשיים שלכם, דברו על כך עם הפסיכולוג. זו לא סיבה להפסיק טיפול.

אם החלטתם להפסיק זה בסדר. דברו על כך עם המטפל או המטפלת שלכם. תקשיבו למה שהם אומרים. לפעמים הם יאמרו דברים שיבהירו לכם מדוע לא כדאי להפסיק. לפעמים מדובר בחוסר הבנה (במיוחד אם רק התחלתם את הטיפול). אבל אם אתם בטוחים בהחלטה שלכם אז פשוט תעשו את זה בצורה הכי ברורה שאפשר.

בפעם הבאה: 10 טיפים לסיום של טיפול פסיכולוגי

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

תגובות

3 תגובות לרשימה ”טיפול פסיכולוגי: איך יודעים מתי להפסיק?“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת טיפול פסיכולוגי: 5 טיפים לסיום קל של הטיפול | פסיכיאטר:

    […] צריך לקרות חלק חשוב מסיום הטיפול הפסיכולוגי הוא לדעת מתי צריך לסיים אותו. אבל חלק לא פחות חשוב הוא לדעת איך צריך לסיים אותו. […]

  2. מאת תרגום מאמרים:

    חשוב לדעת! תודה

  3. מאת דורון:

    אני מרגיש שהטיפול די מיצה את עצמו
    והשיחות הן יותר שיחות חבריות כאלו ומדי פעם שיחות שנוגעות לבעיות,

    מרגיש שאני חוזר על עצמי בשיחות והן רוטיניות וחד שבועיות..

    זה עולה לי המון כסף, אבל לא נעים לי לסיים.
    גם לא היה לי נעים לסיים קשרים רומנטיים, והמתנתי לצד השני שתסיים.

    לא יודע מה לעשות…
    אני מחבב אותו בתור אדם,
    אבל טיפול שנמשך כבר 5 שנים כמעט, נראה לי כבר מיצה עצמו מזמן..

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.