רוב האנשים שלוקחים כדורי שינה משתמשים בהם בדיוק כמו שהרופא שלהם המליץ. לרוב הם מקבלים את המרשם מרופא המשפחה ולא מפסיכיאטר, נעזרים בתרופת השינה בתקופת משבר ואחר כך חוזרים לשגרת הלילה הרגילה שלהם. ויש אנשים שמשתמשים בכדורי שינה בצורה טפשית.
ישנו, כמובן, השימוש הרגיל והרצוי בכדורי שינה: לקחת אותם לתקופה קצרה כדי להתגבר על הפרעת שינה זמנית. אנחנו זקוקים לשינה טבעית על מנת להרגיע את המוח ולאושש את הגוף לאחר יום עמוס. כדורי שינה עוזרים כשיש קושי להירדם ולישון, אך כדאח לזכור שהם גם משנים את דפוסי השינה הטבעית ולכן השינה איננה מספקת כמו שינה טבעית ומרעננת. ויש גם להם תופעות לוואי.
כמה דוגמאות לשימושים מיותרים לכדורי שינה:
להיות ב"היי". יותר מדי אנשים שלוקחים כדורי שינה יחד עם אלכוהול, קוקאין וסמים אחרים כדי להגביר את ההשפעה. יש אנשים שמרסקים כדורי שינה ומסניפים אותם (למרות שהטרנד הזה קצת נרגע מאז שהופיעו לשטח סמי פיצוציות).
כדורי שינה כמו ואליום (אסיבל) יכולים להיות יעילים כחלק מטיפול בחרדה, אבל הם גם יכולים במקרים מסויימים להיות ממכרים וצריכה מוגזמת שלהם עלולה להיות מסוכנת – וזו הסיבה שמדי פעם אפשר לקרוא על סלבריטאים שונים שנמצאו מתים ולידם מרשמים לכדורי שינה. הית לדג'ר (האביר האפל) למשל, נמצא מת לאחר שנטל מינון יתר של כדורי שינה. השילוב עם האלכוהול מגביר את הסכנה.
לנמנם. יש סוגים של כדורי שינה קצרי טווח שמתחילים להשפיע כל-כך מהר, שאנשים בוחרים להשתמש בהם כשהם רוצים לתפוס תנומה באמצע היום, או מתרגלים להשתמש בהם במקום לנסות להרדם לבד. הבעיה היא שהם גם יכולים להשפיע על יכולות קוגניטיביות מסויימות ואם מתעוררים לאחר שעתיים מהנמנום, אתם לא מתפקדים כמו שאתם אמורים לתפקד אלא ברמה תפקודית נמוכה בהרבה ועם חושים פחות מחודדים. הנמנום הזה גם ישבש לכם את איכות השינה בלילה.
כתוספת לכדור שינה אחר. אנשים שלוקחים כדורי שינה לאורך זמן ולא נעזרים מספיק מתחילים לעשות שילובי תרופות. נוקטורנו עם ואבן, אסיבל עם בונדורמין. לפעמים זה באמת יעזור ללילה, לפעמים לכמה לילות. אבל האמת היא שמדובר בתרופות שעובדות על אותם קולטנים במוח ומה שקורה כשלוקחים שתי תרופות זה שפשוט אחת מהן כמעט לא עובדת כי הקולטנים כבר מלאים מהתרופה הראשונה.
להחליף כדור כל כמה ימים. הרבה אנשים מחליפים בין סוגי כדורים שונים כדי "לא להתמכר" לכדורי שינה. מכיוון שרוב הכדורים שגורמים לשינה עובדים על אותם קולטנים במוח, ההחלפות עשויות להיות חסרות משמעות לחלוטין. הדבר היחיד שיכול לגרום להשפעה מחודשת של התרופות היא הפסקה מוחלטת של התרופות מסוג זה לתקופה של לפחות שבועיים-שלושה.
זיהיתם את עצמכם ברשימה? נסו לטפל בסימפטום אבל גם בגורמים להפרעות השינה. טיפול בכדורי שינה צריך להיות נקודתי ומוגבל בזמן – אם אתם רואים שהבעיה לא נפתרת, יש אפשרויות אחרות.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
10 תגובות לרשימה ”שימושים טיפשיים לכדורי שינה“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום שלישי, 01 במרץ 2011 בשעה 11:47
אז מה כן עושים עם בעיות שינה כרוניות? יש לי קרובת משפחה שכבר שנים לא מסוגלת לישון בלי כדורים, ואני מנסה לשכנע אותה להיגמל. אבל צריך להציע אלטרנטיבה…
יום שלישי, 01 במרץ 2011 בשעה 12:18
עוד משהו שרואים לא מעט זה אנשים שקיבלו כדורי שינה מהרופא ומתייחסים אליהם כמו אל שאר התרופות הכרוניות – לוקחים כל יום באותה שעה לא משנה מה.
פגשתי פעם חולה שהמטפלת שלה הייתה מעירה אותה לפעמים לקחת כדורים (אם היא הייתה נרדמת לפני השעה הנקובה) ונותנת לה את כל הכדורים, כולל הבונדורמין…
יום שלישי, 01 במרץ 2011 בשעה 18:00
@פזית, ישנן סיבות רבות להפרעת שינה. הדבר הראשון הוא לברר מדוע יש הפרעת שינה, וזה כולל אנמנזה מעמיקה ולעיתים בדיקות שונות. אחרי כל כך הרבה שנים של שימוש, יתכן והסיבה כבר נעלמה והיא פשוט התרגלה
יום שלישי, 01 במרץ 2011 בשעה 23:08
ירדן,
לרגע אפשר לטעות בך ולחשוב שאתה מחלק את הטיפול בהפרעות שינה לשני סוגים: טיפול סימפטומטי וטיפול "בסיבות"
בבלוג http://mifgash.info/?p=493 אנו מזהירים בפני חשיבה דיכוטומית בהפרעות שונות – ומצטטים דוגמה של דויס מקדוגל בספרה תאטרוני הגוף.
כדאי לקרוא ולראות איך פסיכואנליטיקאית ותיקה מחלקת את האפשרויות הטיפוליות סאופן חד ומוטעה לדעתי.
יום רביעי, 02 במרץ 2011 בשעה 12:26
אוקיי, אני אנסה לשכנע אותה ללכת לרופא (משפחה? פסיכיאטר?).
האם מלבד ההתמכרות והשינה הפחות איכותית יש נזקים אחרים שהתרופות האלו גורמות להם בשימוש ממושך?
יום רביעי, 02 במרץ 2011 בשעה 12:37
@ארנון בוודאי שאין הפרדה אבל כדורי שינה הם בעיקר טיפול סימפטומטי וחשוב לחפש ולטפל בגורם
שבת, 09 בינואר 2016 בשעה 14:34
גיל 53
כמה חודשים האחרונים יש לי בעיית שינה אני נירדמת בקלות אני הולכת לישון בערך ב- 10 בלילה אבל מתעוררת כל יום ב-1 בלילה וקשה לי לחזור לישון.
אין מה שמטריד אותי הכל בסדר אני מאוד רגועה והכל בסדר הבעיה שאני מתעוררת אחרי 3 שעות מה עושים במצב כזה
הודה לך מאוד אם תוכל לענות לי
תודה מראש
שבת, 30 בינואר 2016 בשעה 21:33
@אורניה, לכי לרופא המשפחה ותעשי בירור. אחר כך תתיעצי עם פסיכיאטר.
יום ראשון, 28 בפברואר 2016 בשעה 18:15
לי אין בעיית שינה, להפך!!! אני אדם לומד, עובד ומגדל ילדים ויש לי חוסר בשינה ואני מרגישה חוסר אנרגיות, מותשת וללא חשק לעשות כלום!!!
מצד שני אני אדם לחוץ מאוד, במיוחד לפני בחינות הסטרס גבוה עד לכדי בלאקאאוט נוראי! ובכלל ההתמודדות היום יומית די לבדי בבעיות רבות מציפה לי קשיים נפשיים. מה ניתן לקבל לצורך הרגעה, הרמת מצב הרוח אבל שלא מיישן?? זקטקה לעיצה הזו בדחיפות!! יש לציין שאני אסמטית. תודה
שבת, 25 במרץ 2017 בשעה 13:52
קנאביס רפואי. תרופה טבעית הומאופתית ויעילה ללא תופעות לוואי