אנשים טועים לחשוב שהזיכרון הוא דבר סטטי ולא משתנה, אבל המחקרים מראים שאפשר לשפר משמעותית את ביצועי הזיכרון באמצעים די פשוטים. שמונה טיפים שיעזרו לכם.
הרבה האנשים מתבלבלים בין ריכוז לבין זיכרון, וזה אולי מקום טוב להתחיל בו. זיכרון הוא היכולת לשמור פרטי מידע במוח ולשלוף אותם בשעת הצורך. ריכוז הוא היכולת לבצע פעולה מבלי להיות מוסח בפעולות אחרות.
הריכוז משפיע על ביצועי הזיכרון. לדוגמא, אנשים שנמצאים ברמת חרדה גבוהה או מוסחים מאד ייראו כאילו הם סובלים מבעיות זיכרון, למרות שאין להם באמת בעיית זיכרון אלא בעיית ריכוז. אצל אותם אנשים, אם נשפר את הריכוז נשפר בהכרח את ביצועי הזיכרון. דווקא תרגילי שיפור זיכרון אצל אנשים שסובלים מהפרעות חרדה, דיכאון, לחץ או נמצאים באמצע משבר חיים, לא באמת יצליחו להביא לשיפור משמעותי בזכרון. במקרים כאלו דווקא כדאי לפנות לאבחון וטיפול אצל פסיכיאטר או פסיכולוג.
באופן כללי ביותר, ישנם שני סוגי זיכרון: זיכרון קצר טווח וזיכרון ארוך טווח.
הזיכרון קצר הטווח הוא זה שמשמש אותנו בפעולות שוטפות, כמו לזכור את שמו של אדם שאתם פוגשים בפעם הראשונה (כדי שתזכרו לענות בשם שלו). המחקרים מראים שאנחנו מסוגלים לזכור בערך שבעה פרטי מידע כאלו בכל רגע נתון, ואם נוסף פריט מידע נוסף אנחנו צריכים למחוק אחד אחר במקומו.
הזיכרון ארוך הטווחמשמש אותנו כדי לזכור דברים שאנחנו לא צריכים באופן מיידי. למשל: חומר שאנחנו לומדים לקראת בחינה, אירועים וחוויות שחווינו בעבר.
אז איך משפרים את הזכרון ?
כדאי לזכור שהמוח שלנו הוא איבר דינמי. נוצרים בו קישורים וזכרונות כל הזמן ולכן המוח מושפע על ידי פעילות, וכמו בהתעמלות, ככל שאנחנו מתרגלים את המוח כך היכולת שלו לתפקד משתפרת.
לכן פעילות מחשבתית כמו פתרון תשבצים או סודוקו משפרים את היכולת של המוח לחשב ולשלוף זכרונות. לכן גם פעילות גופנית ששומרת על הגוף, תזונה טובה ושינה טובה אשר שומרים על הגוף שלנו, נמצאו כשומרים באותה מידה גם על המוח שלנו.
אם אתם רוצים לשפר את הזיכרון שלכם, הדברים שאתם צריכים להתמקד בהם הם עקרונות של התמקדות בקליטת המידע ובהטבעתו בזיכרון שלכם. נשמע מסובך? לא ממש. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם:
כשאנחנו מזדקנים הזיכרון שלנו לפעמים נחלש. אבל לא תמיד ולא בהכרח. אם נקפיד על חלק מהטיפים שציינתי נוכל לשפר את הזכרון שלנו בכל גיל.
יש לכם טיפים נוספים? שתפו אותנו.
ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961
לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.
4 תגובות לרשימה ”8 טיפים לשיפור הזיכרון“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.
יום ראשון, 14 בנובמבר 2010 בשעה 13:53
לי מאוד עוזר יומן קטן שתמיד אצלי בתיק, כולו מכוסה בתזכורות בצבעי הקשת 🙂
יום שני, 15 בנובמבר 2010 בשעה 19:07
מעניין מאד – אני גוזר ותולה על הקיר (אם אזכור להעיף בזה מבט).
אני סובל מבעיית ריכוז – הראש שלי מלא במליון דברים כשאני עושה דברים אחרים. יש המלצות למי שקשה לו להתרכז במה שהוא עושה?
שבת, 27 בינואר 2018 בשעה 20:44
הדבר המועיל ביותר כדי לשמור על זיכרון לטווח ארוך הוא לא לצפות יתר על המידה בכל תשדירי הטלוויזיה, ולשמור הייטב על סמני שינה קבועים, ותזונה נכונה ופעילות גופנית, אלו הכללים החשובים שיכולים לתרום לחיים הטובים ולשמירה על זיכרון טוב.
יום שני, 07 ביוני 2021 בשעה 18:35
איך לעזור לחבר שסובל מסכיזופרניה , לעודד אותו ולגרום לו להישתפר אפילו קצת .