ארבע תכונות של אנשים חזקים נפשית

לרוב אנחנו משתמשים/ות במונח 'אנשים חזקים' כדי לתאר את אלו שעשו משהו יחודי בתנאים קשים. ספורטאים כמו סימון ביילס או סטפן קרי או להבדיל אלי ויזל ואנדריי סחרוב. לעומת זאת, רק מעט פעמים אנחנו נחשוב על עצמנו כ'אנשים.נשים חזקים.חזקות', אולי כי אנחנו גם מכירים/ות את החולשות שלנו (בניגוד להכרות שלנו עם התדמית של אותם אנשים חזקים), או שאנחנו לא מכירים/ות בחשיבות של המעשים שלנו.

אנשים חזקים ועוצמה נפשית מופיעים בצורות שונות אצל אנשים שונים. אם נקדיש תשומת לב ונחפש במקומות המתאימים, יכול מאד להיות שנגלה עוצמה כזו גם אצלנו וגם אצל אנשים שמעולם לא חשבנו שהם חזקים. לדוגמא, כמה פעמים קמתם עייפים/ות בבוקר והדבר היחיד שהתחשק לכם/ן לעשות זה להשאר לנוח במיטה ולמרות זה התארגנתם/ן ונסעתם/ן לעבודה? הרי זו דוגמא לכוח שלכם/ן להתגבר על אתגר קטן. האם אי פעם הצלחתם/ן לקבל מחמאה גם כשאתם/ן רגילים/ות לדחות כל מחשבה כזו או שהצלחתם/ן להקשיב לביקורת בלי לתקוף מיידית? כל אלו הם ביטויים לעוצמה נפשית.

בכל פעם שאנחנו מצליחים/ות להתמודד עם משהו מאתגר תוך כדי מאמץ להשיג מטרה גדולה יותר, זה דורש מאיתנו גם כוחות נפשיים. ככל שאנחנו עושים/ות יותר דברים כאלו, אנחנו מתרגלים/ות את הכוחות הנפשיים שלנו בדיוק כמו שמתאמנים בספורט. אבל כמו בספורט, גם לאמן את היכולות הנפשיות שלנו להתמודד זה לא קל. זה דורש לתרגל תחומים שבהם אנחנו פעמים רבות מתקשים/ות וישנן מספר יכולות ספציפיות שאנשים 'חזקים' מצטיינים בהם לעומת אנשים שיותר מתקשים להתמודד. 

הם/ן מוכנים/ות לנסות דברים חדשים

אנשים חזקים נפשית לא נשארים/ות מקובעים/ות על דבר אחד. בדרך כלל הם/ן גם לא מסכימים/ות להתאים את עצמם/ן לדפוסי חשיבה שאומרים להם/ן איך הם אמורים/ות לחשוב, להרגיש או להתנהג, הם/ן לא מסכימים/ות לדרישות של מי הם/ן אמורים/ות להיות, במה הם/ן אמורים/ות להשקיע או מה צריך להיות חשוב להם/ן. הם/ן מסוגלים/ות להחזיק כמה עמדות בו זמנית, הם/ן יכולים/ות להישאר כשאחרים רוצים ללכת, וללכת כשיש כאלו שרוצים להישאר. הם/ן לא תמיד עושים/ות 'מה שצריך' או 'מה שראוי' אלא מנסים/ות לעשות מה שהם/ן חושבים/ות שנכון לעשות. הם/ן יכולים/ות להחזיק אבל יכולים/ות באותה מידה לשחרר. בגלל שהם/ן מוכנים/ות לנסות דברים בצורה שונה, יש להם/ן יותר חוויות חיים, והם/ן לא חייבים/ות להשאר בחוויה שלילית כשהם/ן מצליחים/ות לנתק מגע.

אין שום ציפיה שאתם/ן תצליחו "כל הזמן להשאר פתוחים/ות להזדמנויות", כי בעצם זו עוד סוג של נוקשות חשיבה. במקום להיתקע על דפוס, אתם/ן יכולים/ות לנסות להתבונן על הדפוסים שלכם/ן בלי להיכנע אוטומטית לאותו דפוס. בכל פעם שאתם/ן חושבים/ות שאתם/ן 'חייבים/ות' לעשות או לא לעשות משהו, אתם/ן יכולים/ות לבחור אם אתם/ן עושים/ות את זה, או שלא. בכל פעם מחדש.

הם/ן קובעים/ות מה עובד בשבילם/ן

אנשים חזקים נפשית לא רק מוכנים לנסות דברים חדשים, אלא גם מסוגלים לבחור מה שעובד בשבילם. אבל כדאי לזכור שכדי להבין מה עובד בשבילך, צריך גם להיות מסוגל/ת להגדיר לעצמך מה ניסית להשיג (במקום רק לזרום עם ההחלטה הקודמת). בכל דבר שאנחנו עושים/ות אנחנו צריכים/ות להבין מה הכיוון שאליו התכוונו להתקדם כדי שנוכל להבין אם אנחנו אכן מתקדמים/ות בכיוון הזה. זה דורש יכולת מסויימת של מודעות עצמית, כדי שתבינו אם זה אכן קורה או שלא.

לפעמים, כדאי להבהיר לעצמכם/ן מה המטרות שלכם בעזרת עבודה עם איש מקצוע מבריאות הנפש, כי מאד קל לנו לאבד הדרך, להתמקד ביעדים שנמצאים מול העיניים ולא במטרות העמוקות שלנו מהחיים. לפעמים אנחנו טועים/ות כשאנחנו מרגישים/ות התקדמות כשאין התקדמות בפועל. אם אין לכם אפשרות לקבל ליווי מקצועי בנקודות האלו, כדאי להעזר בחבר/ה טוב/ה, או להעזר באפליקציה שתעזור לכם/ן לעקוב אחרי מה שאתם/ן עושים/ות. אם אין לכם תהליך פידבק יעיל יהיה לכם יותר קשה לקבל החלטות.

יש להם/ן הרגלים טובים

הקלישאה הכי גדולה בתחום העזרה העצמית היא שכל אחד/אחת צריך/כה הרגלים טובים כדי להצליח באופן עקבי להתקדם לכיוון שבחרת להתקדם אליו. מילת המפתח כמובן בכל הצלחה היא עקביות, בגלל שבניגוד למה שאנחנו רואים בתוכניות ריאליטי למיניהן, כל הצלחה בנויה על שלבים קודמים שדרשו מאמץ. רק אם אנחנו לוקחים/ות פעולות נכונות ועושים אותן שוב ושוב, אנחנו מייצרים/ות הרגלים יעילים וטובים, שיוכלו להביא לשינוי משמעותי בחיים שלנו או בבריאות הנפשית שלנו.

כמובן שכל דבר מתחילים בקטן, אפילו קטן מאד, לדוגמא להפחית בכמות הסוכר או ללכת עשרים דקות ברגל, ואז לחזור על זה שוב ושוב עד שזה הופך להרגל. אם עשרים דקות זה הרבה, תתחילו בעשר דקות. עד שלא תהיה לכם ברירה אלא לעשות את הפעולה הזו. כשזה יהפוך לשגרה, אפשר להגביר טיפה את הקצב. ושוב ושוב.

הם/ן מסתגלים/ות

אנשים חזקים נפשית מסוגלים להתאים את עצמם לסביבה ולנסיבות שבהן הם נמצאים. הם/ן לא מחכים/ות שהתנאים יהיו אידיאלים, לא מחכים/ות למנהל הכי טוב 'שיראה אותם/ן' או לסביבת הלימודים הכי מותאמת. הם/ן מוצאים/ות דרך להסתגל, להתחיל לעשות דברים בלי להתעקש שוב ושוב לעשות משהו שלא עובד. הם/ן מסוגלים/ות להבין איפה היכולות שלהם לעומת האתגרים שעומדים בפניהם/ן, לבחון אם יש להם לבצע את מה שהם/ן רוצים/ות ואם לא, למצוא דרך אחרת להתאים את הציפיות של הסביבה או של עצמם/ן כך שהם יוכלו לעשות את מה שאפשרי ולא את מה שמישהו מדמיין. 

היכולת להסתגל מאד חשובה כי היא מאפשרת גמישות והתאמה. במציאות אין כמעט אף פעם מצבים אידיאלים שבהם ברור מה צריך לעשות ומה צריך לקרות. ההקשר והנסיבות תמיד ישנו את הבחירה שלנו. ככל שנוכל להסתגל כך נוכל להתאים את עצמנו ולהגיע אל מה שהתכוונו להשיג.

יש עוד תכונות שאתם מזהים שנפוצות אצל אנשים חזקים נפשית? 

 

ד"ר ירדן לוינסקי הוא פסיכיאטר מומחה, מנהל את מרכז רזולוציה לישומים פסיכולוגים מתקדמים. לפרטים נוספים או קביעת פגישה אפשר לשלוח דואר אל info@resolution.co.il או להתקשר עכשיו 03-6919961

לקבלת עדכונים אפשר להרשם לרשימת התפוצה או לעקוב אחריי בטוויטר.

קבלו עדכונים במייל

מחשבות של אחרים

נעמה: הדגש על תפקוד ותפקוד כמטרה טיפולית וחזות הכל התחיל אצל המטפלים.

עינב חדד: הפסקתי את הויפאקס 75 XR לפני 5 ימים לאחר הרבה שנים שלקחתי את הכדור וגם הרופא אמר לי להפסיק בבת אחת זה לא מסוכן?

s.p: אחד הדברים שאני ממש מוטרדת מהם בנוגע להפרעת קשב, זה שנוירולוגים ופסיכיאטרים (שהם רופאים!) לא מפנים לבדיקות דם...

פלונית: יש לי גיסה שנכנסה לדיכאון לאחר הלידה של הבת שלה ובייחוד לאחר שקיבלה איבחון על כך שהיא על הרצף האוטיסטי (הבת). ...

יעקוביאן חנוך: אני סובל שנים מכאבים כרוניים קשים בפלג גוף תחתון במיוחד ברגליים יש פריצות דיסק נירולג קבע פגיע עיצבית קשה...

יעל: שלום רציתי לדעת האם וולבוטרין גורם להשמנה? התחלתי לקחת לפני שבועיים, מיד שיפור במצב רוח, שיחסית יותר טוב, אך...

אני: מערכת החינוך בעיקר מתעלמת מהפרעת קשב, אלא אם במקרה דרך הביטוי שלה היא קושי במקצועות רבי מלל. ע"ע "לקות ללמידה"...

גראס: יש אנשים עם נטיה לפתח פסיכוזה, ברגע שישתמשו בגראס זה יעורר את הנטיה, מקרוב ראיתי את הקשר הישיר בין עישון גראס...

תגובות

4 תגובות לרשימה ”ארבע תכונות של אנשים חזקים נפשית“, בסדר כרונולוגי. ניתן להוסיף תגובות בהמשך העמוד.

  1. מאת Amir:

    I gave up reading due to the
    הם/ן מחכים/ות

  2. מאת ירדן לוינסקי:

    @אמיר, אתה פשוט יכול לבחור באייקון של הפרצופים אם האתר יפנה אליך כגבר או אשה

  3. מאת שלומית אלחנני:

    אנשים חזקים יכולים להרשות לעצמם לפנות שימת לב, זמן, לאחרים – מתוך בחירה. אנשים חזקים שמים לב למה שנחוץ להם לשמר – לצד ועם השינויים, מהו חוט השני סביבו וממנו הם צומחים, וכיצד לא לאבדו בדרך.

  4. מאת חיים:

    הי
    אני כבר כמה שנים נהנה מאד לקרוא את מאמריך,
    אבל לאחרונה זה נהייה מאד קשה לקריאה, בגלל כל הסימנים האלו\ה…
    אני מבין את הצורך,
    אבל אולי כבר עדיף לכתוב שני מאמרים, אחד בלשון זכר ואחד בלשון נקבה?
    בצורה הנוכחית, זה מקשה על קריאה חלקה, לשני המינים..
    כמו שאמרו "יצא קרח מכאן ומכאן"
    תודה על כל השאר
    יום טוב

הוספת תגובה






דוקטור, למה לא ענית? כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.

על מנת להגן על אתר זה מפני ספאם, שפה בוטה, התקפות אישיות או מסעות צלב, הפעלתי את אפשרות מודרציית התגובות באתר. כדי להבין איך אני עונה לשאלות קראו את מדיניות התשובות שלי.
אפרסם את תגובתך מייד לאחר שאוודא שאין שם שום דבר שמסוכן לבריאות.